Efectul de acuarelă în design

Alături de pânze și pensule, acuarelele sunt „instrumentele” artiștilor de sute de ani. Aspectul lor clasic și atemporal le-a transformat în ultimii ani într-una dintre cele mai importante tendințe din lumea designului, fiind întâlnite atât în ilustrații și grafica pentru logo-uri cât și în crearea unor efecte speciale pentru anumite texte. Însă ce este mai exact efectul de acuarelă și cum poate fi acesta integrat în conceptele de design, astfel încât să aibă un impact puternic asupra privitorului?

Efectul de acuarelă reprezintă practic încorporarea „acuarelelor” într-un design, care se poate face fie digital prin utilizarea unui program ce imită aspectul acestora – precum Photoshop – fie folosindu-le efectiv pentru a picta pe hârtie și scanând apoi modelul obținut pentru a crea designul digital. Atunci când se pictează cu acuarele se scufundă mai întâi pensula în apă, apoi se trece prin culoarea dorită și se aplică pe hârtie. Aspectul apos ce rezultă este una dintre caracteristicile principale ale efectului de acuarelă. 

Design de Catherine Wheel
Design de Catherine Wheel

 

O altă caracteristică a acestui tip de design este textura. Aspectul apos modifică saturația culorii, modul în care este distribuită pe coala de hârtie și cum interacționează cu alte culori din design. În același timp îi conferă un look handmade ce pare imperfect în mod intenționat și pe care tot mai multe branduri îl preferă pentru campaniile de marketing.

Grafică realizată de Collette Dinnigan
Grafică realizată de Collette Dinnigan

 

Motivul principal pentru care efectul de acuarelă a devenit atât de popular este că poate fi incredibil de versatil. Designerii pot utiliza subtil efectul de acuarelă ca accent într-un design sau îl pot încorpora ca element principal. De exemplu, utilizarea acestui efect în realizarea unui logo este o modalitate excelentă de a stârni interesul privitorilor. În ceea ce privește cărțile de vizită, acuarela poate fi utilizată ca efect subtil pe fundal, pentru a nu distrage atenția de la datele de contact inscripționate pe card. 

Design creat de Julia Panchenko
Design creat de Julia Panchenko

 

Și în web design există o mulțime de modalități de a încorpora efectul de acuarelă, pentru a realiza un site cu design unic și autentic. Cărțile pot de asemenea să beneficieze de o atenție specială din partea cititorilor, datorită coperților cu efect de acuarelă în culori îndrăznețe sau pastelate. Același principiu este valabil și în cazul ambalajelor, unde acuarela oferă o notă de unicitate conceptului grafic și îi ajută pe consumatori să înțeleagă mai bine personalitatea brandului respectiv. 

 

Așadar, efectul de acuarelă reprezintă un instrument excelent cu ajutorul căruia designerii pot da frâu liber creativității în ceea ce privește alegerea culorilor. Ca designul final să aibă totuși efectul dorit trebuie respectate câteva reguli. În primul rând trebuie alese culori care arată bine împreună, chiar și diferite nuanțe ale aceleiași culori. Atunci când sunt utilizate acuarele reale, pentru a reda cât mai corect modul în care nuanțele se întrepătrund ar fi indicat ca designerul să se limiteze la maximum trei.

Design realizat de GoodEnergy
Design realizat de GoodEnergy

 

Efectul de acuarelă este unul dintre cele mai versatile trenduri în design și poate fi utilizat pentru a adăuga un strop de unicitate și personalitate oricărui tip de design. Cele mai reușite concepte de design unde s-a utilizat efectul de acurelă par nefinisate, însă tocmai acest lucru le face atractive din punct de vedere vizual.

Grafică de Nashville Wraps
Grafică de Nashville Wraps

 

Design de Nadia Azariyeva
Design de Nadia Azariyeva

 

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide