Sophia – robotul dotat cu inteligență artificială
Cercetătorii ne spun că roboții dotați cu IA vor fi capabili în timp să uzurpe identitățile oamenilor – de aceea cercetătorii insistă pentru reglementarea unor limite legislative clare și valabile la nivel global pentru acest tip de sisteme. Stuart Russell, profesor în domeniul IT în cadrul Universității California din SUA, a declarat pentru The Guardian că „progresul în domeniul inteligenței artificiale va mai avea nevoie de timp, însă acest lucru nu îl transformă în science fiction”. Russel a adăugat că cercetătorii au fost ei înșiși „înspăimântați” de reușitele lor în acest domeniu. IA a pătruns adânc în societate – algoritmi de inteligență artificială ne recomandă clipuri și știri în mediul online, ajută la realizarea intervențiilor chirurgicale sau îi asistă pe polițiști în identificarea suspecților prin sisteme de recunoaștere facială. Totuși, potrivit profesorului, riscurile IA nu sunt abordate și evaluate corespunzător în prezent, de aceea se impune trasarea unor limite prin reglementări clare.
În abordarea acestui subiect există două curente de opinie – primul implică zona algoritmilor antrenați pentru diferite sarcini specifice, fiind controlată de inginerii din Silicon Valley care se preocupă mai mult de comercializarea cât mai rapidă a produselor, rezolvând problemele etice mai târziu. Această realitate a făcut ca IA să „își atingă scopul” chiar și când acesta nu este unul general acceptat de societate. Al doilea curent de opinie implică perspectiva filosofică a problemei, incluzând întrebări cu privire la natura cunoașterii umane. Una dintre capcanele IA se referă, de exemplu, la rolul jucat de algoritmul YouTube în radicalizarea oamenilor, o problemă reală dat fiind că nu există o explicație cu privire la modul lui de funcționare.
Profesorul american consideră că se impune gândirea unor reglementări și a unui sistem de verificări care să includă posibilitatea ca inteligența artificială să se poată întrerupe și să „ceară” îndrumare din partea oamenilor. În acest context, Stuart Russell susține și adoptarea la scară globală a legislației Uniunii Europene potrivit căreia este interzisă uzurparea identității oamenilor de către sistemele de IA.
În condițiile în care cercetătorii din Hong Kong au creat robotul Sophia, care a avut un succes internațional răsunător, iar calculatoarele evoluează tot mai mult, apropiindu-se de punctul în care aproape reușesc să îi convingă pe oameni că pot comunica la fel de bine cu ele precum o fac cu persoanele reale, fizicianul american Michio Kaku susține că „există un punct, punctul critic, când roboții cu inteligență artificială vor deveni periculoși și vor constitui o amenințare existențială asupra omenirii”.
Ajeya Cotra, expertul în IT al companiei americane de profil Open Philanthropy Project, consideră că până în anul 2025 am putea avea un calculator care va funcționa asemenea creierului uman, având deci posibilitatea de a deveni un pericol pentru umanitate. Concluzia cercetătorilor pare a fi aceea că trebuie să găsim modalități mai bune de a construi sistemele de IA deoarece cu cât acestea sunt mai puternice, cu atât acțiunile lor sunt mai greu de explicat. Cum ne vom putea da seama dacă o mașină acționează în beneficiul nostru și nu contrar intereselor noastre? Astfel de întrebări ar trebui să ne dea tuturor de gândit.