Orice lucrator aflat sub influenta bauturilor alcoolice, prin actiunile lui, poate constitui un factor de risc, atat pentru el, cat si pentru restul participantilor la procesul de munca. In acest context, crearea unei proceduri pentru depistarea angajatilor care au consumat alcool in timpul programului poate fi extrem de utila.
Prin abrogarea Decretului nr. 400 /1981 pentru instituirea unor reguli privind intarirea ordinii si disciplinei in munca, s-ar putea crede ca legiuitorul ar permite consumul de alcool in orice loc de munca. Potrivit acestui decret, persoanelor care se prezentau la munca sub influenta alcoolului li se interzicea accesul in unitate si li se aplicau sanctiunile prevazute de lege, ce puteau fi chiar de ordin penal.
Adoptarea Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca a abrogat acest decret, astfel ca obligatia interzicerii alcoolului la locurilor de munca revine exclusiv angajatorului care, prin Regulamentul intern sau prin instructiuni proprii de sanatate si securitate in munca, trebuie sa prevada sanctiuni disciplinare pentru lucratorii care sosesc la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice sau consuma alcool in timpul programului de munca.
Singura exceptie ar fi reprezentata de O.U.G. nr. 195/2002 privind conducerea autovehiculelor pe drumurile publice, prin care sunt stabilite sanctiuni contraventionale sau penale pentru conducatorii auto care consuma alcool si sunt in timpul programului de lucru.
Si totusi, chiar daca aspectele ce tin de disciplina muncii sunt lasate la latitudinea angajatorului, in functie de specificul unitatii si activitatii, consumul de bauturi alcoolice la locul de munca nu este permis.
Chiar daca interdictiile privind consumul de alcool (si alte substante) nu se regasesc in regulamentele interne ale societatilor, legea interzice acest lucru.
Dispozitiile art. 2 pct. 23 ale Legii 61/1991 interzic consumul de bauturi alcoolice in institutii sau unitati economice sau alte locuri prevazute de lege.
Angajatorul nu are prea multe drepturi in privinta timpului liber al angajatilor sai, dar are o serie de drepturi din momentul cand acestia intra pe usa, la programul de munca, pana la terminarea programului, cand pleaca acasa. Procedura privind testarea salariatilor in vederea stabilirii cantitatii de alcool pur in aerul expirat trebuie insa urmata cu oarecare atentie. Constatarea eventualelor abateri de la Regulamentul de Ordine Interioara si de la atributiile Fiselor de Post trebuie sa se faca cu aparate de depistare a concentratiei de alcool pur in aerul expirat, in concordanta cu Directiva Consiliului 89/336/EEC.
In urma acestei proceduri, daca se impune, administratorul are dreptul sa sanctioneze disciplinar abaterile angajatilor sai, inclusiv printr-o masura precum e concedierea disciplinara, daca gravitatea faptelor o impune, insa nu trebuie scapat din vedere faptul ca proba abaterii disciplinare trebuie sa fie suficient de relevanta, incat sa convinga un judecator in eventualitatea in care angajatul contesta masura in instanta.
Materialul poate fi citit in revista digitala la capitolul JURIDIC pag 32.