Reguli de muncă în pandemie

Au trecut aproape doi ani de când situația sanitară ne-a facut să regândim sistemele sociale, de muncă sau planurile de business. Eficiente sau nu, măsurile luate de către autorități au darul de a ne adapta la o nouă realitate și de a impune, în relațiile de muncă, anumite coordonate discutabile nu doar din perspectivă medicală, cât și legală.

Avocat Dr. Constantin Neacșu –
Baroul București
Tel.: 0744244852

 

Iată mai jos care sunt principalele măsuri de care angajatorii trebuie să țină cont în contextul prelungirii stării de alertă:

1. Respectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă
Potrivit prevederilor Legii 319/2006, angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă și trebuie să ia măsurile necesare pentru asigurarea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor, prevenirea riscurilor profesionale, dar și pentru acordarea echipamentului de protecție (măști, mănuși de protecție etc).

Ordinul Ministerului Muncii nr. 3577/831/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu SARS-CoV-2 este și mai detaliat, impunând spre exemplu dezinfectarea cel puțin o dată pe săptămână și ori de câte ori este necesar a spațiilor comune și celor de lucru cu substanțe aprobate pentru combaterea SARS CoV-2, dar și asigurarea unor culoare speciale de acces în incintă și de circulație pentru angajați, în vederea evitării aglomerației la locurile de muncă.

2. Triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor
Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne nr. 2282/156/2021 privește pe toți angajatorii și instituie obligativitatea de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3°C) sau observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

3. Masca la birou, obligatoriu medicală sau de tip FFP2
Salariații sunt obligați, atât în spațiile deschise cât și în cele închise, să poarte masca la birou indiferent câți sunt vaccinați. Exceptați de la această obligație sunt cei care lucrează singuri la birou sau cei care lucrează în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc).

4. Telemunca sau decalarea programului de lucru
În Hotărârea nr. 1 din 5 ianuarie 2022 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se propune menținerea obligației de a trimite în telemuncă sau munca la domiciliu cel puțin jumătate dintre salariați. În situația în care activitatea angajatorului nu permite acest lucru, programul trebuie să fie declarat cu începere de la orele 07:30 și 10:00 sau în schimburi.

5. Organizarea activității la locul de muncă în funcție de numărul salariaților vindecați/vaccinați
Hotărârea Guvernului nr. 580/2021 permite angajatorului să organizeze activitatea la locul de muncă, cu respectarea prevederilor legale emise de autorități, ținând cont și de:
– gradul de vaccinare a angajaților de la acel loc de muncă, atestat prin certificat de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 prezentat de salariații pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
– numărul de angajați care s-au vindecat de SARS-CoV-2 și care dețin și prezintă angajatorului adeverință eliberată de medicul de familie.

În ceea ce privește situația în care unii angajatori condiționează încheierea ori executarea unui raport de muncă de vaccinarea anti-SARS-CoV-2, aceștia comit o ilegalitate – dreptul la muncă și dreptul de a accepta sau refuza o procedură medicală fiind în sine un drept inalienabil, inclusiv din perspectiva Constituției României, care prevede la art. 15 și la art. 34 că cetățenii beneficiază de drepturile și libertățile prevăzute de lege, inclusiv sub aspectul dreptului la muncă și al dreptului la tratament medical acceptat și liber consimțit.

Potrivit Codului Muncii, modificat prin Legea nr. 151/2020, „orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, discriminare prin asociere, hărţuire sau faptă de victimizare, bazată pe criteriul de rasă, cetăţenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opţiune politică, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, apartenenţă la o categorie defavorizată, este interzisă”.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide