Sute de elevi și studenți au pășit în universul 3D alături de Leykom și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Expoziția „Descoperă Universul 3D” organizată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) în parteneriat cu Leykom – distribuitor român de echipamente, consumabile și media pentru industria publicitară – a atras peste 250 de vizitatori în amfiteatrele Facultății de Ingineria Materialelor și a Mediului din Cluj-Napoca pe parcursul celor trei zile (22-24 februarie) dedicate tehnologiilor 3D. Elevi, studenți, cadre didactice dar și oameni de afaceri reprezentanți ai domeniilor tipografice, de producție publicitară și servicii 3D au avut șansa de a intra în contact direct cu echipamente impresionante într-o atmosferă prietenoasă și deschisă.

Evenimentul „cu porțile deschise” a fost un adevărat succes din punct de vedere al numărului de vizitatori din rândul studenților și elevilor facultăților și liceelor specializate pe domenii precum ingineria mediului, robotică, mecanică și mecatronică, inginerie economică, prelucrare text-imagine sau tehnici poligrafice. Au fost prezente atât clase de elevi de liceu din Timișoara, Târgu Mureș, Sibiu, cât și studenți din Cluj-Napoca și din alte centre universitare-satelit ale Universității Tehnice din Cluj. Leykom a pus la dispoziția fiecărui grup de elevi/studenți cele 15 echipamente și trei specialiști în domeniul imprimării 3D, care le-au oferit prezentări și șansa de a interacționa direct cu echipamentele. Daniela Boca, profesoară a Facultății de Ingineria Materialelor și a Mediului, a participat cu o grupă de studenți din cadrul Facultății de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică – profesoara a menționat că a fost pentru prima dată când mulți dintre studenți și cadrele didactice au văzut pe viu imprimante 3D. Printre liceele reprezentate la eveniment amintim Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu” din Târgu Mureș – clasa cu specializarea procesare text-imagine a fost prezentă la expoziție cu 19 elevi.

La solicitarea elevilor și profesorilor, echipamentele au imprimat 3D diferite obiecte, inclusiv pe baza fișierelor de imprimare pregătite chiar de către elevi. Printre obiectele realizate în cadrul demonstrațiilor live care i-au impresionat pe vizitatori amintim diferite piese și angrenaje (roți dințate de mici dimensiuni, diferențial), prototipuri (bloc motor, motor auto) dar și diferite obiecte care pot fi încadrate în categoria „hobby” – busturi, vaze, figurine sau machete. Una dintre principalele atracții ale expoziției au fost echipamentele capabile să imprime cu două tipuri de filamente, cu materiale diferite (dublă extrudare) precum printerul 3D Ultimaker S5, echipat cu un sistem automat de ridicare a duzei și duze interschimbabile. Echipamentele de imprimare 3D cu rășină precum printerul FormLabs 2 au fost folosite, datorită preciziei lor, la crearea protezelor dentare prin stereolitografie (SLA). În acest tip de aplicații, FormLabs 2 oferă atât precizie cât și producție necostisitoare, îmbunătățind totodată experiența pacienților în cazul diferitelor tipuri de implanturi.

Un scurt „sondaj” neoficial realizat de-a lungul celor trei zile de expoziție a scos la iveală echipamentele care pot fi considerate vedetele expoziției: scannerele 3D portabile (EinScan HX cu laser hibrid și surse de lumină LED), imprimantele 3D cu plastic/rășină (Ultimaker și FormLabs) și masa de termoformare Vaquform. Aceasta din urmă este capabilă să producă mulaje din plastic de calitate industrială, fiind totodată suficient de compactă pentru a se integra armonios într-un birou. Potrivit Leykom, acest echipament este primul de felul său care oferă o interfață intuitivă asemănătoare celor întâlnite la imprimantele 3D. Vizitatorii au putut vedea aparatul în acțiune, termoformând foi de plastic (330 x 250 mm) cu grosimi de până la 3 mm (înălțime maximă de tragere de 200 mm). Vaquform este compatibil cu materiale precum HIPS, ABS, PVC, PETG, policarbonat, polietilenă, polipropilenă, EVA sau Kydex. În mod deosebit au atras curiozitatea studenților și echipamentele de gravură cu laser precum soluția entry-level Budget 3050 pentru materiale sintetice, metal, cauciuc, oglindă, sticlă, hârtie, carton, piatră, textile sau piele. La fel a fost cazul și în privința meselor de tăiere în aplicații de producție a ambalajelor, în principal cutii. În holurile universității au fost prezentate și diverse mostre de ambalaje și obiecte din carton, inclusiv scaune, fotolii, dulapuri – acestea au fost oferite de Rondocarton, cel mai mare producător de carton ondulat din România.

Cele mai frecvente întrebări adresate celor trei specialiști Leykom de către elevi și studenți s-au referit la diversele aplicații la care se pretează aceste echipamente. Vizitatorii au dorit să afle și care sunt soluțiile software destinate realizării fișierelor pentru imprimarea 3D, de aceea reprezentanții Leykom au făcut demonstrații live inclusiv pentru software-ul de proiectare 3D – ZW3D, o soluție integrată de tip CAD/CAM pentru procesul complet de realizare a produselor. În plus, elevii de liceu au vrut să afle ce facultate ar trebui să urmeze dacă doresc să activeze în industria publicitară sau 3D, iar răspunsul a venit din partea decanului Facultății de Inginerie, Prof. Dr. Ing. Cătălin Popa, care a subliniat că „Domeniul printării 3D și tot ceea ce este legat de industria în continuă dezvoltare și schimbare a materialelor publicitare sunt domenii care pot fi abordate foarte bine de absolvenții Facultății de Ingineria Materialelor și a Mediului, în ideea în care noi folosim aceleași tehnologii, din multe puncte de vedere, pentru alte aplicații. Vor putea învăța și aplicații legate direct de industria publicitară și tot ce este legat de 3D printing. După terminarea studiilor de licență, ei vor putea urma și un masterat în Sisteme Poligrafice Sustenabile, care este strict axat pe acest domeniu”.

Leykom – lider pe piața furnizorilor industriei publicitare cu aproape două decenii de activitate – le-a pregătit o nouă surpriză clujenilor în luna martie. Distribuitorul a organizat în zilele de 16 și 17 martie 2022 evenimentul Open 2 Future, care a avut loc în intervalul orar 09:00-17:00 în incinta hotelului West City din Cluj-Napoca. Evenimentul s-a adresat clienților și partenerilor Leykom, însă a fost deschis și clienților potențiali din domeniul imprimării 3D și al producției publicitare. Open 2 Future a oferit demonstrații live și prețuri speciale pentru imprimante digitale, imprimante și scannere 3D, mese de tăiere, gravatoare laser, capsatoare etc.

Reprezentanții Universității Tehnice din Cluj-Napoca sunt încântați de numărul mare de vizitatori și de interesul uriaș pentru domeniul imprimării 3D, promițând să continue tradiția expozițiilor de acest tip dedicate elevilor, studenților și cadrelor didactice care doresc să înțeleagă mai bine industria poligrafică și cele mai noi oportunități din cadrul acesteia. Leykom sprijină această inițiativă considerând că este important ca tânăra generație să își cunoască opțiunile și să fie educată înspre noutate și inovație.

www.leykom.ro
www.utcluj.ro

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide