Programul IMM Leasing presupune posibilitatea beneficiarilor diferitelor industrii de a încheia contracte de leasing cu diferiți finanțatori parteneri de pe piață, pe o durată maximă de 72 de luni. În plus, în cadrul contractelor va putea fi acordată și o perioadă de grație de 3-12 luni. În cazul echipamentelor IT, statul va acorda o garanție de maxim 80%, în limita a 5 milioane de lei pentru fiecare beneficiar. În ceea ce privește achiziția de echipamente pentru scopuri comerciale în cadrul diferitelor segmente industriale, printre care și industria poligrafică, garanția acordată de stat va merge până la maxim 60%, în aceeași limită de 5 milioane de lei pentru fiecare beneficiar. Un alt beneficiu oferit de acest program este și subvenționarea în proporție de 100% a comisioanelor de administrare și risc. Costul total al finanțărilor de tip leasing este următorul: ROBOR la 3 luni, plus o marjă fixă de maximum 3,5% pe an – marja va include și suma totală a comisioanelor percepute de partenerul finanțator în toate etapele finanțării, însă va exclude taxe precum comisionul de administrare, comisionul de risc şi taxe notariale, costuri legate de evaluarea, înregistrarea și publicitatea garanţiilor ș.a.
Programul IMM Leasing va avea un plafon al garanțiilor de 1,5 miliarde de lei, sumă asigurată prin instituția care l-a implementat – Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). În plus, suma necesară subvenționării dobânzilor, comisioanelor de administrare și comisionului de risc va fi de 111,6 milioane de lei și va fi asigurată de Ministerul Finanțelor Publice. Cei aproximativ 1 600 de posibili beneficiari trebuie să știe și că, spre deosebire de alte programe de finanțare europene sau naționale, acesta permite și cumpărarea de bunuri second hand. Posibilii beneficiari trebuie să respecte normele OUG nr.118/2020, drept urmare trebuie să se încadreze într-una dintre următoarele tipuri de întreprinderi: societate sau societate cooperativă, societate agricolă, cooperativă agricolă de producție, persoană fizică autorizată, întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale sau întreprindere familială, asociație sau fundație nonprofit care desfășoară activități economice, întreprindere afiliată cu un număr de 250+ angajați. Toate aceste categorii de beneficiari trebuie să respecte condițiile de încadrare pentru întreprinderile mici și mijlocii, stipulate în Legea nr. 346/2004. În curând, Ministerul Finanțelor urmează să dea un ordin pentru stabilirea comisioanelor acestui program, după care FNGCIMM va putea da startul sesiunii de înscrieri, alături de finanțatorii parteneri. După ce pe data de 21 august Senatul a respins OUG 118/2020 pentru înființarea IMM Leasing, proiectul de lege prin care se dorește respingerea programului se află în prezent la Camera Deputaților care va lua decizia finală cu privire la implementarea lui.
Ionel Dancă, șeful cancelariei primului-ministru, a făcut următoarele precizări: „Valoarea finanţării pentru fiecare beneficiar este de 5 milioane de lei, valoarea garanţiilor fiind de 80% pentru echipamente IT şi de 60% pentru alte echipamente. Astfel, un proiect de ordonanţă de urgenţă priveşte programul IMM Leasing. Este un program pe care Guvernul l-a anunţat anterior, face parte din Planul naţional de investiţii şi relansare economică şi în cadrul acestui program IMM-urile pot apela la soluţia finanţării achiziţiilor de echipamente şi utilaje prin intermediul societăţilor financiare nonbancare, ca o opţiune în plus acordată IMM-urilor care doresc să apeleze la un astfel de instrument”.