Startup-ul românesc Manna Foods Solutions lucrează la prima imprimantă alimentară 3D

Manna Foods Solutions este un startup din domeniul foodtech care plănuiește să revoluționeze industria alimentară prin dezvoltarea primei imprimante alimentare 3D care va putea „printa” alimente de tipul prăjiturilor sau sandviciurilor „ready-to-eat”, toate realizate în aproximativ 2 minute pe baza unui sistem asemănător automatelor de cafea.

Compania se află în prezent în stadiul obținerii finanțării pentru realizarea unui prototip industrial care va putea fi produs în serie și lansat pe piața românească și europeană. Spre deosebire de celelalte imprimante alimentare 3D existente, prevăzute cu doar 2 sau 3 capete de depunere a materialului, prototipul românesc Reebo încorporează peste zece, ceea ce face posibilă crearea unui sandvici sau a unei prăjituri în mod rapid, fără a fi nevoie de gătire. Reebo folosește materiale sub formă de cartușe alimentare de 8 kilograme fiecare, acestea putând fi schimbate automat și fiind totodată etanșe, reîncărcabile și igienice. Manna Foods speră să adune investiții în valoare de peste 25 milioane de euro pentru a putea iniția producția robotizată în serie, care va putea susține ritmul necesar realizării imprimantei și a consumabilelor. Startup-ul românesc are deja și un preț estimativ pe unitate: imprimanta va costa între 4 000 și 5 000 de euro, diferența fiind făcută de numărul cartușelor sau de facilitățile de folosire alese. Inovațiile de acest tip sunt foarte importante în contextul ratei creșterii continue a populației la nivel global.

Mădălina Ilie, fondatoarea Manna Foods Solutions, a oferit informații suplimentare despre acest proiect, citată de start-up.ro: „Conceptul nostru a avut în vedere, încă de la început, siguranța consumatorului. Imprimanta 3D Reebo se bazează pe tehnologie inovatoare hardware/software și este prevăzută cu bariere UV și cameră de frig, asigurând un mediu sigur alimentelor. Totodată, consumatorii vor putea să activeze Reebo direct de pe telefonul mobil prin aplicație sau cod QR, vor putea alege numărul de calorii dorit și ingredientele, obținând un produs finit, livrat în ambalaj biodegradabil. Astfel Reebo poate fi plasată oriunde, de la clădiri de birouri, spitale/clinici sau instituții de învățământ până la zone cu trafic pietonal intens. Tehnologia 3D poate revoluționa industria alimentară a secolului nostru. A reușit să o facă în industria auto, aeronautică, medicală și chiar vestimentară și este doar la început”. Fondatoarea Manna Foods estimează că trecerea de la prototip la varianta industrială ce va permite producția în serie va dura încă 2 ani, iar intrarea efectivă pe piață a imprimantei 3D alimentare va avea loc în anul 2024. Compania a obţinut recent locul 2 pe România în cadrul EIT Innovation Prize 2020, imprimanta Reebo făcând parte dintre cele 8 proiecte ale programului de pre-accelerare Food & Agri Tech Challenge, ce a debutat la începutul anului 2020 cu sprijinul Impact Hub Bucharest şi EFSE DF.

Mădălina Ilie a afirmat că ideea produsului Reebo a apărut în a doua jumătate a anului 2018, moment când lucra la un alt proiect food-tech pentru situații de urgență și uz militar, potrivit zf.ro: „Reebo a apărut în urma acelui proiect şi este abia la primul capitol. A apărut mai degrabă ca o viziune a felului în care va arăta alimentaţia viitorului în contextul global al dezvoltării tehnologice rapide, al creşterii populaţiei globale şi al nevoii de sustenabilitate. Nu pentru că sunt subiecte în trend, ci din contră, pentru că omenirea are nevoie de soluţii care să permită acces facil la alimente sigure şi personalizate în funcţie de nevoile nutriţionale. Toată lumea cunoaşte aparatele coffee vending-machine. Reebo vine dotată cu un meniu touchscreen de pe care clientul îşi poate alege ingredientele, apoi îşi setează caloriile, achită prăjitura sau sandviciul şi aşteaptă până la 3 minute să îi fie livrate într-un ambalaj bio-degradabil. Maşina este dotată cu cartuşe alimentare în care sunt ingredientele. Aici este şi noutatea tehnologică – avem numeroase capete de depunere. Ce înseamnă asta? Că utilizatorul poate alege o varietate de gusturi. Dacă utilizatorul nu doreşte să ia contact cu echipamentul, acesta poate da comanda şi plăti direct din aplicaţia de mobil dedicată atunci când se află lângă aparat. Astfel toată lumea poate avea acces la ea şi la un produs cu raport calitate-preţ mult mai bun decât un produs de fast-food, de la restaurantele din jurul birourilor sau de la magazinele din jurul blocurilor”.

Mădălina Ilie, fondatoarea Manna Foods Solutions
Mădălina Ilie, fondatoarea Manna Foods Solutions

 

În următoarea fază a realizării prototipului industrial, Manna Foods va colabora cu medici nutriționiști care vor participa la elaborarea rețetelor pentru tipurile de pastă folosite la crearea alimentelor, scopul fiind ca acestea să fie echilibrate din toate punctele de vedere: nutrițional, medical, alimentar dar și în ceea ce privește siguranța. Pentru etapa industrială Manna Foods are însă nevoie de finanțări și nu exclude obținerea de fonduri europene nerambursabile sau investițiile private. În vara anului 2020 Mădălina Ilie își exprima intenția de a aplica în luna octombrie la EIC Horizon 2020 – un fond al UE pe partea de cercetare și dezvoltare, însă în același timp compania poartă discuții și cu investitori privați neexcluzând nici varianta fondurilor de investiții. Mădălina Ilie a oferit informații suplimentare pe acest subiect portalului globalmanager.ro: „Pe lângă aplicarea la acceleratoare și programe europene de finanțare, programe care ne pot ajuta să creștem organic, suntem deschiși să realizăm parteneriate cu investitori, companii, fonduri de investiții care ne pot ajuta să obținem mai mult în mai puțin timp. În tehnologie și inovație este foarte important să fii primul pe piață. Având parteneri care pot facilita o dezvoltare mai rapidă a proiectului Reebo, promovarea acestuia pe plan internațional și lansarea pe piață cât mai curând ar fi un mare avantaj”. Producătorii au în vedere atât închirierea imprimantelor Reebo, respectând același sistem al automatelor de cafea, cât și achiziționarea lor în totalitate, aparatele devenind astfel proprietatea cumpărătorului: „Avem în vedere sistemul leasing, dar nu l-am definit încă, pentru că aici sunt mai multe lucruri de analizat și luat în calcul”, a completat Mădălina Ilie.

Reebo este considerat revoluționar și datorită faptului că poate facilita intervenții în vederea furnizării hranei pentru mase mari de oameni din zone afectate de sărăcie, foamete sau dezastre naturale. Imprimanta funcționează fără contact uman astfel încât nu există riscul contaminării biologice a hranei. Reebo folosește ingrediente naturale precum fructe, legume sau carne pentru a obține diferite combinații de prăjituri și sandviciuri pe gustul tuturor, tehnologia sa având la bază o combinație de modelare 3D patentată, formule alimentare și o tehnologie de imprimare a alimentelor capabilă să livreze o nouă categorie de alimente într-un mod rentabil.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide