Poveste de 37,7 miliarde de dolari – povestea celor 5 fondatori români ai UiPath

UiPath – companie de tehnologie fondată de cinci români și unul dintre cele mai valoroase produse ale industriei românești de IT – s-a listat la bursa de la New York miercuri, 21 aprilie, sub simbolul PATH – prețul de listare al acțiunilor fiind de 56 de dolari. Astfel UiPath promovează excelența românească în cadrul celui mai important centru financiar global, New York Stock Exchange.

În vacarmul guvernării din păcate niciun oficial nu a ieșit public pentru a felicita una dintre cele mai mari reușite ale școlii de matematică românești subfinanțate și ale IT-ului românesc. Într-o țară din care tinerii de-abia așteaptă să fugă fără a mai privi în urmă, cinci programatori și matematicieni necunoscuți au reușit să construiască o companie care în prezent nici nu mai este de fapt românească, devenind globală. Cu toate acestea, UiPath păstrează încă o doză sănătoasă de ADN românesc dat fiind că centrul său de dezvoltare se află în București, mai precis la Piața Romană, în apropiere de ASE. UiPath, companie care dezvoltă soluții software pentru automatizarea proceselor de lucru din companii, s-a listat la bursa de la New York la o valoare de 28 de miliarde de dolari, iar în urma primei ședințe de tranzacționare a vândut 23,9 milioane de acțiuni în Oferta Publică Iniţială (IPO), mult peste așteptări, însumând astfel un capital de debut de 37,7 miliarde de dolari. Presa internațională anunță că UiPath a generat în ultimul an fiscal 607,6 milioane de dolari, înregistrând o creștere de 81% față de anul anterior. În plus, compania românească a avut și una dintre cele mai mari oferte de listare din sectorul IT de pe bursa americană.

Cu ocazia lansării pe bursa newyorkeză cei cinci fondatori – Andra Ciorici, Lavinia Cojocaru, Adrian Dorache, Marius Târcă şi Daniel Dines, CEO-ul companiei – au apărut pentru prima dată în formulă completă într-o imagine publică, purtând măști de protecție. Dacă Dines și-a asumat și rolul de imagine publică a companiei, ceilalți 4 fondatori sunt aproape necunoscuți. Acestora ar fi trebuit să li se alăture și alți doi români care au avut roluri esențiale în evoluția UiPath. Este vorba despre Dan Lupu – reprezentant al fondului de investiții Earlybird, cel care a descoperit proiectul UiPath și l-a sprijinit, împreună cu Luciana Lixandru – reprezentanta fondului de investiții american Acces, un investitor major pe domeniul tech. Dacă pe data de 28 aprilie 2017 Daniel Dines acorda un interviu în care își anunța dorința de a-și lista în decurs de doi ani compania la bursa de la New York cu o evaluare inițială de cel puțin 1 miliard de dolari, iată că patru ani mai târziu acest prag a fost trecut cu o evaluare de 28 de miliarde de dolari. După evenimentul listării de miercuri, Daniel Dines menționa într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Yahoo! Finance că acest traseu uluitor al companiei a fost mai degrabă legat de un destin, decât de ceva planificat.

Daniel Dines, CEO și co-fondator al UiPath
Daniel Dines, CEO și co-fondator al UiPath

 

Oficialii români nu au asistat la listarea UiPath la bursa de la New York. Cei cinci fondatori români ar fi trebuit felicitați și decorați pentru excelența pe care o oferă industriei globale de tehnologie și finanțe, mai ales că în fiecare interviu acordat televiziunilor și publicațiilor americane se menționează fără greș faptul că CEO-ul UiPath este român, compania debutând cu 10 angajați într-un mic apartament din România. Ce alt mod mai eficient și mai necostisitor de a sprijini și promova digitalizarea de care avem atâta nevoie, școala de matematică și de informatică și industria de IT din România, decât acordarea unei distincții precum Steaua României unor IT-iști, programatori și matematicieni?

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide