Raportul drupa privind trendurile globale din 2019

Coordonate economice în evoluția pieței de print

Acesta este rezumatul celui de-al 6-lea raport anual drupa Global Trends, care urmărește principalele evoluții economice din industria de print la nivel global. Sondajul realizat în octombrie 2018 a atras aproximativ 850 de participanți şi reprezentanţi ai principalelor sectoare de piaţă din toate părţile lumii.

Messe Düsseldorf – organiza-torul expoziției drupa – i-a avut drept parteneri coordonatori pentru realizarea acestui raport pe cei de la Printfuture (Anglia) și Wissler & Partner (Elveția).

Performanța economică

Industria printului la nivel global este relativ stabilă. Există piețe care se confruntă cu dificultăți, dar situația generală este încurajatoare. Gradul de încredere a tipografilor în economie a crescut cu 27% în 2018. Mai exact, 40% dintre tipografi au declarat că au o situație economică bună, în timp ce 13% au descris-o ca fiind mai puțin favorabilă. 

 

Cheltuieli de capital ale tipografilor în funcție de zona geografică
Cheltuieli de capital ale tipografilor în funcție de zona geografică

 

Rezultatele pe zone geografice arată că America de Nord este cea mai puternică zonă din punct de vedere economic, urmată îndeaproape de Europa și Australia/ Oceania, în timp ce Asia, America de Sud/Centrală  și Orientul Mijlociu se confruntă cu o situație mai puțin favorabilă, iar Africa se află în declin.

Furnizorii au arătat o creștere a încrederii în economie în fiecare an. În 2014 când au fost incluși în acest sondaj, furnizorii erau încrezători în proporție de 18%, iar în 2017 au devenit optimiști în proporție de 53%. Din păcate anul precedent a rezultat un bilanț pozitiv de numai 28%. 

Tipografiile se confruntă cu o situație delicată în care costurile cresc mai repede decât prețurile. 

În termeni simpli, soluția pentru creșterea veniturilor a fost intensificarea exploatării utilajelor și menținerea costurilor la un nivel cât mai scăzut.

Pentru acest an s-a raportat o creștere modestă a prețurilor cu 4%, în ciuda majorării semnificative a costului hârtiei. 

De asemenea se remarcă o scădere a vânzărilor de echipamente (de la 29% în 2017, la 11% în 2018) și upgrade-uri (de la 18% în 2017, la 12% în 2018), în timp ce vânzările de consumabile și piese de schimb au rămas la o valoare constantă. 

 

Care este situația economică a companiilor?
Care este situația economică a companiilor?

 

Performanța operațională

Tiparul offset în coală este cea mai comună tehnologie de imprimare, utilizată în 66% din toate tipografiile participante la sondaj. 

După offset, cea de-a doua tehnologie de imprimare utilizată des de respondenții studiului (48% din tipografii au în dotare astfel de echipamente) e tiparul digital în policromie cu toner (coală).Tipografii trebuie să investească periodic pentru a se asigura că unitățile de producție vor continua să primească lucrări. Astfel, în ciuda provocărilor, tipografii din toate zonele geografice și sectoarele de piață au investit mai mult în 2018 decât în 2017. 

Tipografiile axate pe ambalaje și tipar funcțional au beneficiat de investiții importante, urmate de cele axate pe tipar comercial și de carte.

În urma analizei cheltuielilor de capital pe zone geografice s-a constatat că tipografii din America de Nord au investit cel mai mult, apoi cei din Asia și Europa. Tipografii din Orientul Mijlociu au fost mai prudenți la capitolul investiții, iar cei din Africa nu au investit deloc.

Echipamentele de finisare au fost prioritatea principală, apoi mașinile de imprimare, urmate de tehnologii pentru prepress și flux de lucru. În general, echipamentele offset cu alimentare în coală sunt pe primul loc în topul investițiilor, urmate îndeaproape de mașinile digitale, în special de cele pentru tipar digital în policromie cu toner (coală). 

Tendințe în sectoarele de piață 

Tiparul digital are un impact puternic asupra tuturor sectoarelor de piață. Succesul producției digitale de cărți a creat concurență din partea tipografiilor axate pe print comercial. În același timp a crescut și numărul de convertori din sectorul ambalajelor ce oferă servicii de tipar digital, în special în Europa. În consecință, producția de ambalaje imprimate digital a crescut anul acesta cu aproximativ 5%.

 

Planuri de investiții pentru 2019
Planuri de investiții pentru 2019

 

Concluzii 

Industria printului la nivel global este relativ stabilă, în ciuda faptului că anumite zone geografice se confruntă cu o serie de provocări legate de aspecte politice sau condiții economice mai puțin favorabile. 

De departe cele mai importante griji enumerate de tipografi și furnizori au fost situațiile economice și politice. Pentru mulți soluția ar fi diversificarea ofertei, în timp ce alții se vor limita la piețele principale, dar se vor asigura că vor deveni mai eficienți și vor rămâne mai aproape de clienții lor. 

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide