Etapele producerii unei plăci flexografice

Flexografia este un proces de imprimare directă utilizat la scară largă în industria ambalajelor, în special pentru producția de etichete. Cu toate acestea tehnologia flexo este mai puțin cunoscută în comparație cu alte metode de imprimare industrială.

Flexografia folosește o formă de tipar cunoscută sub numele de clișeu sau placă – aceasta este în relief și are o grosime cuprinsă între 0,78 și 6,35 mm. Folosirea plăcilor de imprimare mai subțiri sporește claritatea de imprimare, contribuie la creșterea valorii tonale și la transferul optim al cernelii. În stare brută, clișeul pentru imprimare flexografică este format dintr-o placă de fotopolimer acoperită în partea superioară cu un strat de carbon care va reține în etapa următoare negativul graficii gravate. În trecut, materia primă folosită la fabricarea plăcilor de imprimare flexografică era cauciucul – acesta a fost înlocuit în prezent de rășini sintetice, care permit linii mai fine, ceea ce se traduce prin reproducerea mai multor detalii.

Fabricarea unei plăci de imprimare flexo durează în medie 30 de minute, timp în care elementele imaginii grafice sunt gravate cu laserul pe stratul de carbon, după care expunerea plăcii la lumină UV asigură fotopolimerizarea reliefului și a celor mai fine elemente grafice. Procesul de gravare cu laser a plăcii este foarte eficient, deoarece permite reproducerea unor detalii mai fine comparativ cu alte procese mai vechi. Procesarea (spălarea) plăcii expuse se face de obicei cu solvenți, care îndepărtează ultimele urme de carbon, astfel rezultând forma de tipar. Procesul de uscare este etapa finală în producția unei plăci flexografice – acesta se realizează la o temperatură cuprinsă între 50° și 60°C. Este în același timp o etapă delicată deoarece placa e sensibilă la căldură și se poate deteriora dacă nu sunt respectați anumiți parametrii.

Dimensiunile plăcilor fotopolimerice în stare brută pot fi de 1 x 2 m. Acestea sunt ulterior debitate pentru a corespunde formatelor comandate de tipografii.

În ceea ce privește depozitarea plăcilor flexografice trebuie ținut cont de faptul că sunt fotosensibile. Pentru a le prelungi durata de viață este important să fie curățate corespunzător cu apă după fiecare utilizare și să nu fie expuse la lumină mai mult de câteva zile: materialul se întărește în decurs de o săptămână. O presiune prea mare în timpul utilizării poate, de asemenea, să deterioreze placa și să o uzeze mai repede. După ce lucrarea a fost tipărită și placa a fost spălată, aceasta trebuie depozitată pentru următorul tiraj. În acest scop se recomandă depozitarea plăcilor în ambalaje de protecție sub formă de plicuri kraft opace, cu foi de spumă între fiecare placă pentru a le proteja de șocuri și de frecare.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide