Domeniul tipografic – ca institut superior de învățământ sau ca meserie – a fost scos din nomenclator de către Nicolae Ceaușescu încă din 1972, de aceea această meserie nu a avut ocazia să dezvolte un „lanț valoric” de formare a personalului calificat. De câțiva ani ATT, Universitatea Politehnica București, Universitatea Tehnică Timișoara și UTCN se dedică implementării unor programe de studii de masterat și licență, dar și creșterii gradului de conștientizare în rândul publicului larg cu privire la importanța meseriei de tipograf. Aceasta este de obicei asociată cu tipărirea cărților și foarte puțin cu imprimarea celorlalte materiale tipărite, precum sectorul ambalajelor, o industrie esențială mai ales în domeniul alimentar. Potrivit reprezentanților UTCN, în tipografii nivelul de școlarizare/specializare pe acest domeniu este aproape inexistent iar studiile de masterat se adresează în prezent mai ales profesorilor care doresc să predea drept cadre calificate – aceștia vor putea însă preda în programele de masterat abia după dobândirea diplomei de doctorat. Astfel, prioritatea trebuie să fie formarea la nivelul doctoratului pentru ca absolvenții, la rândul lor, să îi poată forma pe viitorii absolvenți de masterat și licență. Ideea expoziției s-a născut deci și din dorința de a populariza în rândul publicului realitățile domeniului tipografic și necesitatea studiilor dedicate.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca găzduiește în prezent programul de studii masterale „Sisteme Poligrafice Sustenabile” în cadrul Facultății de Ingineria Materialelor și a Mediului, domeniul „Științe Inginerești Aplicate“. Masteranzii beneficiază de o pregătire interdisciplinară cu o largă aplicabilitate în domeniul industriei poligrafice, în producția de ambalaje, în instituții/laboratoare de cercetare, în domeniul editorial (carte, ziare, reviste), în agenții de publicitate sau ca furnizori de utilaje, echipamente, consumabile, servicii sau instrumente de măsurare tipografică. Facultatea de Ingineria Materialelor și a Mediului pregătește specialiști în domeniul Ingineriei Mediului prin programul de licență „Ingineria și Protecția Mediului în Industrie“, patru programe de master: „Procedee Avansate în Protecția Mediului“, „Dezvoltarea Durabilă și Protecția Mediului“, „Managementul Integrat al Resurselor Naturale și al Deșeurilor“, „Ingineria, Dreptul și Economia Dezvoltării Durabile“ și doctorat în „Ingineria Mediului“.
Expoziția „Descoperă Universul 3D” este deci dedicată actualilor și viitorilor studenți cărora li se oferă astfel șansa de a se familiariza cu tehnologii de imprimare digitală și 3D de ultimă oră în industria poligrafică și tipografică. Expoziția este cu atât mai importantă cu cât Universitatea Tehnică din Cluj are centre universitare-satelit în Baia Mare, Satu Mare, Zalău, Alba Iulia și Bistrița, ceea ce înseamnă că numărul cadrelor didactice și al studenților anunțați la expoziție este unul considerabil. Totodată sunt invitați la expoziție studenții din toate universitățile din Cluj-Napoca, indiferent de specializare. Imprimarea 3D a fost aleasă ca temă centrală a expoziției deoarece este un domeniu reprezentativ pentru caracterul inovator și revoluționar al industriei poligrafice. UTCN dorește ca aceasta să fie prima dintr-un șir de expoziții viitoare plănuite pentru a permite studenților să exploreze pe rând toate ramurile domeniului poligrafic. Expoziția „Descoperă Universul 3D” se va desfășura în două săli de amfiteatru și un laborator, însumând o suprafață de prezentare și expunere de aproximativ 200 mp.
Compania Leykom va furniza toate echipamentele ce vor fi prezentate în cadrul expoziției de tipul „porți deschise”, astfel că echipamentele vor fi disponibile pentru demonstrații live pe întreaga durată a evenimentului. Reprezentanții furnizorului român vor fi la dispoziția vizitatorilor interesați să înțeleagă cum funcționează echipamentele, oferindu-le pe loc toate informațiile tehnice de care au nevoie. Mai mult, pe lângă echipamente, Leykom va organiza și o zonă de media unde vor fi prezentate materialele compatibile cu echipamentele expuse, împreună cu cerneluri și sisteme de afișare. Printre echipamentele prezente la expoziție amintim imprimanta UV în rolă Mimaki UCJV 300-160, imprimanta UV flatbed Mimaki MKII 3042, masa de tăiere Iecho PK 0705 plus, gravatoarele laser Budget 3050 și Emblaser, masa de termoformare Vaquform și scanerele 3D EinScan HX, EinScan SP și Creality CR. În ceea ce privește imprimarea 3D propriu-zisă, Leykom plănuiește să îi familiarizeze pe studenți cu următoarele tehnologii și echipamente: Zortrax M300, UP BOX, UP MINI 2, MODIX 60 și Ultimaker S5 (printere 3D plastic), dar și cu imprimata 3D cu rășină – FormLabs 2.
Imprimanta 3D Zortrax M300 a fost aleasă pentru robustețea sa și ușurința de utilizare. Echipamentul este compatibil cu filamente din plastic cu proprietăți variate, fiind ideal pentru uzul industrial mai ales în producerea rapidă a prototipurilor precise și funcționale prin tehnologie LPD (Layer Plastic Deposition). Modelul M300 imprimă în straturi de 400 μm, la dimensiuni de imprimare (XYZ) de 300 x 300 x 300 mm, cu viteze de până la 150 mm/s. Echipamentul este compatibil cu filamentele cu diametrul de 1,75 mm (cartușe dedicate, seria Z), diametru duză 0,4 mm și cu fișiere de intrare în formatele STL, OBJ, DXF, 3MF (conectivitate prin card SD). În plus, acesta a fost proiectat pentru a putea funcționa nesupravegheat timp îndelungat.
La fel de interesantă este și imprimanta 3D desktop cu rășini biocompatibile/fotopolimerice FormLabs 2, destinată personalizării în masă pe segmentul de stomatologie și nu numai. Echipamentul este rapid, de mare precizie și compact, reușind să producă în mod fiabil aparate și diverse dispozitive de uz dentar după doar 15 minute dedicate configurării. Această imprimantă de birou produce cu ajutorul tehnologiei stereolitografice (SLA) dispozitive de uz stomatologic mai precise decât cele realizate prin metodele clasice, eliminând astfel disconfortul fizic al pacienților și reducând în același timp costurile procedurii. Modelul imprimă în straturi cu grosimi cuprinse între 25 și 200 μm.
De asemenea, cei prezenți la eveniment vor avea ocazia de a descoperi produse din portofoliul Romanian Paper Distribution (RPD) – o gamă variată de hârtii și cartoane pentru aplicații speciale sau hârtii de copiator, toate de la furnizori internaționali de renume, cu istorie bogată în realizarea hârtiilor deosebite, de înaltă performanță. Acestea vor fi puse la dispoziție sub formă de mostrare și expozitoare elegante, pentru a fi la îndemâna participanților care vor să aibă parte de o experiență tactilă desăvârșită.
Leykom – lider pe piața furnizorilor industriei publicitare cu aproape două decenii de activitate – este un brand cu capital 100% românesc care oferă clienților săi peste
12 000 de produse destinate producției industrială, publicitare (echipamente, media, accesorii, soluții de ambalare, casetare, debitare). Compania are sediul central în București și filiale în Brașov, Cluj, Iași, Timișoara, Brăila și Constanța, ceea ce îi permite să poată oferi consultanță rapidă clienților. Leykom se implică încă din primii ani de activitate în domenii de responsabilitate socială, încercând să influențeze pozitiv zone precum educația, sănătatea și sportul. Potrivit reprezentanților companiei, colaborarea cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va continua – Leykom se angajează să sprijine instituțiile educaționale din țară, în special pe cele cu specific tehnic, în cadrul evenimentelor expoziționale dar și prin punerea la dispoziție înspre vânzare a echipamentelor de ultimă generație.
Asociația Tipografilor „Transilvania”, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Leykom îi invită pe toți cei interesați de fenomenul imprimării 3D să participe la acest eveniment unic dedicat prezentării și popularizării tehnologiilor de ultimă generație într-un cadru educativ.