Industria 4.0 văzută de Mach FTD – cum funcționează fabrica inteligentă a viitorului

Definiția fabricii inteligente nu este deloc ușoară. „Smart factory” este o unitate care se bazează pe producția inteligentă/automatizată și deși conceptul se află abia la începuturile sale, este considerat un rezultat al celei de-a patra revoluții industriale, cea numită Industria 4.0.

O fabrică inteligentă folosește cele mai noi tehnologii ale momentului din domenii precum inteligența artificială, robotica, instrumentele de analiză și IoT – „Internet of Things”, termen care denumește miliardele de dispozitive existente în întreaga lume, conectate la internet și aflate permanent într-un proces de colectare și schimb de date. Scopul acestui tip de fabrică este acela de a funcționa autonom, cu intervenție umană minimală.

Unul dintre entuziaștii conceptului de „smart factory” este Raymond Duval, Director de Vânzări la Ultimate TechnoGraphics, o companie care dezvoltă soluții software ce sprijină automatizarea proceselor de imprimare. Încă de la prima lansare a produsului Ultimate Impostrip® în 1989, compania a jucat un rol important pe piață, construindu-și o istorie bogată prin integrarea tehnologiilor de impoziție în soluțiile hardware și software dezvoltate pentru liderii industriei de imprimare.

Duval a participat la evenimentul din Kyoto destinat fenomenului fabricii inteligente, Think Smart Factory 2019 (11-13 noiembrie 2019), unde a vorbit despre liantul de bază care conectează diferite părți ale fabricii: „Software-ul este proiectat pentru a-l ajuta pe utilizator să înțeleagă mai bine produsul pe care îl realizează, să construiască un set de date care vor fi apoi imprimate, finisate, livrate și să primească informații despre productivitate. Cuvântul important aici este început, utilizatorul trebuie să înceapă să se gândească la automatizare, la conectarea tuturor echipamentelor diferite pe care le are. Este important să acționeze. Poate dorește să conecteze procesul de imprimare offset cu cel digital, fără să utilizeze mai multe software-uri diferite pentru automatizare. Conectarea elementelor accelerează producția, livrarea produselor și evoluția afacerii. Aceasta este singura modalitate de a dezvolta o afacerea în print: prin automatizare, folosind aceleași resurse și aceiași oameni.”

 

Însă fabrica inteligentă este mai complexă decât un software, caracteristicile ei fiind vizibilitatea, conectivitatea și autonomia. Deși activitatea din cadrul multor fabrici se bazează deja pe automatizare parțială, fabricile inteligente duc acest concept mult mai departe, fiind capabile – cel puțin în teorie – să funcționeze singure, fără intervenție umană. Folosind tehnologia modernă, sistemele fabricii inteligente învață și se adaptează în timp real, permițând unităților de producție să fie mult mai flexibile.

Dar care sunt procesele care permit unei fabrici inteligente să funcționeze? Utilizarea extensivă a senzorilor și dispozitivelor IoT conectează utilajele și face vizibile procesele din fabrică, construind în același timp ceea ce a primit numele de IIoT – „Industrial Internet of Things”. Aplicațiile bazate pe inteligență artificială și pe capacitatea mașinilor de a învăța și efectua operațiuni de rutină permit personalului fabricii să se poată ocupa de alte sarcini mai importante. În viitor se așteaptă ca aceste fabrici devenite inteligente să fie populate de roboți pentru muncile de rutină, care să lucreze alături de oameni.

 

Fabricile inteligente realizează punți de legătură pentru construirea unui lanț managerial mai eficient. Ele se bazează și pe producția care folosește un „geamăn digital” – o reprezentare virtuală a produsului ce poate fi folosit în design, simulări, optimizări și servicii, un concept de bază al IIoT care conectează digital produsul la toate stadiile ciclului său de viață. În plus, mașinile de producție pot fi folosite în rețeaua sistemului de execuție pentru a primi comenzi, a raporta progresul, a accesa instrucțiunile de lucru și pentru a interacționa cu sistemele de management al calității. Muncitorii vor putea astfel să acceseze mai ușor informații importante precum statusul inventarului. Pe scurt, o fabrică inteligentă complet conectată înseamnă că toate utilajele sunt legate unul de celălalt, iar departamentele întregii fabrici sunt conectate atât între ele cât și cu furnizorii și clienții din exterior, ceea ce îmbunătățește și simplifică relațiile cu aceștia. Activitățile pot fi astfel monitorizate pentru ca fabrica să își poată mări viteza și eficiența.

Fabrica viitorului, către care se fac pași mari mai ales prin automatizarea utilajelor, operează autonom și poate identifica, diagnostica și repara defecțiunile fără oprirea întregii linii de producție. Industria 4.0 combină capacitatea computerelor și fenomenul de industrializare pentru a dezvolta linii de producție mult mai funcționale. Însă care sunt provocările unei fabrici inteligente? Deși tehnologiile de care este nevoie pentru a crea o fabrică inteligentă există și unele companii se bucură deja de beneficiile aferente, apare totuși o problemă: cea a integrării datelor. Toate segmentele unei fabrici inteligente ar trebui să fie perfect conectate între ele, ceea ce înseamnă lucrul cu un volum uriaș de informații. Mulți se tem de faptul că oamenii vor deveni inutili în scenariul unei fabrici automatizate, dar există și voci avizate care spun că oamenii pur și simplu vor avea alte funcții de îndeplinit într-un astfel de mediu.

 

Fabrica inteligentă trebuie să fie privită ca o evoluție a unui sistem flexibil. Adevărata putere a unei astfel de fabrici este capacitatea sa de a evolua în funcție de nevoile organizației, fie că vorbim despre cererea clienților sau despre dezvoltarea de noi produse.

Preocuparea firmei Mach FTD este să vină cu cu soluții în sprijinul celor interesați să facă primii pași spre nivelul „Smart factory”.

www.mach.ro

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide