Afaceri Poligrafice dorește să motiveze părțile interesate să participe la această consultare ce are ca termen limită data de 27 mai 2021. De participarea fiecăruia dintre noi ar putea depinde continuarea folosirii lămpilor UV pe bază de mercur în industria poligrafică europeană.
*** Chestionarul, împreună cu ghidul de completare a acestuia oferit de asociația VDMA, se regăsesc AICI ***
Afectați în mod direct de interzicerea mercurului pe plan european sunt toți cei care folosesc lămpile UV ca parte a proceselor de producție, indiferent de frecvența de utilizare, cei care produc sau comercializează lămpi UV, dar și cei care dezvoltă sau produc echipamente sau procese ce implică utilizarea lămpilor UV. Fiecare vot contează deoarece mii de companii și locuri de muncă vor fi afectate în mod direct de interzicerea folosirii mercurului în lămpile UV. Trebuie să amintim că această decizie va afecta și țările din afara granițelor UE din cauza interdependențelor economice – interzicerea lămpilor UV la nivel european va face ca importul / exportul de lămpi UV și echipamente ce folosesc astfel de lămpi să devină imposibil.
În ciuda deceniilor de cercetări, nu a fost descoperită încă o tehnologie care să înlocuiască în mod util proprietățile mercurului în lămpile UV, cu o compatibilitate de 100%. Înlocuirea lămpilor UV cu cele UV LED pe echipamentele de imprimare / finisare este fie imposibilă, fie posibilă doar pe anumite aplicații. În plus, trecerea la tehnologia UV LED necesită investiții majore. La toate acestea se adaugă și faptul că doar Uniunea Europeană are o abordare atât de severă asupra folosirii mercurului, lucru care va acorda avantaje economice și tehnologice altor economii (SUA, China, Asia, Rusia) în detrimentul competitorilor europeni.
Compania de consultanță Bio Innovation Service, UNITAR (Institutul Națiunilor Unite pentru Formare și Cercetare) și organizația germană de cercetare Fraunhofer IZM au fost instituțiile independente numite de către Comisia Europeană pentru a evalua aplicațiile și cererile de continuare a derogărilor listate în Anexa III a Directivei RoHS 2011/65/UE. VDMA (Asociația Industriei de Inginerie Mecanică din Germania) și LightingEurope (asociație „umbrelă” ce reprezintă peste 1 000 de companii europene din diferite domenii care folosesc sisteme de iluminat) au trimis cereri de reînnoire a derogării, consultarea părților interesate din diferitele industrii afectate de interzicerea mercurului făcând parte din procesul de analiză a cererilor celor două instituții. Obiectivul consultării este colectarea și evaluarea de informații și dovezi potrivit criteriilor listate în Art. 5(1)(a) al Directivei 2011/65/UE. Cererea VDMA de prelungire a derogării face referire la lămpile UV de presiune medie utilizate pentru uscare (cerneluri, lacuri, adezivi), pentru dezinfectare (apă, suprafețe și aer) și pentru alte aplicații industriale, dar și la lămpile UV de joasă presiune pentru aplicații speciale. Cererea LightingEurope de prelungire a derogării face referire la surse de lumină UV definite ca lămpi cu sodiu de înaltă presiune pentru horticultură, lămpi UV de presiune medie și înaltă pentru uscare, dezinfectarea apei și a suprafețelor și simularea luminii de zi pentru animalele din grădinile zoologice, lămpi Hg cu arc scurt pentru iluminare scenică, microlitografie pentru producția de semiconductori etc.
VDMA și LightingEurope îi încurajează pe toți cei afectați de această decizie să completeze formularul pentru prelungirea derogării cel puțin până în anul 2026, cu accent pe faptul că interzicerea utilizării lămpilor UV ce folosesc mercur ar duce la completa lipsă de utilitate a anumitor echipamente.