Orașul České Budějovice din Cehia a găzduit de curând o premieră mondială: imprimarea prin tehnologie 3D a unei case plutitoare în doar 48 de ore, structura fiind finalizată pe data de 29 iunie 2020. Proiectul numit „Prvok” de către inițiatorul său, sculptorul ceh Michal Trpak – realizat în colaborare cu arhitecții Jiří Vele și Kateřina Nováková – demonstrează avantajele acestei tehnici de construcție care este de aproape șapte ori mai rapidă în comparație cu mijloacele tradiționale.
Structura, care a primit denumirea de Prvok od Burinky, are o suprafață de 43 metri pătrați și 3 încăperi – bucătărie, dormitor și baie. În plus a fost construită pe un ponton plutitor, fiind printată 3D strat cu strat cu ajutorul unui braț robotic folosit în general în aplicații ale industriei auto. Brațul a depus în straturi o cantitate de 17 tone de beton special, îmbogățit cu fibre de nano-polipropilenă, plastifianți și acceleratori de stabilizare a materialului, iar spațiul dintre pereții interiori și cei exteriori a fost umplut cu material izolator. Formele asimetrice ale arhitecturii accentuează încă o dată libertatea oferită de imprimarea 3D care nu este limitată la unghiuri sau linii drepte și este mult mai rezistentă – materialul și designul casei Prvok od Burinky au fost proiectate pentru a rezista 100 de ani, după care materialul poate fi zdrobit și reprintat în aceeași formă. În plus, structura se va usca în totalitate în aproximativ 28 de zile și va fi locuibilă în 2 luni.
Casa va fi dotată cu tehnologii ecologice: duș care funcționează pe baza unui sistem de recirculare ce permite reutilizarea apei pentru reducerea costurilor și a consumului de energie, acoperiș și ziduri verzi, dar și rezervoare pentru apa potabilă, utilități și canalizare, ceea ce înseamnă că o astfel de structură va elibera în atmosferă cu 20% mai puțin CO2 decât o casă construită prin mijloace tradiționale. Potrivit World Green Building Council, industriile de construcție sunt responsabile pentru 39% din emisiile de carbon ale planetei. Casa imprimantă prin tehnologie 3D va fi prezentată publicului în luna august, atunci când va pluti pe râul Vltava din Praga. Colaboratorii proiectului au supus casa unor teste importante, precum testul de presiune statică, ajungând la concluzia că peretele portant intern poate rezista unei presiuni de 50 de tone, adică mult mai mult decât greutatea oricărei avalanșe. Aceste teste de rezistență mecanică au fost realizate în colaborare cu centrul experimental al Facultății de Construcții Civile de la Universitatea Tehnică din Praga pentru a demonstra care ar putea fi viitorul imprimării 3D în Cehia și în lume.
Sculptorul Michal Trpak a declarat, potrivit kafkadesk.org, că arhitectura structurii a fost inspirată de organismele unicelulare numite protozoare, completând: „Îndrăznesc să spun că este prima clădire plutitoare imprimată 3D din lume. Casa este destinată a fi una de vacanță, ideală pentru un cuplu sau o familie mică. Este destul de scumpă deoarece e un prototip și trebuie să treacă destul de multe teste, însă a doua generație ar trebui să coste în jur de 112 500 de euro, pe când a treia generație probabil va costa doar jumătate din această sumă”.
O altă premieră mondială în domeniul construcțiilor a avut loc în Belgia, printr-o finanțare în valoare de 755 000 dolari din partea Fondului european pentru dezvoltare regională. Cea mai mare casă imprimată în totalitate cu ajutorul tehnologiei 3D a fost construită în Westerlo (Provincia Anvers), Belgia, în locația numită Kamp C – centrul național al Belgiei dedicat construcțiilor sustenabile și inovatoare. Clădirea măsoară 90 de metri pătrați, are două etaje și a fost realizată dintr-o singură bucată cu ajutorul celui mai mare echipament de imprimare 3D din Europa în trei săptămâni, deși arhitecții estimează că va putea fi în curând finalizată în doar două zile datorită evoluției tehnologiei.
Întregul proces de imprimare ajută la economisirea de materiale, timp și bani într-o proporție de 60%. Emiel Ascione – manager de proiect în cadrul Kamp C – explică unicitatea casei, potrivit archpaper.com: „Ceea ce face ca această casă să fie atât de unică este faptul că am printat-o cu ajutorul unei imprimante fixe cu beton. Casele imprimate în alte părți ale lumii au un singur nivel. În multe cazuri părțile componente au fost imprimate în fabrici și apoi asamblate. Spre deosebire de ceilalți, noi am imprimat întreaga structură la fața locului, dintr-o bucată”. Imprimanta fixă, în valoare de aproximativ 300 000 de euro, a fost controlată de un computer și a reușit să urmeze cu precizie modelul proiectului. „O casă fără finisaje, construită după metodele tradiţionale, ar costa cam 100 000 de euro. Aceasta casă printată costă mai puţin de jumătate din această sumă”, a adăugat Piet Wielemans, unul dintre architecți.
Acest proiect, la care au participat 8 parteneri printre care și instituții de învățământ belgiene, furnizori de materiale și firme de arhitectură, are ca scop accelerarea tranziției către această tehnologie inovatoare în regiunea Flandra din Belgia. Kathleen Helsen, președinte al Kamp C, a declarat într-un comunicat de presă: „Imprimarea 3D în construcții se află pe o curbă ascendentă în întreaga lume. Mai multe proiecte, inclusiv printarea de locuințe provizorii și chiar de apartamente complete sunt deja implementate, dar această tehnologie este încă una foarte nouă în Flandra. În același timp, industria construcțiilor se confruntă cu provocări fără precedent: trebuie să reducem consumul de materiale și energie, emisiile de CO2 și volumul de deșeuri, iar cererea pentru locuințe accesibile și de înaltă calitate este în creștere. La Kamp C, credem că noile tehnologii precum imprimarea 3D cu beton pot furniza alternativa. De aceea am creat această locație unică pe șantierul nostru, unde companiile de construcții pot experimenta imprimarea 3D împreună cu instituțiile de cercetare și educație”.