
Primele fotografii atestate și evoluția artei fotografice în spațiul autohton
Istoria fotografiei a debutat cu două nume importante: fizicianul Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) și artistul plastic Louis Jacques Mande Daguerre (1787- 1851), al căror parteneriat a început în anul 1829. Cei doi au dezvoltat împreună procedeul de captare a unor imagini provenite din exterior, fixate pe un suport solid numit „dagherotipie” – prima tehnică fotografică reușită.

Messe Düsseldorf dă startul înregistrărilor pentru „virtual.drupa”
Centrul expozițional Messe Düsseldorf a deschis sesiunea de înregistrare pentru expoziția online „virtual.drupa” care va avea loc în perioada 20-23 aprilie 2021. Evenimentul a fost anunțat pentru prima dată în decembrie 2020, atunci când expoziția fizică ce urma să aibă loc anul acesta a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus.

Producătorul german Heidelberg își micșorează suprafața sediului central cu 32%
Heidelberg, unul dintre cei mai importanți producători internaționali de tehnologie pentru tipar offset, a anunțat la sfârșitul anului 2020 vânzarea unei părți a sediului său central din Wiesloch-Walldorf, Germania, care se întinde în total pe aproape 840 000 mp. Suma vehiculată pentru vânzare este de aproximativ 50 milioane de euro, urmând ca și alte porțiuni ale complexului să fie scoase la vânzare în viitorul apropiat.

Prin ce transformare uriașă va trece sectorul românesc de IT&C până în 2025
Un raport al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS) arată că obiectivul industriei locale de IT pentru mediul digital din România este ca sectorul de IT&C (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor) să atingă pragul de 10% din PIB până în 2025 – crescând de la cel de 6% din prezent – dar și construirea unuia dintre cele mai mari hub-uri de tehnologie a informației din Centrul și Estul Europei

Ce sectoare vor fi afectate de majorarea salariului minim pe economie în 2021
Potrivit declarațiilor premierului Florin Cîțu, salariul minim pe economie va crește începând cu luna ianuarie 2021 de la suma de 2 230 la 2 300 lei brut, inclusiv în firmele private, însă decizia care trebuia oficializată de către guvern pe data de 30 decembrie 2020 a fost amânată pentru prima săptămână a noului an.

Filmul complet al jafului de cărți rare în valoare de 2,5 milioane lire sterline orchestrat de români
Pe data de 29 ianuarie 2017 o bandă de români a organizat ceea ce jurnaliștii din întreaga lume aveau să numească „jaful secolului” în lumea culturală internațională. Hoții au reușit să fure cărți și manuscrise rare în valoare de 2,5 milioane de lire sterline însă abia în 2020, la 4 ani de la comiterea jafului, au fost făcute publice informațiile complete.

Ultimate Gray Pantone 17-5104 și Illuminating Pantone 13-0647 sunt culorile anului 2021
Institutul Pantone Color, autoritatea globală în domeniul standardelor profesionale de culoare, a desemnat Ultimate Gray 17-5104 și Illuminating 13-0647 drept culorile anului 2021. Prin această combinație de culori se dorește transmiterea unui îndemn la rezistență și optimism.

13 decembrie a marcat Ziua Tipografilor
România sărbătorește an de an, pe data de 13 decembrie, Ziua Tipografilor. Acest moment a marcat în 2020 împlinirea a 102 ani de la revolta din capitală a muncitorilor, izbucnită în urma grevei tipografilor și reprimată sângeros de către guvernul condus de Ion I.C. Brătianu.

FESPA Global Print Expo a fost amânată până în octombrie 2021
Ediția din 2021 a expoziției FESPA, programată inițial în zilele de 9-12 martie 2021, a fost amânată pentru perioada 12-15 octombrie 2021 urmând a se desfășura în cadrul centrului expozițional RAI din Amsterdam, Olanda. Acest anunț vine în urma confirmării din partea reprezentanților RAI a faptului că toate expozițiile internaționale din calendarul centrului au fost reprogramate în a doua parte a anului sau chiar mai târziu.

Edițiile drupa și interpack 2021 au fost anulate
Messe Düsseldorf a anunțat anularea expozițiilor interpack și drupa, care ar fi trebuit să aibă loc în perioada 25 februarie – 3 martie 2021, respectiv 20-28 aprilie 2021. În urma consultării cu expozanții și partenerii, organizatorii au decis că următoarea ediție interpack în format tradițional va avea loc în luna mai a anului 2023, datele exacte urmând a fi transmise ulterior, în timp ce următoarea ediție drupa se va desfășura în perioada 28 mai – 7 iunie 2024.

Munca de acasă și telemunca: particularități și prevederi legislative
În condițiile apariției de noi limitări privind desfășurarea activității, din ce în ce mai mulți angajatori permit munca la domiciliu sau lucrul în regim de telemuncă. Cele două variante legale pe care le au la dispoziție angajatorii în timpul crizei epidemiei nu trebuie confundate, existând o serie de diferențe între acestea.

Cum protejăm afacerile din domeniul poligrafic de pericolul real al atacurilor cibernetice
Efectele atacurilor cibernetice asupra companiilor de toate mărimile, inclusiv asupra celor care activează în industria poligrafică, devin tot mai substanțiale. Se estimează că pagubele provocate de atacurile cibernetice vor depăși suma de 5 miliarde de euro până în 2021, iar atacatorii nu fac diferențe între industrii, de aceea este foarte important ca furnizorii de servicii de imprimare să ia în serios această amenințare.

Scenariu post coronavirus: cum va arăta domeniul comunicării vizuale după ce pandemia va lua sfârșit
Un raport realizat de Atos – multinațională cu sediul în Franța, care oferă servicii de IT – prevede că „noua normalitate” va implica multe schimbări de lungă durată în toate domeniile de activitate. Câteva dintre cele mai evidente transformări vor presupune că munca remote va deveni noua normă socială, securitatea cibernetică va câștiga tot mai mult teren, în timp ce lanțurile de aprovizionare vor trece în următorii ani prin procese de remodelare iar suveranitatea tehnologiei digitale va conviețui cu accelerarea „decarbonizării” sau reducerea/eliminarea emisiilor de carbon din toate procesele de producție. Care va fi impactul crizei coronavirus asupra industriei poligrafice? Iată scenariile de care, potrivit specialiștilor, ar trebui să ținem cont astfel încât să ne putem pregăti pentru managementul post criză.

Webinariile FESPA Coffee Break: gestionarea culorilor, sustenabilitate și automatizare
Organizatorii expoziției FESPA (12-15 octombrie 2021, Amsterdam) au lansat o serie de 3 webinarii gratuite – FESPA Coffee Break – destinate aducerii laolaltă a experților industriei de printing pentru a oferi sfaturi și a răspunde la întrebări pe teme precum controlul procesului de imprimare, software, automatizare și sustenabilitate. Gazda evenimentelor a fost Graeme Richardson-Locke, manager suport tehnic în cadrul FESPA.

Cum se transformă piața muncii în România sub presiunea pandemiei de Covid-19
Un studiu realizat prin parteneriat între Ipsos și platformele BestJobs, eJobs, Hipo.ro și Undelucram.ro arată că pandemia are un impact major asupra sectoarelor de turism, call-center, transporturi și alimentație, în timp ce sectoarele de IT și telecom sunt cel mai puțin afectate

Cum îți dai seama când un manager nu este atât de inteligent pe cât crede
Deseori managerii cad în capcana de a se considera mai deștepți sau mai capabili decât sunt în realitate – acest fenomen poartă în psihologie denumirea de „efectul Dunning-Kruger”. Conceptul își are originea într-o cercetare realizată în anul 1999 de către psihologii Universității Cornell, David Dunning și Justin Kruger. Cei doi au testat cunoștințele gramaticale, logica și simțul umorului participanților la studiu, descoperind că cei care erau mai puțin înzestrați în aceste domenii își autoevaluau abilitățile ca fiind mult peste medie

Riscurile de a alege colaborarea cu PFA-uri în locul raporturilor de muncă
Activitățile independente beneficiază de o impozitare mai avantajoasă decât a salariaților, în principal pentru că nu sunt datorate contribuțiile de asigurări ale angajatorului, iar actualul context economic face mai atractivă ideea de a înlocui raportul de muncă cu unul de prestări servicii.

Labelexpo Europe 2021 își propune să reanime industria etichetelor și a ambalajelor
Tarsus Group, organizatorul Labelexpo Europe, plănuiește cea mai spectaculoasă ediție din istoria acestei expoziții, care e programată pentru perioada 21-24 septembrie 2021 în cadrul Centrului Expozițional Brussels Expo din Belgia.

Durst obține participația majoritară în cadrul Vanguard Digital Printing SUA
Durst, producător de tehnologii avansate pentru imprimare și producție digitală, își consolidează poziția în industria grafică din SUA prin achiziționarea pachetul majoritar de acțiuni al companiei Vanguard Digital Printing Systems, cu sediul în Lawrenceville, Georgia. Vanguard Digital este producător de sisteme de imprimare pentru sectoarele de semnalistică, decorațiuni și ambalaje.

Cum s-au adaptat angajații la lucrul remote pe perioada pandemiei
Mulți angajați încă încearcă să înțeleagă cum pot lucra mai eficient de acasă în timp ce pandemia Covid-19 continuă. Deși unii au descoperit la începutul acestui an că schimbarea biroului de la serviciu cu biroul de acasă a fost una relativ simplă, alții au lucrat mai greu fără dispozitivele pe care se bazau de obicei zilnic

Ecologia ne va da noi bătăi de cap
Toate societățile vor trebui de anul viitor să colecteze separat biodeșeurile – stabilește o lege apărută în 20 august în Monitorul Oficial. Cei care nu vor respecta obligația vor putea fi amendați de Garda de Mediu cu câteva sute sau chiar zeci de mii de lei. Prin Legea nr. 181/2020 privind gestionarea deşeurilor nepericuloase se introduc obligații noi de la 1 ianuarie 2021, obligații care privesc atât persoanele fizice cât și pe cele juridice.