Un inginer român a creat prototipul primei tastaturi 3D pentru nevăzători

Rareș Manolache este tânărul inginer care a realizat primul prototip 3D al unei tastaturi QWERTY Braille, concepută pentru a putea fi imprimată 3D. Românul cu experiență în domeniul imprimării 3D și-a publicat proiectul pe platforma GitHub de unde, în prezent, prototipul DIY poate fi descărcat gratuit și imprimat în oricare centru de printare 3D.

Premisa proiectului a fost aceea că deși nevoia și cererea pentru un astfel de produs există, tastaturile destinate nevăzătorilor sunt puține și comercializate la prețuri mari (minim 200 de euro bucata). Inginerul român a dorit să ofere o alternativă la această realitate a pieței, pentru a facilita accesul la oportunități persoanelor nevăzătoare, care vor putea de acum să folosească instrumentele potrivite. Primele prototipuri imprimate au folosit modelul de tastatură T-Dagger Bora Mechanical Blue Switch cu un aspect de tip Tenkeyless (87 taste) – acesta are o zonă de atingere a tastelor de formă sferică, ideală pentru amplasarea optimă a simbolurilor Braille. Imprimarea 3D a prototipurilor a fost realizată prin tehnologia de fabricație aditivă de tip SLA (stereolitotografie), care presupune întărirea selectivă a unei rășini polimerice strat cu strat, cu ajutorul laserului UV. Echipamentul de imprimare 3D folosit a fost Prisa SL1 – astfel, o tastatură de acest tip poate fi produsă la un cost aproximativ de 120 de euro, suma incluzând atât materia primă (rășina), manopera, cât și imprimarea 3D propriu-zisă și montarea.

Rareș Manolache, cofondator & CTO al startup-ului Printed, a explicat procesul prin care a luat naștere proiectul: „Acest proiect a pornit ca un hobby, m-am gândit cum am putea să creăm o tastatură care să vină în ajutorul persoanelor nevăzătoare și să aibă un preț accesibil. Primul prototip al tastaturii a fost inspirat de informații găsite pe internet. Am creat 80 de abțibilduri cu simboluri Braille, care se lipeau pe o tastatură mecanică existentă cu switch-uri clicky – fiecare apăsare de tastă creează un click strident. Al doilea prototip are la bază abțibildurile create anterior și transformate în taste individuale pentru fiecare caracter în parte, care pot fi montate pe orice tastatură mecanică cu switchuri de tip MX. Acum lucrăm la cel de-al treilea prototip care va fi construit de la zero și va cuprinde modelul 3D pentru întreg layout-ul de tastatură Braille, însoțit de o fișă de produs a tastelor și tuturor părților componente”.

Proiectul Printed a fost susținut financiar de către Knosis, un startup din domeniul inteligenței artificiale. Bogdan Bocșe, specialist în inteligență artificială și CEO al Knosis, a vorbit în acest context despre necesitatea construirii unei lumi digitale mai inclusive: „Tastatura 3D Braille creată de Rareș Manolache este un prilej de a chestiona cum tehnologia poate îmbunătăți inteligența artificială sau naturală, de care beneficiază persoanele cu abilități diferite, variate și valoroase, pentru a construi o Lume Nouă Digitală mai inclusivă. Ne dorim astfel să aflăm de la oameni cum putem proiecta și calibra produsele software și hardware pentru a venit în ajutorul persoanelor cu abilități diverse”.

După imprimare, prototipul a fost testat cu ajutorul asociației AMAis ce organizează de peste 5 ani ateliere destinate nevăzătorilor care doresc să se familiarizeze cu tehnologia digitală, implicit cu utilizarea laptopului și a calculatorului. Alexandru Cucu, Tech Lead în cadrul AMAis, a subliniat importanța tastaturii în acest proces: „Una dintre cele mai mari provocări auzite de-a lungul timpului de la cursanții începători e că vor să învețe mai repede tastatura, locul fiecărei taste. Cred că proiectul tastaturii în Braille ar însemna un real ajutor pentru persoanele cu deficiențe de vedere, ar face pași mai rapizi către independență”.

Cele trei organizații partenere – Printed, Knosis.AI și asociația AMAis – își propun ca împreună să îmbunătățească prototipul pentru a-l pune la dispoziția școlilor și asociațiilor dedicate incluziunii sociale.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide