Targul Hunkeler Innovationdays 2023 din perspectiva celor mai noi tehnologii inkjet

Desfasurat ca de obicei in Lucerne, Elvetia, in perioada 27 februarie – 2 martie, Targul Tehnologiilor de Print Hunkeler Innovationdays (HID), a devenit cu timpul de la o simpla „zi a portilor deschise” pentru vizionarea finisarilor web, cel mai important eveniment pentru imprimarea digitala de mare volum. De-a lungul anilor, in cadrul sau am fost martorii unei migrari a interesului in domeniul tehnologiilor de imprimare de la monocromie catre policromie, de la toner catre inkjet si de la imprimarea tranzactionala pentru afaceri catre imprimarea comerciala si a publicatiilor de inalta calitate – intregul eveniment cunoscand o diversificare tot mai mare.

Conceput initial ca un targ bianual, editiile din 2021 si 2022 (reprogramat) au fost anulate din cauza pandemiei. Anul acesta, HID a revenit in sfarsit dupa o pauza de patru ani. In consecinta, interesul furnizorilor ca si al clientilor a fost asteptat cu nerabdare dupa cativa ani in care jucatorii din industrie  au fost nevoiti sa recurga la alternativele digitale la evenimentele live.

 

Era de asteptat ca in 2023 perimetrele pentru expozanti sa se inchirieze in timp record, din moment ce dintotdeauna furnizorii se luptau pentru spatiul limitat din singura sala principala si cea de-a doua sala destinata standurilor mai mici si a zonei food-court. Anul acesta, aproximativ 100 de expozanti au prezentat 50 de linii de productie.

Pe de alta parte, numarul inscrierilor din randul vizitatorilor a ramas aproximativ la nivelul din 2019, ridicandu-se la 6.500. Potrivit reprezentantilor Hunkeler, in comparatie cu anii precedenti, un numar mai mare de oameni s-au inscris chiar la fata locului. In cursul zilei de marti, a doua zi a targului si de obicei cea mai aglomerata, a fost inregistrata prezenta a peste 4.000 de vizitatori, un nou record zilnic pentru Innovationdays. Gradul ridicat de participare al vizitatorilor a confirmat un real interes din partea companiilor de imprimare de a investi in noi tehnologii.

In timp ce la capitolul prezenta surpriza a fost una pozitiva, au existat insa mai putine lansari de echipamente noi decat la evenimentele anterioare. Un lucru de inteles, in timpul pandemiei furnizorii si-au lansat produsele in cadrul propriilor evenimentele, dat fiind ca expozitiile comerciale erau de regula anulate. Cu toate acestea, HID a avut unele premiere notabile.

De pilda, compania Canon s-a folosit de ocazie pentru a lansa o noua generatie a liniei sale de imprimare ProStream de calitate premium, si anume ProStream 3000. Cu incepere de la lansarea sa in 2017, au fost vandute peste 160 de turnuri de imprimare ProStream, accentul fiind plasat pe imprimarea comerciala si chiar pe imprimarea foto. Modelul 3000 marcheaza acum modernizarea de proportii a produsului, desi specificatiile de baza au ramas neschimbate.

Linia de imprimare ProStream 3000 de la Canon

Au existat si unele imbunatatiri de design menite sa reduca timpul de instalare si service precum si consumul de energie, printre care se numara adaugarea unei manipulari automate a unirii capetelor de rola. Pentru imbunatatirea calitatii, au fost introduse o noua functionalitate „smart ColorGrip” (primer pulverizat) precum si un sistem de control al uniformitatii specifice a suportului media.

Cea mai vizibila modificare este cea a designului asimetric de uscator. Prin utilizarea unui nou tip de suflanta cu aer cald de capacitate crescuta, uscatorul de pe partea frontala a unitatii de imprimare are acum dimensiuni mai reduse, in timp ce uscatorul pentru imprimarea reversibila are o capacitate mai mare. Rezultatul este o gama extinsa a substratului media de pana la 300 gsm si posibilitatea de a imprima pe hartie de 200 gsm/7pt la viteza maxima de 133 m/min.

La fel ca in cazul seriei ProStream 1000, compania ofera doua versiuni cu viteze de 80 si 133 m/min. Doar versiunea cu viteza mai mare poate profita de viteza crescuta pentru substraturi mai grele. Cernelurile, profilele de hartie si conectivitatea pentru finisare raman neschimbate.

Totodata, Canon a prezentat unele imbunatatiri ale productivitatii pentru modelul VarioPrint iX, printre care un sistem de verificare a calitatii imaginii capabil sa scaneze fiecare coala. Cu peste 275 de instalari de la lansarea sa in 2020 si volume medii de tiparire de 2,5 milioane de printuri A4/Letter, absorbtia pe piata a acestui tip de echipament a fost foarte buna.

La randul sau, compania americana HP si-a prezentat modelul HP Advantage 2200 pentru prima data in afara SUA. Ca un bonus suplimentar, viteza de imprimare pentru modul „cea mai inalta calitate” a fost crescuta de la 101 m/min la 152 m/min (500 fpm). Viteza pentru setarile „modului de performanta” ramane de 152 m/min; la fel si viteza monocroma de 244 m/min. Viteza crescuta in modul de calitate aduce Advantage 2200 la o viteza dubla fata de modul de calitate pentru modelul HP T250 HD.

Modelul Advantge 2200 de la HP

Versiunea modelului care a fost expusa a fost cea „medie” cu doua uscatoare, principalul considerent fiind acela ca va atrage piata europeana orientata spre reducerea consumului de energie. De asemenea, operatorii pot alege dintr-o gama larga de temperaturi de uscare care sa corespunda nevoilor fiecarei aplicatii. Numarul modulelor de uscator, viteza de imprimare, temperatura de uscare si consumul de energie sunt toate interdependente si ar trebui sa permita o gama larga de setari.

In timp ce imbunatatirile aduse vitezei modului de calitate superioara sunt semnificative, ele aduc specificatiile de baza in aceeasi gama ca si alte echipamente de arta grafica de inalta productivitate, cum ar fi Kodak Prosper Ultra 520 HD. Insa Advantage 2200 a adus imbunatatiri notabile in accesibilitate, design simplificat al motorului si modularitate. Arcul obisnuit de imprimare atat pentru tiparirea fata cat si verso (jumatate din arcul precedent al seriei HP T-400) este unic si exemplifica designul simplu. Deschiderea echipamentului in timpul demonstratiei a aratat cat de usor pot fi accesate sau curatate componentele – ceea ce este o necesitate deoarece capetele de imprimare termica pot fi considerate consumabile.

Surprinzatoare este amprenta la sol mica pentru un echipament duplex, modelul avand totodata o inaltime redusa in comparatie cu seria T 200 – un lucru foarte binevenit pentru companiile care dispun de un spatiu limitat, in mare numar la nivel global.

O alta solutie HP remarcabila prezentata in cadrul HID a fost controlerul Smart Workcell, o extensie a serverului de imprimare SmartStream Elite. Software-ul permite gruparea si aranjarea inteligenta a lucrarilor, o solutie ideala atunci cand se incearca exploatarea eficienta a unui echipament inkjet extrem de productiv pe tiraje mici. Gruparea are ca scop minimizarea perturbarilor datorate modificarilor aduse hartiei, setarilor de culoare, proprietatilor de finisare si altele asemenea – lucru foarte important in special atunci cand se lucreaza cu role de hartie.

De partea sa, compania Kodak a prezentat modelul Prosper Ultra 520 HD pentru prima data dupa comunicatul dat publicitatii in cadrul virtual drupa 2021 de la centrul sau de contact pentru clienti din Dayton, Ohio, in iunie 2022. Acest echipament ofera viteza maxima de 152 m/min (500 fpm) pentru toate greutatile si tipurile de hartie compatibile, ceea ce il face cel mai rapid din sectorul artelor grafice pe hartie cretata. Functionand cu tehnologia Kodak UltraStream Inkjet, este singurul echipament de imprimare de arta grafica ce utilizeaza capete de imprimare cu jet de cerneala continuu (Continuous Ink Jet/CIJ), spre deosebire de capetele piezoelectrice sau cu jet de cerneala termica utilizate in mod obisnuit de HP. Echipamentul beneficiaza de tehnologia de screening Kodak bazata pe hardware pentru a creste viteza, performanta si claritatea imaginii, precum si de cernelurile Kodak proprii.


Modelul Prosper Ultra 520 HD de la Kodak

Pe de alta parte, compania japoneza Ricoh a prezentat public pentru prima data modelul Pro VC 70000e, desi dispozitivul fusese deja lansat in august 2022. Versiunea „e” ridica din nou standardul calitatii pentru clientii cu cele mai mari exigente pentru imprimarea comerciala si de inalta calitate. Din pacate, mult asteptatul echipament inkjet Z75 B2 nu a fost expus, fiind reprezentat in schimb doar de cateva mostre de imprimare.

Modelul Pro VC 70000 de la Ricoh

Si alti furnizori de echipamente de imprimare digitala si-au prezentat produsele emblematice, unii pentru prima data in mod public: RISO, care a venit cu modelul Valezus 2200 si Xeikon, care a prezentat modelul Sirius SX30000. In plus, Kyocera a adus in fata celor interesati modelul TASKalfa Pro 15000c, iar Xerox echipamentul inkjet Baltoro HF.

In concluzie, putem afirma ca evenimentul din Lucerne a oferit sentimentul linistitor ca majoritatea companiilor de imprimare si-au pastrat inclinatia pentru expozitiile comerciale live, ceea ce include posibilitatea vizionarii nemijlocite a echipamentelor in functiune, precum si ocazia de a le adresa intrebari specialistilor si reprezentantilor prezenti. Totodata, targul a demonstrat ca tehnologia inkjet a atins un nivel de maturitate in care calitatea inalta a imprimarii este un standard de la sine inteles (cel putin in cazul modelelor de top), iar imbunatatirile aduse tehnologiei de imprimare sunt tot mai mari. Centrul atentiei in imprimarea documentelor se muta acum catre timpul de functionare, fiabilitate si fluxul de lucru.

Totodata, evenimentul le-a oferit participantilor presentimentul ca drupa 2024 va fi un eveniment grandios, iar unii furnizori chiar isi rezerva realizarile tehnologice de rasunet pentru acea ocazie. Pana la urma, Hunkeler Innovationdays este un targ destinat ocaziilor de a prezenta in functiune echipamente din linii de productie complete din lumea reala, in timp ce prerogativul drupa este de a prezenta tehnologii de la care ne putem astepta sa devina o realitate palpabila in anii viitori.

 

 

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide