DINASTY BOOKS PROEDITURA SI TIPOGRAFIE SRL
Dumnezeu se-ntinde peste regi.
Poate acum nu înțelegi;
Dar până termini de citit,
Totul va avea sens, promit.
În orice formă umană de conviețuire, fie ea echipă, familie, congregație, sau colectiv de muncă, se stabilesc anumite reguli, obiceiuri, și legi nescrise. De-a lungul timpului, în cei câțiva ani de când lucrăm împreună, am găsit foarte greu să punem o etichetă pe ce înseamnă legăturile dintre noi.
Asta pentru că ne petrecem majoritatea zilelor împreună, creând lucruri minunate, absorbind idei și practici de la toți oamenii alături de care clădim acest microsistem. Da, poți spune că suntem un ecosistem al literelor și ideilor așternute pe hârtie.
Am spus mai devreme că sunt câțiva ani. Asta pentru că au zburat ca frunzele dintr-o pădure de fagi într-o seară de Noiembrie. Cel mai experimentat om din familia noastră lucrează de la începutul anilor ’90 în practica asta de a face ideile de pe un manuscris să prindă forma unei cărți ușor de citit.
Vezi tu, dragă cititorule, experiența de a răsfoi o carte proaspătă este cu mult superioară acțiunii de a învârti acea rotită de la mouse. Sau de a apăsa pe săgeata care îți aduce următorul rând de text în față ochilor.
E un proces complex, care începe cu mult înaintea tipăririi. Uite, pentru că ai rămas cu noi până acum, o să îți fac un mic tur al întregii călătorii.
Începe cu o idee, o licărire, o strălucire a unei reflexii, un clinchet de pahare, un lătrat de câine, un motan torcând. Și o conexiune între doi neuroni care nu s-au mai cunoscut până atunci. Salutându-se, încep un dans prin care îi antrenează și pe cei din jurul lor la mai multe idei interesante. După ce acele idei s-au format, și nu mai pot sta în loc, un impuls le trimite spre degetele care le transpun în litere, virgule, și exclamații. Ele devin apoi idei sintetizate, sincronizate într-un manuscris.
La fel ca o bucată de lut, ideile sunt apoi formate, ordonate și trecute prin filtrul editorilor noștri. Care se asigură că fiecare punct, virgulă și exclamație e la locul ei. Dacă vom avea nevoie de modificări, putem să le facem împreună. Acum avem doar o bucată de lut, suntem liberi să lucrăm și să o plămădim cum vrem.
Încet, cu atenție, ajungem la o formă de care suntem mulțumiți. Acum intră în scenă, mândri și experimentați, oamenii noștri de bază. Prin mâinile lor au trecut sute de mii de „bucati de lut”, idei care la început nu aveau formă, cărți pe care nici autorii lor nu și le imaginau că vor ieși atât de atrăgătoare.
Dar am învățat să învățam și de la ei. Pentru că, pentru a crește, puștii pun mereu întrebări. Atunci când lucrezi de 15-20 ani în același domeniu, ai anumite tipare de muncă, și faci lucrurile automat. Abia atunci când te întreabă un tânăr dornic de învățare de ce faci lucrurile într-un anumit fel, îți dai seama că dacă ai muta mâna dreaptă 5 centimetri mai sus, ai fi mult mai eficient. Și așa sinergia dintre experiență și noutate leagă și creează cărți.
În funcție de tipul de idee, oamenii de bază îți vor spune în ce format vrei cartea. Dacă e vorba de un clinchet de pahare, vrei să fie puțin atipică, un format B5 sau ceva asemănător. În cazul în care cei doi neuroni de mai devreme aveau amândoi preocupări științifice, un tip A5 e pragmatic și îți va fi de folos, făcând procesul mai mai puțin costisitor. Ei sunt oamenii cu numere, cei care îți pot oferi tot felul de informații legate de legat, cusut, lipit foile una de cealaltă, în funcție de ce criterii ai, sau ce vrei să încerci.
Asta pentru că deși suntem de ceva timp în microsistemul nostru, nu am rămas niciodată blocați în același tipar. Am învățat că orice idee diferită de a noastră, chiar dacă e nouă sau veche, ne poate face mai buni. Prin simplul fapt că e o altă perspectivă, un alt unghi prin care putem privi lumea.
Și, după toată corvoada asta, care, chiar dacă îți vine greu să crezi, ne mai și place, avem o fostă bucată de copac în care sunt scrise idei, povești, raționamente, anecdote. Orice au vrut sinapsele fiecăruia să concerteze.
Acum vine partea cea mai frumoasă: mirosul de hârtie caldă, atingerea unei cărți proaspete, pregătită să fie deschisă și răsfoită; analizată și discutată; ținută pe noptieră, mângâiată înainte de vise, sau închisă cu un oftat prelung.
Cea mai frumoasă experiență a fost cu un tânăr care a venit la noi cu o bucată de lut plină de frunze, un manuscris plin de greșeli, o carte care era mai mult un eseu despre povești și idei păstrate de-a lungul timpului. Am lucrat împreună câteva luni bune în care am scos frunzele, am modelat lutul, am adăugat apa proaspătă, și am reușit să avem un produs final extraordinar.
De la el am auzit prima oară și citatul de mai sus. El spunea așa: fie ca e Dumnezeul banilor, al omului, sau o noțiune extrem de complexă și deloc ușor de explicat, până și regii sunt conduși de ceva. O țara va continua să existe chiar dacă își schimbă președintele. Un regat va continuă să prospere chiar dacă la tron un moștenitor. Ceea ce contează e ideea din spatele conducerii, integritatea normele morale.
Din acea zi am început să ne modelăm și noi, să creștem și să ne readucem aminte mereu că orice am face, importante sunt principiile după care lucrăm, nu fericirea de scurtă durată.
Te rog, explorează-ne ideile, contactează-ne, și spune-ne ce părere ai, și dacă ai vreo sugestie. Suntem aici și vom fi pentru ceva timp.
CUI: 25571576
Adresă: Str. Baiculesti 1 Bucuresti
Strada Băiculești 1, București, România
Recenziile/ review-urile joacă un rol important în modul în care utilizatorii isi aleg compania furnizoare astfel incat orice recenzie va fi publicata/ aprobata numai daca este pentru un furnizor care a achitat tariful de Companie Premium