ALESYS – introducerea benzilor adezive tesa industriale în România

Alesys a fost înființată în 1992 și este partener al companiei germane tesa – lider global în sectorul producător de benzi adezive, cu peste 6 000 de tipuri și sortimente ce includ benzi adezive și dublu adezive, pentru toate sectoarele industriale.

Gama de produse include benzi pentru fixare, mascare, protecţie, electroizolatoare, amortizare, izolare, sigilare, avertizare/ delimitare/ marcare. Printre serviciile principale oferite de Alesys se numără consultanța de specialitate și comercializarea benzilor adezive tesa, compania punându-și experiența acumulată în cei peste 15 ani de activitate la dispoziția clienților care au nevoie de identificarea soluției tehnologice adecvate aplicațiilor specifice.

Reporterii Afaceri Poligrafice au discutat cu directorul general al companiei Alesys, Laurențiu Arfire, care a oferit informații despre domeniile de activitate unde pot fi utilizate benzile adezive, dintre care amintim industria poligrafică (tipografii offset, flexo, serigrafie, folio), industria producătoare de ambalaje, automotive, publicitate și semnalistică, electronică și electrotehnică, construcții și amenajări, construcții navale și feroviare, scenografie audio/video, sablare, galvanizare, marcarea spațiilor de lucru, protecția suprafețelor la vopsire, prelucrare, transport sau depozitare. Deşi a fost înființată în 1992, Alesys și-a început activitatea abia în anul 2005 când Laurențiu Arfire a preluat distribuția de benzi tesa industriale în România. Începând din acel moment Alesys a parcurs un drum plin de provocări în cadrul unei piețe aflate în formare, la evoluția căreia a participat activ. Domnul Arfire își amintește: „Aveam deja un portofoliu de clienți, dar este destul de dificil să lucrezi cu o piață care de abia atunci era în formare. Când am început să aduc benzile, practic vindeam viitorul unor firme care reprezentau trecutul. Produsele erau necunoscute și chiar de anticipație pentru cei cu care vorbeam, iar aceștia reprezentau trecutul deoarece erau fostele firme de stat sau întreprinzători care s-au desprins din firmele de stat, dar foloseau tehnologia veche și nu cunoșteau produsele, nu știau că se poate face și altceva. Și atunci eu trebuia să îi conving să investească în viitor, adică în produse «futuriste» tehnologic, pe care ei nu știau să le folosească, nu știau că există sau de multe ori nu aveau nici tehnologia adaptată pentru ele”.

A urmat o perioadă de cinci ani în care domnul Arfire a cumpărat produse pentru a le oferi ca mostre, un proces costisitor și îndelungat din mai multe motive: „Unele produse valorau de 10-20 de ori mai mult decât ce se folosea pe atunci. Oamenii utilizau materiale mai ieftine, dar care implicau un timp mai lung de pregătire a fabricației, cu fiabilitate mult mai mică, cu rezultate calitative reduse. Atunci, dacă le ofeream un produs mai scump, dar care garanta rezultate bune și reducerea timpului de fabricație, clienții erau reticenți în a-l folosi, deoarece le creșteau costurile cu materialele necesare fabricației, ceea ce ducea la majorarea prețului de vânzare. Așa se întâmpla cu toată piața, care trebuia să evolueze cumva. Și a evoluat. Lent, dar a evoluat”.

Astfel, printre primele domenii abordate de Alesys s-au numărat industria tipografică, sectorul electrotehnic, cel de automotive, construcții/amenajări interioare, advertising și semnalistică. Interlocutorul nostru a adăugat că există benzi pe care le comercializează chiar și în domeniul sectorului nuclear, acestea fiind utilizate la marcare și sunt proiectate pentru a rezista în medii cu izotopi radioactivi, unde alte benzi ar fi distruse sau ar emana în atmosferă anumiți compuși nedoriţi: „Există produse pentru fiecare sector industrial, chiar și pentru industria energetică, producția de panouri solare, producția de turbine eoliene sau navală”.

Alesys este firma care a „scris” istoria tesa în România, pentru care a construit în prealabil o piață echilibrată. Firma are în prezent în portofoliu toate sortimentele de benzi adezive tesa.

Directorul Alesys a oferit detalii importante și despre cele mai noi produse dezvoltate de producătorul german tesa: „S-au îmbunătățit materialele din care sunt fabricate și tipul de adeziv pentru a-și prelungi utilizarea în timp, astfel încât să poată fi folosite pe o perioadă mai lungă și practic să scadă costurile clientului. Un exemplu este industria flexo care are o dezvoltare foarte bună pe sectoarele de producție a etichetelor și ambalajelor flexibile, iar aici calitatea trebuie să fie una foarte bună. Deci piața a avut nevoie de produse de generație nouă, pe care tesa le produce și distribuie pe toate continentele”.

Discuția a abordat și subiectul ambalajelor ecologice. În cadrul tesa există de mult timp preocuparea producției de benzi care sunt complet reciclabile, așa cum este cazul celor pentru splicing, utilizate la îmbinarea rolelor de hârtie sau carton. În procesele de reciclare, utilizarea acestor benzi va însemna că ele se vor topi împreună cu materialul principal al ambalajului. Acest lucru este valabil inclusiv pentru ambalajele din polipropilenă: „Este necesară o mai mare informare în rândul producătorilor de ambalaje. La fabricarea ambalajelor nu ar trebui să fie combinate polipropilena cu PVC-ul, PVC-ul sau polipropilena cu hârtia. Produsele auxiliare ar trebui să fie din același material sau material compatibil cu tehnologia de reciclare a ambalajului pentru a putea fi reciclate prin același procedeu. Tesa are un centru foarte mare de cercetare și este întotdeauna în pas cu tendințele de pe piață și cu politica de dezvoltare durabilă”, a precizat Laurențiu Arfire.

Printre provocările cu care se confruntă compania Alesys se numără și invazia de produse ieftine venite din afara Uniunii Europene. Drept urmare principalele provocări sunt de natură economică/concurențială, nu de calitate sau tehnologie. În perioada pandemiei, principala provocare a fost reprezentată de închiderea afacerilor din domeniul HoReCa și a spectacolelor. Acestea generau cerere pe piața producției de materiale publicitare, ambalaje, organizare evenimente (imagine/sunet/lumini, scenografie), drept urmare închiderea acestor tipuri de afaceri s-a răsfrânt și asupra clienților Alesys.

O altă provocare vine din partea pieței care totdeauna dorește calitate bună la prețuri foarte mici: „Chiar dacă noi oferim o calitate superioară, aceasta poate depăși uneori nevoile clientului. O bandă poate avea zece caracteristici de top, dar dacă clientul are uneori nevoie numai de patru și celelalte șase nu îi folosesc, atunci se orientează către un produs ieftin. Și de multe ori afacerile suferă din acest motiv, pentru că trebuie să vinzi un produs scump și foarte bun la un preț mai mic decât merită, ceea ce îți oferă o marjă comercială destul de mică. În acest fel nu te mai poți dezvolta, ci stagnezi și poți fi chiar scos din cursă de cineva care vinde un produs ieftin cu adaos mare”, a adăugat interlocutorul nostru.

Specificul ofertei Alesys se bazează pe consultanță tehnică urmată de vânzarea de produse, iar specialiștii firmei îi ajută pe clienți în alegerea celui mai bun produs potrivit nevoilor tehnologice. În acest sens, găsirea personalului care să poată fi format pentru a oferi consultanţă în domeniile cărora se adresează tesa, formare care poate dura 2-3 ani, este cea mai mare provocare.

Un alt serviciu oferit este și cel de personalizare a benzilor adezive, care include realizarea graficii și imprimarea pe mai multe suporturi, printre care și hârtie, PVC sau polipropilenă. Consultanții Alesys aduc la cunoștința clienților toate materialele care pot fi folosite în aplicații specifice precum cea de sigilare, după care se realizează grafica și imprimarea cu ajutorul echipamentelor care pot tipări și policromie.

În ciuda provocărilor prezentului, Alesys rămâne un reper al industriei poligrafice românești și un model de adaptare și perseverență demn de urmat și urmărit pe viitor.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide