Av. Dr. Constantin Neacsu
Platforma online şi intreaga tranzitia la facturi electronice are, teoretic, drept scop standardizarea unui proces important la nivel international. Astfel, sustin reprezentantii Ministerului Finantelor, se vor obtine relativ rapid beneficii semnificative in ceea ce priveşte reducerea fraudei TVA la nivel national şi, mai ales, reducerea pierderilor de la bugetul de stat asociate cu evaziunea fiscala.
Nedumeririle intervin inca de la lecturarea Notelor de fundamentare. Daca e-Factura a fost inventata ca sa mareasca gradul de colectare a TVA-ului, de ce este obligatorie si pentru neplatitorii de TVA? Apoi, este notoriu faptul ca evaziunea fiscala nu este apanajul firmelor mici. Evaziunea este facuta de marii contribuabili. De ce nu exista atunci un prag minim pentru obligativitatea facturarii electronice? Toate aceste intrebari conduc la idea ca aceasta legislatie a fost dezvoltata haotic, fara sa se gandeasca nimeni la aspectele practice pe care ea le presupune sau la toate consecintele pe care acest sistem le va avea.
Doar ca sistemul digital de raportare fiscala denumit ingenuu „e-factura” este menit a pune la dispozitia fiscului datele privind pretul, TVA-ul, acciza şi alte taxe similare. In platforma ANAF regasim facturile cu toate elementele prevazute de art. 4, alin 2. din OUG nr. 120/2021: emitent, destinatar, beneficiar plata, preturile tuturor, conditii de plata etc. Va fi foarte uşor pentru unii sa extraga ilegal (prin corupere, dar şi prin exploatarea unor breşe de securitate) date secrete, pentru a inabuşi concurenta.
Controlul digitalului şi al spatiului online era, pana acum cateva luni, o teorie a conspiratiei. Acum e un fapt clar, prevazut şi impus normativ.
Lasand la o parte aspectele de oportunitate legislativa, implementarea acestui sistem va crea haos şi dese blocaje. Spre exemplu, chiar şi in cazul unui mic comerciant, deşi are certificat electronic calificat de la un tert autorizat, care i-a verificat identitatea atunci cand l-a emis, fiscul considera ca nu ii este suficient pentru a deschide contul in Spatiul Privat Virtual doar C.U.I-ul. ANAF solicita a se semna un document de confirmare cu semnatura electronica calificata, dar vrea şi sa semneze acel document şi cel care a emis certificatul, tot electronic. O corvoada adaugata inutil.
Omisiunea emiterii e-facturii este sanctionata cu amenzi mari şi cu confiscarea sumelor implicate. Incepand cu 1 aprilie 2024 se sanctioneaza cu amenda (cuantum in functie de categoria persoanei impozabile) neraportarea in sistemul national RO e-Factura in 5 zile lucratoare de la emiterea facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data limita prevazuta pentru emiterea facturii la art 319, alin. (16) din Codul Fiscal.
Incepand cu 1 iulie 2024 se sanctioneaza cu o amenda egala cu 15% din valoarea facturii netransmiterea facturii de catre emitent catre beneficiar folosind sistemul RO e-Factura, respectiv primirea şi inregistrarea de catre destinatar a facturii emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, prin alte mijloace decat sistemul national RO e-Factura.
Cel putin pana acum, e-Factura se dovedeşte a fi un fiasco, care va avea ca efect imediat creşterea „comertului la negru”, iar experimentele pe antreprenorii romani trebuie oprite.
This Post Has 2 Comments
Ce se urmareste de fapt prin introducerea eFactura? Oferiti-ne raspuns dupa ce reusiti sa dedicati 19 minute urmatorului podcast superinteresant http://www.youtube.com/watch?v=2tk7jOEEdrQ
De ce nu exista un prag minim pentru aceasta obligativitate? Toate acestea sugereaza ca aceasta legislatie a fost dezvoltata in graba si fara a se tine cont de implicatiile practice si potentialele consecinte. Mai mult, aceasta platforma online pune la dispozitia autoritatilor fiscale date sensibile despre preturi, taxe si alte detalii importante, ceea ce poate duce la abuzuri si nereguli. Incepand cu 2024, neprezentarea e-facturii poate atrage amenzi si confiscarea banilor implicati, ceea ce va crea haos si va afecta negativ mediul de afaceri din Romania. Este timpul sa se opreasca experimentele puse in aplicare fara o evaluare riguroasa si sa se revizuiasca aceasta legislatie, inainte ca aceasta sa duca la cresterea comertului la negru si la afectarea antreprenorilor romani.