În industria grafică din România activează 3000 de firme (cu activități în cod C.A.E.N din clasele 17 și 18) care au 20 000 de angajați și o cifră totală de afaceri de 1 500 000 000 euro pe an, potrivit INS și MFP. Multe tipografii din România întâmpină dificultăți în ocuparea posturilor disponibile, iar acest lucru începe să aibă un impact asupra performanței și perspectivelor lor de afaceri. Personalul calificat din industria poligrafică are o importanță uriașă asupra activității acestor firme. Potrivit statisticilor, angajații calificați și specializați maximizează producția, beneficiază de cunoștințe practice și teoretice care îi ajută să rezolve rapid problemele lanțului de producție, facilitează economia de timp, materiale și de resurse pe termen lung, aducând un plus de competitivitate pentru fiecare firmă și produs de pe piață. Angajatorii din industria grafică, de producție a ambalajelor și industria publicitară din România se află în acest an într-un moment unic și foarte fericit pentru că au la dispoziție 3 programe de studii universitare de masterat dedicate domeniului „Tehnici și tehnologii poligrafice” în 3 dintre cele mai mari centre universitare din România: București, Cluj și Timișoara. Acestea – împreună cu cele 14 orașe în care există clase de liceu dedicate domeniului de „Producție media și tehnici poligrafice” – completează posibilitățile de pregătire sau specializare pentru personalul activ în sectorul poligrafic care aspiră la o carieră în domeniu. Asociația Tipografilor „Transilvania” (A.T.T.) – asociația națională patronală a industriei poligrafice din România – și Afaceri Poligrafice îi încurajează pe membrii industriei să sprijine specializarea angajaților lor pentru a putea beneficia de avantajele pe termen lung ale actualizării competențelor la cele mai noi standarde.
Universitatea „Politehnica” din București (UPB) oferă absolvenților de studii de licență programul de studii universitare de masterat „Tehnologii și Sisteme Poligrafice” (TSP) din cadrul Facultății de Inginerie Industrială și Robotică, acreditat în domeniul „Inginerie industrială”. Masteratul are o durată de 2 ani și a fost înființat în 2014, la solicitarea reprezentanților mediului economic românesc, deoarece s-a constatat lipsa specialiștilor în industrie, a resursei umane calificate pentru învățământul preuniversitar și a resurselor de documentare și informare. Programul de masterat își propune să ofere studenților cunoștințe actualizate despre tehnologiile poligrafice și sistemele moderne de producție din industria poligrafică, iar printre competențele dobândite de viitorii absolvenți se numără și aplicarea tehnologiilor de tipărire în procesele de producție poligrafică, dar și utilizarea tehnicilor, metodelor, modelelor și instrumentelor necesare în asigurarea și realizarea calităţii proceselor și produselor industriei. Printre disciplinele propuse masteranzilor amintim „Teoria, fundamentele și măsurarea culorii“, „Designul produselor poligrafice“, „Tehnologii poligrafice: offset, flexografie, serigrafie, speciale și digitale“, „Controlul de proces în tiparul convențional și digital“, „Utilaje și echipamente poligrafice“ și „Managementul proceselor poligrafice“. TSP se adresează absolvenţilor studiilor de licenţă (3 sau 4 ani) din toate domeniile: inginerie, economie, management, studii administrative etc. Printre facilitățile oferite studenților se numără cele 25 de locuri de la buget oferite anual, posibilitatea de cazare în Complexul Studențesc Regie, burse de merit, de studiu și sociale, premii pentru activitatea științifică, posibilitatea de participare la programul ERASMUS+ și posibilitatea de continuare a pregătirii profesionale în cadrul Școlii Doctorale de Inginerie Industrială şi Robotică.
Sesiunea de înscriere din toamnă în cadrul masteratului „Tehnologii și Sisteme Poligrafice” se va desfășura în perioada 5-15 septembrie 2022. Candidații sunt invitați să își depună dosarele de înscriere fie online, pe site-ul de admitere al UPB (https://admitere.pub.ro/), fie fizic la secretariatul departamentului „Roboți și Sisteme de Producție”.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) organizează concursul de admitere pentru programul de studii universitare de masterat, specializarea în poligrafie – „Sisteme Poligrafice Sustenabile” (SPS), în cadrul Facultății de Ingineria Materialelor şi a Mediului, acreditat în domeniul „Științe inginereşti aplicate”. Programul de masterat oferă viitorilor masteranzi pregătire pentru o gamă largă de activități și posibilitatea de angajare în următoarele sectoare: domeniul industriei poligrafice, edituri, tipărire şi activităţi de servicii conexe tipăririi, firme cu activităţi de producţie publicitară, firme care se ocupă cu fabricarea articolelor din hârtie şi carton, tipografii flexo producătoare de etichete, ambalaje flexibile, producători/fabricanţi de ambalaje, instituții de învățământ preuniversitar etc. SPS asigură studenților pregătirea necesară în domeniul poligrafic prin parcurgerea următoarelor discipline: „Designul produselor poligrafice“, „Materiale poligrafice“, „Tehnologii poligrafice“, „Managementul integrat al proceselor poligrafice“, „Utilaje și echipamente poligrafice“, „Eco-proiectarea ambalajelor“, „Imprimarea 3D – echipamente și aplicații“, dar și „Optimizarea sistemelor de fabricație poligrafice“. Obiectivul principal al programului de master este pregătirea specialiștilor în domeniile industriilor tipografice, a producției de ambalaje și a producției publicitare pentru coordonarea proceselor de producție, a mașinilor și utilajelor pentru toate sistemele de imprimare: offset, flexo, serigrafie, tampografie, rotogravură și imprimare digitală. Totodată masteranzii vor fi capabili să coordoneze procesele utilajelor de finisare a produselor imprimate, inclusiv desfășurarea de activități de creație grafică, design și editură. În ceea ce privește relevanța pe piața muncii, programul a fost înființat la solicitarea reprezentanților mediului economic românesc care au constatat lipsa specialiștilor în industrie. Masteratul „Sisteme Poligrafice Sustenabile“ pregătește specialiști de înaltă calificare în domeniul ingineriei sistemelor poligrafice pentru a elabora cele mai bune soluții tehnologice în contextul dezvoltării sustenabile.
Candidații sunt invitați să se înscrie online la programul de studii universitare de masterat „Sisteme Poligrafice Sustenabile” prin crearea unui cont pe site-ul https://admitereonline.utcluj.ro, în perioada 5-11 septembrie 2022.
Universitatea „Politehnica” Timișoara (UPT) organizează programul de studii universitare de masterat „Tehnici Poligrafice” (TP) în cadrul Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, acreditat în domeniul „Științe inginerești aplicate”. Masteranzii vor avea ocazia să studieze materiale și procese poligrafice, tehnoredactare computerizată, legislație mass-media, etică și drept de autor, imprimarea pe sticlă, porțelan, materiale plastice și textile, dar și diferite sisteme de achiziții (interfețe și instrumentație vizuală). Masteratul timișorean este dedicat dezvoltării competențelor de folosire și analizare a conceptelor și teoriilor moderne în domeniul tehnologiilor poligrafice, inclusiv aplicațiilor software avansate, tehnicilor informatice și a conceptelor de management poligrafic. Curricula programului de masterat „Tehnici Poligrafice” li se adresează și celor care doresc să aprofundeze domeniul designului grafic, al nanomaterialelor sau al materialelor compozite, pe când un alt opțional al masteratului se adresează și pasionaților de tehnică și artă fotografică. Programul de masterat „Tehnici Poligrafice” din cadrul Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului a Universității „Politehnica” din Timișoara are alocate 15 locuri fără taxă și 10 locuri cu taxă (3900 lei/an).
Candidații sunt invitați să se înscrie online la programul masteral „Tehnici Poligrafice” în perioada 22 august-17 septembrie 2022 până la ora 14:00, pe platforma de înscriere a UPT, https://admitere.upt.ro/ sau fizic în perioada 9-17 septembrie 2022 până la ora 14:00, în centrele de admitere din cadrul facultății.