Noua dimensiune a reproducerii texturii materialelor

Dintre aplicațiile industriale și wide-format care au fost dezvoltate recent, reproducerea texturilor este cea mai interesantă - mai ales în domeniul decorațiunilor interioare - și tocmai de aceea crește tot mai mult în popularitate.

Printre producătorii care s-au remarcat în acest domeniu se numără și Metis, companie cu sediul în Roma, Italia, care produce scannere proiectate special pentru a realiza reproduceri la calitate fotografică a texturilor unor suprafețe deja existente. Aceste dispozitive sunt celebre pentru precizia excelentă de redare a culorilor, dar și pentru cea mai mare gamă de aplicații în care pot fi utilizate. Cum funcționează?

Echipamentele Metis scanează de opt ori suprafața de reprodus cu ajutorul unor LED-uri dotate cu senzori CMOS de 16 300 pixeli, calculând de fiecare dată unghiurile și distanțele. Informațiile sunt apoi salvate într-un document electronic, după care sunt preluate de software-ul Metis Light Inspector, care se comportă ca un studio fotografic virtual. Operatorul poate vedea în timp real un număr nelimitat de combinații pentru a o alege pe cea care seamănă cel mai bine cu originalul. Pe lângă acest proces, software-ul Metis izolează și calculează adâncimea, textura și nivelul de luminozitate/opacitate a suprafeței 3D. Pasul următor este exportarea fișierului în format tiff, pentru ca acesta să poată fi folosit în aplicații de imprimare inkjet UV single sau multi-pass, precum și de echipamente de gravare chimică sau cu laser. În ceea ce privește partea de hardware, scannerele Metis sunt dotate cu funcția ScanDirector care controlează procesul de scanare pentru a asigura reproducerea la calitate fotografică. Printre cele mai interesante aplicații în care au fost utilizate dispozitivele producătorului italian s-a numărat și scanarea aripilor unui șoim pentru realizarea unui tipar ce a fost folosit la embosarea umerilor și a mânecilor unei jachete din piele produsă de o casă de modă din Milano. Odată cu dezvoltarea tiparului digital crește și cererea pentru produse personalizate, de aceea este bine de știut că acest tip de scanner are capacitatea de a reproduce exact detalii, inclusiv texturi și culori, oferindu-le tipografilor posibilitatea de a calcula cât de gros trebuie să fie stratul de cerneală echivalent fiecărei treceri.

Scannerele sunt dotate cu mese de scanare din oțel care pot suporta o greutate de până la 226 de kilograme, iar senzorii pot fi ajustați pentru a detecta cea mai mică schimbare de greutate și rezistență, ceea ce face ca și cele mai delicate obiecte să nu poată fi deteriorate în procesul de scanare. În plus, aceste scannere flatbed sunt printre singurele care pot atinge cel mai înalt standard de calitate FADGI (Federal Agencies Digital Guidelines Initiative). Clienții Metis economisesc timp și resurse în realizarea de mostre sau reproduceri artistice 3D, echipamentele asigurând și procesul de management al culorilor pentru substraturile dificil de imprimat precum ceramica, lemnul, cimentul sau materialele din care sunt realizate covoarele. Dacă în trecut era nevoie de ore întregi pentru a determina caracteristicile fiecărei culori, acum totul se realizează în câteva minute. Și Canon dorește – prin Touchstone Software – să își ajute clienții să creeze printuri deosebite, pentru că tiparul nu trebuie să se limiteze doar la simțul văzului, ci poate fi și o experiență tactilă, prin imprimarea cu straturi multiple de cerneală putând fi reproduse tușele unei picturi sau chiar textura lemnului.

Însă inovațiile nu se opresc la nivelul software-urilor. Un exemplu de soluție hardware este echipamentul de imprimare 2,5D Mofrel, lansat în 2018 de producătorul japonez Casio. Mofrel folosește căldura luminii infraroșii pentru a reproduce pe hârtie texturi identice cu cele ale pielii, lemnului sau materialelor textile. Totul se realizează prin procesul de sculptare cu lumină pe o hârtie specială, acoperită de o micro-pudră ce se expandează atunci când este încălzită. Imprimanta folosește apoi cerneală neagră ce absoarbe căldura în zonele care ar trebui să prezinte textură la final. Cu cât există mai multă cerneală neagră în anumite zone, cu atât efectul textural este mai mare. În plus, după ce este expusă la căldura de 90 grade Celsius a unei lămpi cu halogen, cerneala poate avea o grosime de până la 2 milimetri. Echipamentul Mofrel poate crea texturi pe ambele fețe ale hârtiei, totul fiind precedat de realizarea design-ului în Photoshop folosind plug-in-ul Mofrel Utility. Aplicabilitatea tehnologiei 2,5D este vastă: de la crearea unor prototipuri rapide și rentabile până la realizarea unor aplicații specifice industriei producătoare de ambalaje sau a materialelor de construcții. Mofrel prezintă potențial și în domeniul educației, permițând producția de materiale didactice pentru persoanele cu probleme de vedere. Doar viitorul ne va arăta cum va schimba noua dimensiune a reproducerii texturii materialelor modul în care ne raportăm la produsele imprimate.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide