ARGESUL LIBER SA
Despre ziarul „Argeşul”, cel mai vechi ziar în activitate din România
Pentru prima dată, existenţa unui ziar cu numele “Argeşul” a fost semnalată în anul 1876.
Prima astfel de atestare a existenţei noastre ca ziar o găsim în cotidianul “Românul” (Românulu, potrivit scrierii de atunci), din Bucureşti.
Acesta semnala, în ediţia sa din 31 martie 1876, apariţia la Piteşti a publicaţiei “Argesiulu”, un ziar “judiciaru, comunalu, administrativu şi comercialu”, de orientare liberală.
Ulterior, revista de limbă română “Familia” (condusă de Iosif Vulcan, publicaţie în care au debutat literar, printre alţii, Mihai Eminescu şi George Coşbuc) care apărea la Pesta (un cartier al Budapestei de azi), semnala acelaşi lucru, în ediţia sa din 16 aprilie 1876.
Revista „Familia”, din aprilie,1876, unde apare prima menţiune despre „Argeşul”
Mai apoi, pe 26 decembrie acelaşi an, “Familia” reproducea un articol publicat “în ziarul Argesiulu, din târgul Pitescilor”.
Ziarul „Argeşul” este, astfel, cel mai vechi ziar din România care apare la ora actuală (în 2017, la ora redactării acestor rânduri) la chioşcurile de difuzare a presei.
Nu „România liberă”, care a apărut un an mai târziu, în 1877.
Toate celelalte ziare care ne-au premers au încetat să mai existe.
De atunci, “Argeşul” a continuat să apară, cu câteva întreruperi, până în ziua de azi. În perioda dictaturii comuniste, ziarul s-a numit “Secera şi Ciocanul” şi a fost “organ al Comitetului Judeţean Argeş al PCR”.
Primul număr al noii serii a ziarului a apărut în ziua de 23 decembrie 1989, la puţine momente după ce Nicolae Ceauşescu fugise cu elicopterul de pe acoperişul clădirii Comitetului Central PCR.
A fost un risc imens pe care jurnaliştii de atunci şi l-au asumat.
Exista oricând posibilitatea ca dictatorul să revină. Sau ca sistemul totalitar să rămână la putere.
Ziarul şi-a schimbat, din acea zi, numele de “Secera şi Ciocanul” şi a revenit la “Argeşul”, adăgând, însă, la coadă, şi cuvântul “liber”, în ton cu moda vremii.
Ulterior, din 1995, cuvântul “liber” a dispărut din nume. A rămas doar “Argeşul”, exact numele din anul de naştere al publicaţiei.
Ziarul a fost privatizat prin metoda MEBO, salariaţii săi de atunci devenind acţionari ai societăţii editoare, “Argeşul liber” SA Piteşti.
După Revoluţie, conducerea publicaţiei a fost asigurată de Marin Manolache, până în anul 1995. De atunci, la conducerea ziarului se află directorul Mihai Golescu, secondat de redactorul-şef Traian Ulmeanu.
Din anul 2007, după pensionarea acestuia din urmă, redactor-şef a fost numit Gabriel Lixandru.
În versiunea online, „Argeşul” a apărut pentru prima dată în anul 1998. Am fost, probabil, primul ziar local din ţară care avea pagină de internet.
Un an mai târziu, „Argeşul” online avea versiuni actualizate săptămânal în franceză şi engleză şi era cotat de portalurile de specialitate între primele 10 saituri de media din România.
CUI: 128400
Adresă: BDUL. REPUBLICII 88 PITESTI
Bulevardul Republicii 88, Pitești, România
Recenziile/ review-urile joacă un rol important în modul în care utilizatorii isi aleg compania furnizoare astfel incat orice recenzie va fi publicata/ aprobata numai daca este pentru un furnizor care a achitat tariful de Companie Premium