În preambul, dl David Istvan si-a manifestat incantarea pentru realizarea reuniunii la Timisoara cu ocazia expozitiei Brancusi, dupa care a anuntat prima prezentare – „Automatizarea controlului de proces si dezvoltarea sustenabila in tiparul comercial si de ambalaje” – sustinuta de dl Dorin Pitigoi, Grup Transilvae.
Dl Dorin Pitigoi a dezvaluit ca urmeaza o scurta introducere a catorva solutii tehnice care pun in lumina modul in care se pot optimiza si controla procesele tipografice, in special cele conventionale, unde gradul de automatizare devine din ce in ce mai important, punand emfaza pe aspectul CULOARE, „deoarece cu ajutorul ei practic se specifica produsul finit care rezulta in urma procesului de tipar, iar unul dintre cele mai importante criterii de evaluare in general este modul in care specificatia originala este reprodusa ca urmare a acestui proces tehnologic. Si aici, practic, ceea ce noi numim automatizarea si digitalizarea modului in care aceasta etapa de control de proces are loc ne da posibilitatea, pe de o parte, de a folosi ceea ce se numesc standardele digitale de culoare sau specificatiile care sunt in conformitate cu standardul ISO si modul in care procesul de productie reuseste sa reproduca cu anumite tolerante aceste specificatii.” Profesionistii prezenti au urmarit cu maxim interes expunerea interesanta a dlui Pitigoi.
Urmatoarea prezentare a fost a dlui Cornel Porosnicu de la EXPERTCUT, cu tematica „Rolul ERP-ului in economia circulara”. Dl Porosnicu a facut practic prezentarea unei solutii software ERP folosita in managementul companiilor din industria de tipar, in special pe partea de productie. „Economia circulara inseamna productie, recuperare deseuri, reciclare, reintroducere in circuit a acestor deseuri pentru refolosire, astfel incat cantitatea sau numarul de deseuri pe care le produce industria sa fie cat mai putine. Acestea sunt doar un motiv de prezentare de viitor, in care ne putem face o idee de dezvoltare si de tinta, in care ne putem planifica sa atingem anumite standarde de calitate, de productie si, bineinteles, de sustenabilitate in protectia mediului inconjurator. In general, sistemele de software ERP sunt solutii dezvoltate, implementate pentru managementul business-ului; ele se implementeaza in toate departamentele unei companii, astfel incat sa poata fi gestionate toate resursele companiilor si afacerii, resurse cum ar fi angajati, departamente, echipamente, fluxuri de productie – resursa insemnand absolut orice intra si iese dintr-o companie si clienti, bineinteles.” Expunerea a fost destul de detaliata si s-a incheiat cu emfaza pe – citez – „programarea productiei in sistemul Gantt, astfel incat sa fie vizibili foarte clar pentru toata lumea timpii de productie; eficienta globala a echipamentului cu mentenanta si tot ce tine de partea aceasta, adica sa nu reparam cand se strica, ci sa facem mentenanta obligatorie; managementul energiei, adica se pot integra module de masurare permanenta a consumurilor de energie electrica. In final, o idee la care ar trebui sa va ganditi – o companie care isi monteaza panouri fotovoltaice poate integra masurarea energiei care vine de la panourile fotovoltaice si care se duce in productie, astfel incat in final ar putea genera un certificat energetic al produsului, care sa arate ce procent din energia consumata este energie verde si ce procent este din retea. Si toate acestea in timp real, fara ca cineva sa stea sa urmareasca mersul lucrurilor, ci doar prin monitorizarea automata a sistemului si generarea acestor certificate despre care cred ca vor fi foarte importante in viitor.” Alaturi de dl Cornel Porosnicu/EXPERTCUT a fost prezent in sala dl Branko Mihorko de la firma SisTrade Portugalia, producatorul solutiilor software ERP.
A urmat prezentarea intitulata „drupa 2024: Essentials of Print”, cu invitatia de a vizita expozitia drupa la Düsseldorf in perioada 28 mai—7 iunie 2024, dupa sapte ani de pauza, realizata de dl Mircea Stoica, Director Marketing & Online din cadrul Reprezentantei Messe Düsseldorf Exhibition GmbH in Romania si Republica Moldova.
In Conferinta intalnirii ATT a urmat prezentarea scolilor poligrafice timisorene, mai exact scoala profesionala Tiparitor offset/Domeniul Tehnici poligrafice de la Liceul pentru Deficienti de auz „Gheorghe Atanasiu” din Timisoara, prezentare facuta de sotii Diana si Gratian Luspenec; Liceul Electrotimis cu clasa de Tehnician operator procesare text-imagine/Domeniul Productie Media cu prezentare facuta de dna Directoare Lucica Chelu si dl Profesor Doru Crisovan. Programul de master pentru Tehnici Poligrafice/Domeniul stiinte ingineresti aplicate de la Universitatea Politehnica Timisoara a fost prezentat de dl. Conf. dr. ing. Mircea Dan. Acesta din urma a facut o invitatie scolilor din preuniversitar si agentilor economici din Timisoara sa se inscrie la Facultatea de Chimie si Ingineria Mediului, facultate in cadrul careia au loc si cursurile de master pentru Tehnici Poligrafice.
Ulterior a avut loc prezentarea brandului european Print Systems intitulata „Print Systems – un nou partener de incredere pentru tipografiile flexografice din Romania”, sustinuta de dl Florin Naidin, care a declarat: „Sunt reprezentantul de vanzari Print Systems pe Romania, iar incepand din luna iunie incercam sa abordam inclusiv aceasta piata a utilajelor si substantelor chimice care se folosesc in zona de flexografie. Print Systems este integrator de tehnologie flexo CTP si letterpress, fiind in prezent partenerul de incredere a mai mult de 1000 de clienti din Europa. Solutiile Print Systems ajuta la reducerea timpului de procesare a placii de fotopolimer, imbunatatirea calitatii tiparului reducand la minimum dimensiunile punctelor, eliminarea retiparirilor inutile, imbunatatirea transferului de cerneala, un nivel ridicat de consistenta si repetabilitate a imprimarii, precum si reducerea costurilor si cresterea veniturilor. Utilajele pe care Print Systems le produce automatizeaza procesele periferice implicate in mentinerea cliseelor fotopolimerice, rolelor anilox si a pieselor masinii curate si gata de reutilizare. Ce ne face pe noi diferiti in aceasta industrie? Intelegerea profunda a nevoilor individuale de afaceri, calitatea si eficacitatea dovedita a solutiilor implementate, portofoliul larg de produse, timpi scurti de raspuns si disponibilitatea expertilor nostri 24 de ore pe zi din 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an, precum si suport de calitate end-to-end in fiecare etapa a cooperarii noastre. In momentul de fata, Print Systems are reprezentante in Polonia, Estonia, Lituania, Letonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Croatia, Slovenia, Bosnia-Hertegovina, Italia si, incepand din iunie, cum am spus, in Romania.” In continuare, dl Naidin a prezentat o parte din utilajele pe care le produce compania Print Systems, mai exact echipamentele de la Quicker, brandul pe care compania il promoveaza.
In incheierea conferintei a avut loc o prezentare deosebita care ar fi meritat atentia oricarui tip de intreprinzator, intitulata „Valoarea afacerii si succesiunea in afacerile de familie” – realizata de dl Alexandru Medelean, specialist Mergers & Aquisitions, urmare a experientei sale de peste 23 ani in cadrul PricewaterhouseCoopers, cea mai mare firma de consultanta din lume. Aceasta dizertatie a fost extrem de instructiva si s-a incheiat cu o constatare inteligenta si memorabila: „Sunt specialist mai degraba in incertitudini decat in certitudini. De cand studiez aceasta problema nu m-am facut mai destept, dar am mai multe incertitudini.”
Multumim ATT pentru oportunitatea conexiunii atat cu intreprinzatori remarcabili cat si cu cele mai proeminente varfuri din nisele lor.
Membrii ATT prezenti la intalnirea din acest an de la Timisoara au avut posibilitatea sa viziteze Muzeul National de Arta Timisoara care, in colaborare cu Fundatia Art Encounters si Institutul Francez din Romania prezinta, in cadrul evenimentului „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii” expozitia „Brancusi – surse romanesti si perspective universale” care isi propune sa ilustreze particularitatea artistului care a reusit sa creeze forme pure, eliberate de orice influenta. Prin dialogul pe care il instaureaza cu materia care-i permite sa extraga esenta fiintelor si obiectelor, Brancusi traverseaza toate frontierele geografice, istorice, formale, de gen, ceea ce-i asigura un loc aparte, neatasandu-l niciunui curent artistic.
Expozitia beneficiaza de imprumuturi exceptionale de la Muzeul National de Arta Modera, Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundatia Guggenheim, Muzeul National de Arta din Bucuresti si Muzeul de Arta din Craiova, precum si din colectii particulare, fiind deschisa in perioada 20 septembrie 2023 si 28 ianuarie 2024.
This Post Has One Comment
Felicitări și succes!