Întâlnirea ATT și PAPIIP 12-13 aprilie 2019, Brașov

Asociația Tipografilor „Transilvania” (ATT) are ca scop sprijinirea comunității de print în activitatea sa economică și amplificarea relațiilor economice dintre aceasta și clienți. Membrii ATT se reunesc de două ori pe an, iar gazdele asigură vizite la întreprinderile lor. Anul acesta prima întâlnire a fost organizată de ATT împreună cu PAPIIP- Patronatul Asociației Producătorilor și Importatorilor din Industria Publicitară – și a avut loc în data de 12 aprilie în frumosul oraș Brașov de la poalele Tâmpei, oraș cu veche tradiție în domeniul tiparului dacă ne gândim doar la Diaconul Coresi sau la Honterus, iar gazdele acestei întâlniri au fost KRONSTADT PAPIER TECHNIK (KPT), Naroti Machinery, Sufitech, Disz Tipo, tipografia REMCO, Dola Com (membri ATT) și HT Print (membru PAPIIP). Tematica primei întâlniri de anul acesta a fost „Industria grafică și învățământul de specialitate din România”, iar prezentările au avut loc în Hotelul Piatra Mare situat în stațiunea montană Poiana Brașov
Premiile
Premiile

 

Prima firmă vizitată a fost KPT. „Cu mașinile noastre se fac bani” – acesta este motto-ul firmei, care oferă o gamă variată de echipamente pentru procesarea hârtiei și mașini tipografice, precum și servicii de mentenanță și consultanță. Mai exact furnizează echipamente de procesare a hârtiei precum mașini pentru ambalaje din carton ondulat și carton compact, mașini de finisare, utilaje de tipar, mașini pentru ambalaje flexibile, mașini pre-press, precum și o gamă variată de echipamente și accesorii pentru conversie. Pe lângă vânzări asigură și service, instalări și reparații și chiar mutări de utilaje pentru cei care se relochează, având logistica necesară pentru aceasta.

A urmat vizita la Școala Profesională Germană KRONSTADT. Cele patru generații de absolvenți ai acestei școli care acum sunt angajați în diverse companii, cât și proaspeții absolvenți în curs de angajare sunt dovada grăitoare că sistemul de învățământ profesional dual aplicat cu seriozitate și la standarde înalte este o soluție care garantează tinerelor generații o educație solidă și un viitor sigur.

Ricoh C52000s
Ricoh C52000s

A treia vizită a fost la HT Print Brașov, o firmă care activează în sectorul pasmanteriei și produce panglici, benzi și etichete imprimate, ecusoane, bannere, lanyarde, eșarfe, jaluzele, fețe de masă, perdele din poliester, articole bisericești și multe altele, în funcție de nevoile business-ului clienților. Este de reținut că sunt unul dintre principalii furnizori de steaguri pe care le țes și le pun la dispoziția clienților de pe piață.

 

A urmat o expunere de carte de la Editura Libris Brașov în holul recepției Hotelului Piatra Mare, urmată de sesiunea de prezentări din sala de conferințe Onix. 

În deschidere a vorbit David Istvan, președintele ATT, care a menționat că a fost ales Brașovul pentru această întâlnire deoarece aici se scrie povestea de succes a învățământului profesional dual la școala KRONSTADT, vizitată în acea dimineață de membrii asociației.

Silviu Costea, președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov a vorbit despre generația tinerilor pe care inevitabil vor trebui să îi angajeze firmele care își vor îndrepta atenția către licee și școli profesionale și evident către învățământul dual.

Daniela Croitoru, director Școala Profesională Germană KRONSTADT. Această școală a luat ființă în 2012 cu susținerea a opt companii din județul Brașov, asociate în grupul german DWK. Pe parcursul celor șapte ani de studiu, școala s-a extins de la cinci clase pe două calificări la treizeci și una de clase, având în prezent optsprezece companii partenere. 

KPT - Sediul din comuna Sânpetru
KPT – Sediul din comuna Sânpetru

Doamna Inspector General Școlar, Ariana Oana, reprezentanta Inspectoratului Școlar Brașov a rostit câteva cuvinte despre proiectul Școlii Profesionale KRONSTADT, proiect care este rezultatul comunicării și colaborării dintre inspectorat, unitatea școlară și administrația publică locală.

A urmat prezentarea „Educația și formarea profesională inițială în domeniile Tehnici poligrafice și Producție Media. Situația actuală, provocări, oportunități”, susținută de Gabriel Radu – Inspector de specialitate, Coordonator regional, CNDIPT, Regiunea Centru – care a evidențiat poziția de vârf a Brașovului în ceea ce privește învățământul profesional și cel dual, precum și faptul că Școala Profesională Germană KRONSTADT este menționată în referințele Uniunii Europene. În plus această școală a servit ca exemplu și pe plan național, astfel încât astăzi în Brașov există încă douăsprezece școli profesionale cu învățământ dual după același model.

O prezentare de interes practic și imediat a fost „Autorizarea provizorie de funcționare și acreditarea furnizorilor de formare inițială în domeniul Tehnici Poligrafice”, susținută de Mariana Violeta Ciobanu – reprezentanta Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) – care a subliniat faptul că această calitate menționată implică doi beneficiari, respectiv elevul și agentul economic care ar beneficia de pe urma angajării respectivului elev. Au fost prezentate standardele după care se poate aprecia această calitate precum și cadrul juridic ce reglementează toate aceste aspecte.

Școala profesională Germană -  Kornstadt
Școala profesională Germană – Kornstadt

Prezentarea „Autoritatea Națională pentru Formarea Profesională în Sistem Dual din România – motorul dezvoltării economiei” a fost susținută de Ion Gabriel Bratu, președintele ANFPISDR care a prezentat structura acestui organism și cele două direcții, cea administrativă și cea care vizează formarea profesională în sistem dual precum și cele două servicii de promovare și de formare. Acest organism a apărut din necesitatea de forță calificată de muncă la nivel național. 

Tiberiu Gabriel Dobrescu – președintele Autorității Naționale pentru Calificări (ANC) – a vorbit despre standardele de pregătire profesională, standardele ocupaționale și noile meserii din domeniul tipografic care trebuie să fie introduse în COR.

Conf. Dr. Ing. Emilia Bălan de la Universitatea Politehnica București a prezentat modalitatea de înscriere la masteratul în specializarea „Tehnologii și Sisteme Poligrafice” la Universitățile Politehnice din București și Timișoara pentru anul universitar 2019-2020. 

Depozit HT Print
Depozit HT Print

A urmat un moment de maxim interes pentru toți antreprenorii prezenți și anume enumerarea de către Euroexpo Trade SRL a târgurilor deja bine-cunoscute pe care le organizează în toamnă și anume PRINT&SIGN, DIGITAL SIGNAGE SHOW, CORPORATE GIFTS SHOW și PACK SHOW. Cu acest prilej a fost lansată invitația pentru toți cei prezenți de a participa la aceste târguri și expoziții, precum și la conferințele ce vor avea loc în aceeași perioadă.

S-a trecut apoi la prezentarea revistelor de specialitate din domeniul poligrafic. Mircea Aprofirei, senior editor la revista Afaceri Poligrafice a vorbit despre această publicație care se distribuie lunar de douăzeci și unu de ani și care luna acesta a ajuns la numărul 249. Revista este expediată prin poștă în 2000 de exemplare la nivel național, ajungând pe birourile numeroșilor decidenți din domeniul comunicării vizuale, artelor grafice, packaging-ului și producției publicitare. 

Nu a fost neglijat nici aspectul social, fiind adus în discuție în prezentarea „Hope and Homes for Children – investiție către copiii și tinerii vulnerabili din Brașov și Sibiu”. 

Au urmat și o serie de prezentări tehnice precum „Innovative Ink & Look at the Future/GRUP TICO ROMANIA@VAN SON PRINTING INK”, susținută de Rob Hoving care lucrează de treizeci și cinci de ani în compania Van Son din Olanda și călătorește în toată lumea pentru a oferi suport tehnic tipografiilor. Titlul prezentării sale se referă la cerneala inovatoare pe care Van Son o produce.  

Keishi Okuhira și Cornel Constantinescu au vorbit despre parteneriatul dintre ROEL și UCHIDA în prezentarea „ROEL, furnizor de soluții avansate de printare Ricoh și finisare UCHIDA și WATKISS”, precum și despre diversificarea portofoliului de produse, apoi i-au invitat pe cei prezenți în holul recepției pentru a vedea utilajele expuse acolo.

Bogdan Vasilescu a prezentat „Noutățile din portofoliul GRUP TRANSILVAE” și a lansat invitația pentru FESPA, unde partenerii vor expune cele mai noi utilaje pentru print pe textile și pentru tăiere, biguire și frezare, precum și imprimante latex.

Dorin Pițigoi a vorbit despre „Adobe Creative Cloud Educational – îmbinare de tehnologie și standarde pentru un proces educațional complet în pre-tipar”, subliniind faptul că această sursă de aplicații este unul dintre cele mai populare medii de creație grafică în vederea pregătirii pentru tipar. Acest mediu are un imens potențial, care din păcate nu este folosit decât în mică măsură. Și astfel în sprijinul rezolvării acestei probleme vine acest pachet educațional care oferă o platformă prin care instituțiile de învățământ să poată asimila cunoștințele necesare pentru a folosi această aplicație la capacitate maximă.

Cornel Poroșnicu de la NXPRINT a prezentat „FLYERPRINT – Echipamente poligrafice de finisaj”. NXPRINT este o companie care furnizează echipamente de finisare tipografică, mașini de tăiere, ștanțe automate, mașini de serigrafie automate etc.

În edițiile viitoare vom reveni mai în detaliu la prezentările susținute de Grup Tico, ROEL și NXPRINT.

Stelian Aldea a vorbit despre „Businessclinic.ro – radiografia riscurilor afacerii”, o platformă care are ca scop îmbunătățirea activității business-urilor. Altfel spus este un fel de doctor, dar nu pentru oameni ci pentru afaceri. Un doctor care depistează simptomele, oferă tratamente și vindecă de diferite afecțiuni orice business.

Ultima prezentare a fost „Aplicații în design interior ale imprimării digitale” și a fost susținută de Lavinia Pop de la PIN PLUS PIN, care a prezentat oportunitățile din printul digital pe echipamente de format mare folosind UV, solvent sau ecosolvent și sublimare, precum și conceptul de „fast furniture” care înseamnă practic personalizarea mobilei. 

Întâlnirea ATT și PAPIIP s-a încheiat la Restaurantul Smarald al aceluiași Hotel Piatra Mare din Poiana Brașov.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide