Industria de reciclare a cartonului își ameliorează procesele de sortare

Inteligența artificială (IA) este capacitatea unei mașini de a imita comportamentul uman inteligent. În timp ce sectoare precum producția și transporturile utilizează IA de ani de zile, aplicațiile acestei tehnologii se extind către noi industrii precum cea de reciclare

Sistemul AMP Cortex (Clarke)

Abilitatea de a sorta produsele reciclabile este esențială pentru ca materialul din care sunt fabricate să poată fi reutilizat în mod eficient. Odată ce au fost colectate, acestea sunt transportate la un centru de recuperare a materialelor. În fiecare zi tone de materiale reciclabile sunt sortate și ambalate în aceste centre înainte de a fi trimise către alte unități unde sunt transformate în produse noi.

În 2011 compania finlandeză ZenRobotics a fost prima care a construit un robot pentru sortarea deșeurilor. Sistemul folosea inteligența artificială pentru a controla brațele robotizate care sortau materialele reciclabile de pe banda transportoare. Mașinile – care se aflau în centre de reciclare diferite – erau interconectate prin intermediul unei rețele ce prelucra datele furnizate de camerele spectroscopice și de senzorii care detectau metalele pentru a „învăța” în timp real să selecteze materialul corect.

În 2017 datorită unui parteneriat între Consiliul Cartonului din America de Nord și AMP Robotics, un nou robot a intrat în sistemul de reciclare a deșeurilor. AMP – Autonomous Manipulation and Perception ( Manipulare și Percepție Autonome) – creează sisteme robotizate scalabile menite să susțină centrele de reciclare prin furnizarea de informații privind eficiența echipamentelor și a fluxului de materiale.

Denumit oficial „Sistemul AMP Cortex”, robotul a fost poreclit „Clarke” după Sir Arthur C. Clarke – autor de lucrări science fiction. Cortex utilizează o cameră asemănătoare cu cea de pe un smartphone obișnuit pentru a scana deșeurile. Clarke se află în prezent la un centru de recuperare a materialelor din Denver, Colorado pentru a sorta cutiile din carton provenite de la diverse produse alimentare și băuturi. Robotul a fost instalat în aproximativ 12 ore și este fixat pe o bandă transportoare standard, având o rază de acțiune de 1,6 metri. Acesta folosește două cupe de aspirație astfel încât să poată efectua două prelevări pentru fiecare ciclu, în funcție de localizarea materialului pe bandă. Nu în ultimul rând, utilizează IA pentru a putea identifica mii de cutii pentru produse alimentare și băuturi dintre alte ambalaje și este capabil să învețe din experiență.

Muncitorii ar putea fi înlocuiți pe viitor cu acest sistem care nu obosește și nici nu se rănește, având în același timp capacitatea de a manipula un volum mare de deșeuri. Obiectivul este de a extinde gama de articole ce pot fi sortate de astfel de roboți la diverse materiale plastice, inclusiv PET (polietilenă) și HDPE (polietilenă de înaltă densitate).

Cortex este capabil să identifice diverse tipuri de ambalaje din carton, cunoscând de exemplu diferența dintre cutiile care au în partea superioară o formă triunghiulară și cele din carton aseptic. Acesta a învățat să recunoască mai mult de 150 de tipuri de carton și învață în mod constant tot mai multe. Sistemul AMP Robotics utilizează camere pentru a transmite imaginile unui computer, care folosește la rândul său o serie de algoritmi avansați de învățare pentru a recunoaște articolele de pe bandă. Cortex monitorizează și colectează date despre materialele reciclabile în timp ce acestea se deplasează de la linia de pre-sortare către linia cu deșeuri reziduale. Are capacitatea nu doar de a înregistra numărul de ambalaje transportate, ci și de a identifica brandurile cărora le aparțin și să estimeze greutatea acestora. Cu cât sistemul „vede” mai multe articole, cu atât devine mai capabil să recunoască ambalajele corecte. În plus cunoștințele sale pot fi încărcate în orice altă unitate AMP Robotics care a fost instalată, permițând roboților să învețe unul de la celălalt.

Odată ce robotul identifică o cutie în apropiere folosește brațe cu ventuze special concepute pentru a ridica și separa cutiile. Cortex sortează 60 de cutii pe minut, comparativ cu un muncitor care sortează doar 40. Clarke lucrează în prezent 16 ore pe zi și datorită faptului că învață constant, performanța lui va continua să crească.

Cu toate că robotul sortează în prezent numai cutii din carton pentru produse alimentare și băuturi, continuă să memoreze în fiecare zi materiale noi și să devină mai inteligent. În viitor va fi capabil nu doar să sorteze alte materiale reciclabile, ci și să fie programat să identifice de exemplu pungile din plastic sau scutecele, ceea ce ar crea un mediu mai sigur pentru oamenii care lucrează în centrele de sortare.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide