Utilizarea acestor substanţe chimice ridică deseori probleme în ceea ce priveşte protejarea mediului, a personalului care le manevrează şi a costurilor pe care le implică atât achiziţionarea cât şi eliminarea acestora. De aceea, soluţia cea mai bună pentru recuperarea solvenţilor este distilarea realizată la faţa locului.
Despre gestionarea acestei situații precum și despre alte aspecte interesante am avut ocazia să aflăm la standul IST din cadrul expoziției Print4All de la Fiera Milano, unde domnul Giuseppe Gariano de la departamentul de cercetare și dezvoltare ne-a oferit mai multe informații despre activitatea acestei companii.
Italia Sistemi Tecnologici este locată în provincia Modena din regiunea Emilia-Romagna situată în nordul Italiei și are 35 de angajați. Experienţa acumulată în cei peste 30 de ani de activitate în industria automotive, chimică, de vopsele şi cerneluri a transformat această firmă într-unul dintre cei mai importanţi furnizori, cu peste 27 000 de sisteme de recuperare a solvenților și unități de curățare a cilindrilor, plăcilor și sitelor serigrafice instalate în întreaga lume. Unităţile de curăţare furnizate de IST sunt sigure, eficiente şi potrivite pentru componentele maşinilor de tipar flexografic, serigrafic și offset. Compania este o multinațonală, având filiale în SUA, Asia, India, Australia și Canada.
„Înființată în 1987, IST a început să proiecteze, să producă și să furnizeze soluții de recuperare a solvenților și sisteme de spălare”, a declarat Giuseppe Gariano. Concepte răspândite astăzi precum securitate, sustenabilitate, ecologie și economie au fost obiective încă de la început, iar această viziune pe termen lung a permis firmei IST să obțină un feedback pozitiv din partea pieței, plasând compania ca partener și furnizor unic al multor clienți din întreaga lume.
„Gama de produse IST este una completă și capabilă să satisfacă toate nevoile posibile ale clienților”, a adăugat domnul Gariano.
Producătorul italian pune la dispoziţia companiilor mici şi mijlocii sisteme de recuperare din gama IST 22, 42, şi 62, cu o capacitate a bazinului de 25, 45, respectiv 60 de litri şi cu o productivitate de până la 7, 10, respectiv 15 litri pe oră. Companiile care utilizează cantităţi foarte mari de solvent pot opta pentru seriile HR 600 şi 1200 care au o capacitate a bazinului de 580, respectiv 1200 de litri şi o productivitate de până la 250, respectiv 400 de litri pe oră. În ceea ce priveşte curăţarea de componente, IST produce o selecţie variată de unităţi atât pentru micii utilizatori cât şi pentru marile societăţi.
Dispozitivele pe care IST le propune au certificare anti-explozie şi sunt realizate din oţel inoxidabil. Procesul de distilare presupune introducerea substanţei chimice în bazinul dispozitivului, unde este încălzită până la punctul de fierbere. Vaporii de solvent se separă de substanţa poluantă care rămâne în interiorul bazinului, iar în urma condensării vaporilor rezultă solventul distilat, identic cu cel original.
Certificările – împreună cu sinergia puternică dintre departamentele de vânzări, tehnic și producție – le permit celor de la IST să înțeleagă nevoile clienților, ce constituie baza de la care pleacă în realizarea produselor lor oferind astăzi soluții viabile și sigure de curățare și recuperare solvenți.