Imprimantele 3D cu rasina: principiul de functionare si în ce conditii sunt recomandate

Imprimantele 3D pot fi folosite atat pentru proiectele personale, cat si în diferite sectoare sau industrii: autoturisme, digital, bijuterii, arhitectura etc. Din moment ce tot mai multe domenii de activitate încep sa cunoasca si sa beneficieze de avantajele unor astfel de dispozitive (imprimante 3D cu rasina, dar si pe filament), în ultimul timp acestea au devenit mult mai accesibile ca pret, dar si mai comune

Daca se doreste achizitionarea unei imprimante 3D pe baza de rasina, este important de aflat în ce conditii se recomanda utilizarea acesteia, care sunt etapele procesului de imprimare a unui obiect tridimensional, precum si tipurile de astfel de dispozitive care sunt disponibile pe piata de profil.

Dar în primul rand este util de stiut ce este o imprimanta 3D cu rasina si care este principiul de functionare al acesteia. Imprimanta 3D cu rasina este un dispozitiv modern care printeaza diferite obiecte (în special cele de dimensiuni mici si medii) cu detalii precise si cu o mare acuratete. Exista si imprimante 3D cu filament care, spre deosebire de imprimantele 3D cu rasina, ofera o calitate superioara în cazul imprimarii obiectelor voluminoase, însa nu sunt chiar la înaltimea standardului din perspectiva detaliilor sau modelelor de design.

Cat despre rasina utilizata pentru imprimare, aceasta poate fi de mai multe tipuri, cum ar fi: standard, rigida sau industriala, flexibila, dentala sau calcinabila. În contact cu lumina UV, aceasta se solidifica.

Imprimantele 3D cu rasina functioneaza prin intermediul unui cod transmis de la computer catre dispozitiv, cu alte cuvinte un model digital. Materialul este depozitat într-o cuva, iar rasina lichida devine solida sub actiunea luminii ultraviolete. Sursa de lumina depinde de tipul de tehnologie utilizat: laser, proiector, panouri LCD etc.

Imprimanta pe baza de rasina construieste obiectele tridimensionale strat cu strat, ultimul „layer” trebuind sa fie complet pentru ca dispozitivul sa treaca la cel de deasupra. Spre deosebire de modelele create cu imprimantele 3D cu filament, obiectele realizate cu rasina 3D au dimensiunile de imprimare mai mici. Obiectul este supus presiunii strat dupa strat, astfel încat acesta sa fie bine realizat si durabil. Suporturile pentru imprimantele pe rasina ajuta la realizarea unui model puternic, însa îi limiteaza dimensiunile.

Tehnologia utilizata de imprimanta 3D pe baza de rasina va influenta activitatile si modul de lucru al persoanei sau companiei care o achizitioneaza, de aceea este important de ales modelul potrivit nevoilor specifice. Exista cateva astfel de tehnologii.

În primul rand se evidentiaza stereolitografia (SLA). Imprimantele 3D SLA sunt unele dintre primele modele aparute pe piata de profil. Dispozitivele utilizeaza un fascicul de laser dirijat cu ajutorul mai multor oglinzi aflate în interiorul dispozitivului, sculptand individual strat dupa strat. Obiectele realizate cu ajutorul acestei metode sunt precise, avand un grad înalt de detaliu si foarte rezistente.

Un model de imprimantă 3D de tip SLA

Un al doilea tip de tehnologie este procesarea digitala a luminii (Digital Light Processing / DLP). Acest tip de imprimante 3D sunt comparativ mai moderne, însa procesul de lucru este similar celor de tipul SLA. Acestea folosesc o sursa de lumina pentru a sculpta rasina conform modelului programat.

În sfarsit, mai poate fi mentionata tehnologia de ecran cu cristal lichid (Liquid Crystal Display / LCD). Imprimantele 3D cu ecrane LCD, cunoscute si sub denumirea de imprimante MSLA (cu stereolitografie mascata) utilizeaza un panou LCD cu ajutorul caruia lumina este dirijata catre materialul de prelucrat. Aceste modele sunt accesibile oricarui buget, fiind potrivite în special pentru proiectele de tip hobby.

Imprimanta 3D pe baza de rasina are aplicatii în numeroase domenii de activitate, din cele mai diverse sectoare, cum ar fi mediul educational, medical – în special în tehnica dentara, designul digital, arhitectura si arta, bijuteriile sau fashion. Toate dispozitivele de imprimare 3D cu rasina au în comun acuratetea si precizia cu care realizeaza obiectele de dimensiuni mici si medii.

Astfel, cu ajutorul acestor imprimante se pot crea piese si accesorii pentru diferite obiecte, decoratiuni interioare si exterioare, diverse elemente pentru proiecte de inginerie, suporturi si rechizite de birou, recuzita pentru domeniul artistic, boluri, vaze, harti topografice  în relief, accesorii de constructii, cum ar fi vincluri de îmbinare, obiecte destinate costumatiilor Cosplay, pene de chitara etc.

În timpul utilizarii imprimantei 3D cu rasina, operatorul trebuie sa poarte întotdeauna manusi de protectie atunci cand adauga rasina în rezervor, iar în cazul în care aceasta atinge pielea, zona respectiva trebuie spalata imediat. De asemenea, trebuie sa respecte cu strictete suporturile, orientarea modelului si toate celelalte detalii conform matritei digitale si sa evite amestecarea tipurilor de rasina. Nu în ultimul rand, imprimanta trebuie curatata dupa utilizare. Imprimantele 3D pe rasina profesionale au aplicabilitate în numeroase domenii de activitate, însa obiectele create cu aceasta nu pot fi de mari dimensiuni.

Cateva detalii despre functionarea imprimantelor 3D cu rasina: materialul este turnat în cuva dispozitivului pentru ca printarea sa poata începe. Este important sa fie avut în vedere tipul de rasina utilizat, precum si consumabilele si accesoriile folosite. Rasina se solidifica sub actiunea razelor UV, creand obiecte materializate deosebite. Însa procesul nu este complet fara folosirea unei statii de post-procesare, mai exact de spalare si întarire/ vindecare. Pentru folosirea acestei statii, în primul rand trebuie cunoscut faptul ca obiectul materializat pe baza de rasina nu este complet solidificat la finalul etapei de procesare 3D, de aceea este necesar sa fie spalat cu alcool izopropilic direct în statia speciala. Structura suport trebuie îndepartata, apoi obiectul trebuie plasat înca o data în aceasta statie timp de 1-5 minute, astfel încat sa se întareasca complet cu ajutorul razelor UV.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide