Beatrice Klose – secretarul general al Intergraf – avertizează că industria a crezut în mod eronat, cel mai probabil, că aprovizionarea cu hârtie și sectorul de imprimare nu se vor mai recupera niciodată pe deplin după lovitura uriașă suferită în timpul pandemiei COVID-19. Totuși, în prezent restricțiile încep să fie ridicate în țările europene iar cererea înregistrează o creștere bruscă și pune presiune asupra producătorilor de ambalaje, care au avut acces relativ ușor la materiale pe bază de hârtie pentru etichetarea și comercializarea produselor de comerț electronic. Beatrice Klose a declarat jurnaliștilor publicației PackagingInsights: „Cred că industria tipografică a crezut că nu-și va reveni niciodată la nivelurile de dinainte de pandemie, dar acest lucru se întâmplă, după cum ne bucurăm să vedem, iar oamenii văd eficiența tiparului și sunt obosiți de digitalizare”.
Creșterea neașteptată a cererii coroborată cu greva miilor de muncitori de la unul dintre cei mai mari furnizori de hârtie din Europa, UPM, creează perturbări dramatice pentru companiile producătoare de bunuri de larg consum de pe întregul continent. Greva au fost prelungită și mai mult, dincolo de termenul anterior de 19 februarie, devenind astfel cea mai lungă din istoria industriei finlandeze de hârtie. Însă greva de la UPM – cauzată de sindicaliștii care cer să rămână un singur colectiv pe măsură ce compania se împarte în mai multe unități de afaceri – reprezintă doar o parte a problemei. Reprezentanta Intergraf a vorbit și despre celelalte aspecte care explică această situație delicată: „Industria a redus în mod intenționat producția de hârtie destinată sectorului grafic, în special din cauza scăderii cererii. Dar această scădere a cererii nu mai coincide cu ritmul pe care îl vedem acum, iar acest lucru provoacă o serie de conflicte”. În plus, deși industria se orientează de câțiva ani către soluții reciclabile, anticipând înăsprirea legislației anti-plastic – precum Directiva privind plasticul de unică folosinţă (UE) sau implementarea taxei pe ambalajele din plastic (Marea Britanie) – potrivit lui Klose, această mișcare „pune o presiune și mai mare asupra industriei noastre”.
Intergraf a transmis o scrisoare către UPM în care solicita companiei să își regleze cât mai curând posibil conturile cu muncitorii pentru a evita o nouă calamitate pe piață, însă scrisoarea nu a primit încă niciun răspuns. Reprezentanta asociației completează: „Sper că lipsa lor de răspuns este un semn al continuării negocierilor dintre UPM și greviști. Cu toate acestea, nu aș putea spune că, dacă UPM ar reintra pe piață, totul ar reveni la normal”. Beatrice Klose avertizează cu privire la creșterile de prețuri pentru ambalajele din hârtie, cea mai mare amenințare fiind lipsa pe termen scurt a etichetelor și a materialelor. De asemenea, Klose consideră că această problemă ar trebuie să se rezolve în următoarele luni: „Este un lanț de consecințe, iar consecințele le plătim cu toții. În mod normal, acest lucru nu ar fi atât de grav, dar în circumstanțele actuale este”.
Cei aproximativ 600 de furnizori de hârtie din Europa trebuie să onoreze comenzile celor peste 110 000 furnizori de servicii de imprimare, iar hârtia cretată și hârtia destinată etichetelor cu liner sunt materialele cele mai amenințate. Klose subliniază că ambele părți trebuie să găsească o soluție pentru acest blocaj cât mai curând posibil: „Cel mai rău scenariu este o reducere a producției anumitor produse, ceea ce se întâmplă deja, actorii din industrie planificând de pe o săptămâna pe alta ce pot produce. Acest lucru înseamnă o negociere constantă între tipografii, furnizorii de hârtie și clienți. În acest moment nu se pot face garanții în cadrul industriei, dar până acum acest mod de lucru a funcționat relativ bine”.
Potrivit lui Klose, Intergraf a atenționat Comisia Europeană asupra problemelor pe care le-ar putea întâmpina sectorul grafic: „CE ar fi putut să acorde mai multă prioritate pădurilor destinate producției sustenabile de hârtie, mai ales având în vedere că toate pădurile din Europa sunt deja gestionate în mod sustenabil. Crearea unui număr mai mare de astfel de păduri prin plantarea de copaci și exploatarea responsabilă a lor de către industrie reprezintă un răspuns”.