Raportarea tranzacțiilor suspecte se face după reguli noi

Societățile care efectuează tranzacții în numerar, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10 000 euro, indiferent dacă tranzacția se execută printr-o singură operațiune sau prin mai multe operațiuni care au o legătură între ele, sunt obligate - conform Ordinului nr. 14/2021 - să le raporteze Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) folosind modele noi de documente.

Avocat Dr. Constantin Neacșu –
Baroul București
Tel.: 0744244852

 

Pentru industria tipografică și a ambalajelor sunt de interes – potrivit Legii nr. 101 din 26 aprilie 2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2020 privind modificarea și completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului – următoarele rapoarte:

1. Raportul de tranzacții suspecte va fi trimis obligatoriu dacă există suspiciunea că bunurile dintr-o tranzacție provin din săvârșirea de infracțiuni sau că persoana implicată nu e cine pretinde a fi. De asemenea, mai trebuie raportate tranzacțiile suspecte și dacă informațiile deținute pot folosi autorităților la prevenirea și combaterea spălării banilor sau în orice situații în care există anomalii cu privire la clienți;

2. Raportul de tranzacții cu numerar de minimum 10 000 de euro este obligatoriu pentru tranzacțiile în numerar de minimum 10 000 de euro (în lei sau în valută), echivalent în lei, inclusiv operațiunile care au o legătură între ele.

De asemenea, obligația tuturor societăților de a depune la Registrul Comerțului o declarație privind beneficiarul real redevine în actualitate. Potrivit Legii 129/2019, dacă administratorul societății nu a depus declarația în termenul legal, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi unităţile sale teritoriale sau Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor pot constata prin agenţi constatatori proprii că ai săvârșit o contravenție și te pot sancţiona cu amendă de la 5 000 lei la 10 000 lei.

Mai mult, dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancţiunii contravenţionale reprezentantul legal al societății tot nu a depus declaraţia privind datele de identificare ale beneficiarului real, tribunalul specializat va putea pronunţa dizolvarea societăţii. Aceasta cu mențiunea că dizolvarea poate fi înlăturată înainte de a se pune concluzii în fond.

Având în vedere numeroasele modificări și completări ale legislației, perioada următoare oferă un bun prilej celor interesați de a-și evalua și stabili tipul de măsuri care vor trebui adoptate la nivel intern. Astfel vom fi mai pregătiți în asigurarea conformării față de noile reglementări și în evitarea aplicării de către autoritățile de supraveghere și control a unor măsuri de sancționare, probabil usturătoare, cu un posibil puternic impact financiar, legal și mai ales reputațional.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide