Mimaki x Wrap Institute anunță trendurile industriei de colantare

Mimaki – lider global în producția de imprimante inkjet pentru formate de mari dimensiuni și sisteme de tăiere – a organizat pe data de 16 decembrie 2021 webinarul live „Mimaki x Wrap Institute”, care l-a avut ca invitat pe Justin Pate, fondatorul comunității online Wrap Institute, dedicată industriei de colantare. Specialistul a prezentat cele mai noi oportunități și inovații în materie de colantare dar și o comparație avizată între foliile pentru colantare imprimate cu cerneluri UV și cele imprimate cu cerneluri pe bază de solvenți.

Comunitatea online Wrap Institute a debutat în 2014 și este o platformă de instruire dedicată tuturor segmentelor industriei de colantare. În prezent platforma găzduiește în jur de 2400 de clipuri de instruire (cu 4-5 noi clipuri adăugate săptămânal) iar membrii pot opta pentru un abonament lunar sau anual, având astfel acces la toate resursele și la evenimentele transmise în direct de la expoziții importante ale industriei de printing și packaging, precum FESPA. Justin Pate activează în cadrul industriei de colantare încă din 1996, astfel că a putut oferi un tablou complet al evoluției acesteia – de la colantarea auto a autovehiculelor în scopuri publicitare, până la popularizarea colantării în domenii diverse precum „branduirea” spațiilor de retail. Acest procedeu și-a câștigat popularitatea datorită prețurilor accesibile, rezistenței materialelor, posibilităților de personalizare și faptului că oferă companiilor oportunitatea de a se rebrandui într-un mod unic 24/7.

Justin Pate, fondatorul Wrap Institute
Justin Pate, fondatorul Wrap Institute

 

Odată cu lansarea de noi tehnologii, materiale și instrumente, colantarea deschide posibilități aproape nelimitate. Imprimante precum cele din seria UCJV300 și JV100/300 de la Mimaki pot produce rapid un număr infinit de designuri într-o gamă extinsă de culori. Dacă inițial erau disponibile doar cernelurile pe bază de solvenți pentru imprimarea foliilor, în prezent există o gamă variată de cerneluri ce pot fi utilizate. Formulele îmbunătățite au făcut ca noile cerneluri UV să reziste la întinderea suportului de imprimare – aceste cerneluri, cum ar fi LUS170 sau LUS200 de la Mimaki se usucă instantaneu, permițând laminarea imediată și spre deosebire de cernelurile cu solvent, cele UV creează o textură ușoară pe film care poate fi îndepărtată dacă se dorește. Pentru o flotă mare de mașini sau pentru când lucrarea trebuie realizată rapid, cernelurile UV sunt alegerea cea mai potrivită. Pe de altă parte, dacă vorbim despre colantarea barelor de protecție, oglinzilor și a altor zone cu forme neregulate, cernelurile eco-solvent LUS200 de la Mimaki garantează rezultate remarcabile. Există de asemenea o mulțime de opțiuni în ceea ce privește foliile, principalele fiind cele turnate și din PVC monomer/polimer. Foliile turnate au rămas cea mai populară alegere pentru colantarea mașinilor, fiind renumite pentru finisajele de înaltă calitate, însă și cele din PVC polimer sunt utilizate din ce în ce mai des.

UCJV300
UCJV300

 

Noile trenduri în materie de colantare au fost stabilite într-o mare măsură și de pandemie, care i-a forțat pe oameni să renunțe la călătorii preferând să petreacă mai mult timp acasă, alegând astfel să investească în colantarea mașinilor, în decorațiuni interioare și în reînnoirea spațiilor de retail – decidenții observă tot mai mult că acest procedeu este unul profitabil, flexibil dar și distractiv. În prezent pătrunderea procedeelor de colantare pe piața decorațiunilor interioare asigură una dintre cele mai profitabile nișe ale industriei, iar acest lucru se datorează în principal volumului și numărului mare de clienți potențiali, care vor dori reamenajarea caselor, spațiilor de birouri, dar și a spitalelor sau a clădirilor oficiale. Creșterea industriei de colantare pe segmentul decorațiunilor interioare se manifestă și prin implicarea arhitecților și designerilor – aceștia aleg să economisească timp și materiale folosind capacitățile aproape infinite de personalizare ale procedeului de colantare, posibile grație tehnologiilor de imprimare și cernelurilor oferite de companii precum Mimaki. Pate a oferit și un exemplu în acest sens – de curând Wrap Institute a colantat un apartament întreg în doar 6 zile, costurile totale însumând aproximativ 5000 de dolari.

În ceea ce privește designul foliilor destinate colantării pereților, un nou trend al industriei este imprimarea folosind texturi 2,5D – tehnologia Mimaki permite imprimarea filmului de colantare cu până la 18 straturi consecutive de cerneală (inclusiv lac transparent pentru protejarea materialului), folia de colantare câștigând astfel o nouă dimensiune, cea tactilă. Numărul de straturi poate varia și în funcție de suportul de imprimare folosit. Imprimarea 2,5D îmbunătățește aspectul culorilor printate, adăugând un plus de valoare fără să complice modul de aplicare a foliei de colantare. În plus, cerneala UV 2,5D produsă de Mimaki permite finisaje satinate sau lucioase, ușurând în același timp munca designerilor care aleg să lucreze cu spații negative. Justin Pate consideră că nișa 2,5D are mult potențial deoarece clienții sunt dispuși să plătească mai mult pentru materialele de colantare texturate. Pate a mai adăugat că deși imprimarea 2,5D a materialelor necesită mai mult timp în funcție de numărul straturilor de cerneală imprimate, același lucru nu este valabil și pentru instalarea foliilor pentru colantare pe perete. Problema timpului de imprimare poate fi rezolvată prin schimbarea protocoalelor de producție, dat fiind că imprimantele Mimaki pot fi setate pentru a printa fără ajutorul unui operator pe timpul nopții. În același timp, materialele 2,5D pot fi comercializate la prețuri mai mari din acest motiv.

Gazda webinarului, Zsolt Hayde – specialist al departamentului de aplicații în cadrul Mimaki Europe – l-a invitat în continuare pe Justin Pate să explice pe larg asemănările și diferențele dintre foliile de colantare imprimate cu cerneluri UV și cele imprimate cu cerneluri de bază de solvenți în aplicații de colantare auto. Potrivit fondatorului Wrap Institute, în perioada 2002-2008 a existat un mare avânt al cernelurilor UV verzi pe piață, deoarece acestea se usucă mai repede și sunt ușor de îndepărtat. Cu toate acestea, ele nu au reușit să câștige popularitate deoarece suportul de imprimare era pe atunci destul de fragil. Astfel, deși timp de ani de zile piața a fost dominată de cerneluri latex sau pe bază de solvenți și eco-solvenți, Mimaki a reușit recent să transforme cernelurile UV într-o opțiune viabilă pentru colantarea auto. Pate a comparat cernelurile UV cu cernelurile pe bază de solvenți folosind mostre imprimate cu același design, pe același tip de substrat. Din start s-a putut observa că mostra printată cu cerneală pe bază de solvenți are culori mai intense, pe când cea printată cu cerneală UV prezintă nuanțe mai deschise – acest lucru se datorează faptului că cernelurile pe bază de solvenți au o paletă de culori mai bogată. Drept urmare, cei care aleg să imprime cu cerneală UV trebuie să știe din start că sunt limitați din punct de vedere al culorilor și sunt sfătuiți să facă teste pentru a se asigura că rezultatul obținut va avea culoarea dorită de client.

În ceea ce privește finisarea foliilor printate cu cerneluri pe bază de solvenți, acestea permit folosirea oricărui tip de laminare. Dacă cernelurile pe bază de solvenți pătrund în film, cerneala UV rămâne la suprafața substratului de imprimare – tocmai de aceea cerneala UV creează o suprafață texturată la uscare. Acest lucru se datorează picăturilor de cerneală care sunt uscate instant cu lumină UV, însă acest efect va dispărea odată cu laminarea materialelor imprimate. Laminarea poate fi aplicată imediat datorită uscării rapide a cernelii, însă pe materialele imprimate cu cerneală UV poate apărea efectul de „silvering”, sub formă de mici bule de aer care rămân fixate între adeziv și cerneală. Acest efect poate fi diminuat prin micșorarea vitezei de laminare și creșterea temperaturii, drept urmare cei care optează pentru imprimarea cu cerneală UV a foliilor destinare colantării auto ar trebui să aibă un sistem de laminare la cald. Echipamentele Mimaki folosesc o altă soluție – laminează materialele la aceeași viteză mare, pentru ca apoi efectul de silvering să fie eliminat printr-un al doilea proces de laminare la o temperatură mai mare. În concluzie, deși e nevoie de laminarea dublă a foliilor UV pentru colantare, procesul în sine este în continuare mai rapid în comparație cu laminarea materialelor printate cu cerneală pe bază de solvenți.

După diferențele de producție a urmat evidențierea diferențelor în materie de instalare. Filmul imprimat cu cerneală UV este mai ușor, pe când cel imprimat cu cerneală pe bază de solvenți are o greutate mai mare. Deși cele două tipuri de filme imprimate au aproximativ aceeași aderență finală, cel din urmă va fi mai greu de îndepărtat. Expertul Wrap Institute i-a încurajat pe producători și pe instalatori să țină cont de aceste informații și să se adapteze în funcție de materialul cu care lucrează. În ceea ce privește flexibilitatea, cele două tipuri de folii pentru colantare pot fi întinse la fel de mult fără afectarea culorilor din design, un lucru relativ nou la imprimarea cu cerneală UV. În același timp, din cauza texturii lor, foliile pentru colantare auto imprimate cu cerneală UV au nevoie de mai multă atenție atunci când vine vorba despre tăierea lor, necesitând un cuțit mai ascuțit și mai multă precizie. În plus sunt mai sensibile la căldură, în comparație cu foliile imprimate cu cerneală pe bază de solvenți, ceea ce înseamnă că la aplicarea cu pistol termic nu trebuie să depășească temperatura recomandată de producători. Instalatorii obișnuiți să lucreze cu filme imprimate cu cerneluri pe bază de solvenți folosesc pistolul termic pentru a elimina tensiunea din film sau posibilele cute ce pot apărea la aplicare, însă temperatura foarte mare aplicată pe un film printat cu cerneală UV va avea efectul opus, creând cute în loc să le elimine.

Deși foliile imprimate cu cerneală pe bază de solvenți sunt mai simplu de folosit în colantarea auto, cernelurile UV sunt compatibile cu o varietate mai mare de substraturi. Este util de știut și că foliile printate cu cerneluri pe bază de solvenți au o rezistență mai mică la zgârieturi fără laminare, pe când cele imprimate cu cerneluri UV au o rezistență mai mare datorită suprafeței texturate. Specialistul Wrap Institute recomandă totuși să nu fie laminate materialele care sunt folosite în campanii ce se derulează pe termen scurt, de aproximativ o lună.

Justin Pate a precizat că cele două tipuri de cerneală „folosesc limbaje diferite”, astfel că cei care vor să facă o alegere informată trebuie să țină cont de ponturile și informațiile prezentate anterior și să înțeleagă cât mai bine în ce fel de aplicații vor folosi foliile pentru colantare, dar și care este nivelul aptitudinilor celor care le aplică.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide