Alex Karp este și CEO al companiei, iar în recenta adunare generală a acționarilor i s-a pus întrebarea: “Care va fi valoarea unei acțiuni Palantir peste 5 ani?” Karp a răspuns: „Acum ne aflăm în momentul similar celui în care s-a aflat Steve Jobs când avea produse primele câteva computere personale Apple și trebuia să convingă primul proprietar de magazin că acest produs se va vinde datorită unor utilități pe care lumea, la momentul respectiv, nu le putea înțelege cu ușurință. Astăzi bugetarii din fruntea statelor, guvernele, nu pot înțelege avantajele competitive aduse națiunii pe termen lung prin achiziția softurilor Palantir deoarece ei văd doar interesul personal imediat – cel de a nu pierde voturi ale alegătorilor, care riscă să fie înlocuiți prin introducerea acestor softuri. Cu toate acestea beneficiile nenumărate care vor rezulta prin contractarea de către guverne a softurilor Palantir va determina, după o perioadă de tatonare și acomodare de 2-4 ani, creșterea exponențială a comenzilor către Palantir – ceea ce va conduce în 5 ani la aprecierea acțiunilor Palantir la o valoare de 150 USD/ acțiune”. În continuare descoperiți expunerea postată recent pe Youtube de către Palantir, în care Karp explică misiunea companiei sale și rolul software-ului în societatea prezentului
Alex Karp și-a început discursul precizând că Palantir a avut un 2020 puternic și în continuare explică ce înseamnă de fapt cifrele de afaceri „aproape curios de mari” ale companiei sale: „Eu cred că cifrele de afaceri ale Palantir sunt un indicator al mai multor macro-trenduri pe care le-am interpretat corect. În primul rând avem macro-trendul evident, care a devenit aproape o banalitate, acela că lumea a devenit una a soluțiilor de software”. Potrivit directorului executiv al Palantir, instituțiile guvernamentale sau comerciale care supraviețuiesc și prosperă sunt cele care asigură beneficii cetățenilor/angajaților săi, atât în ceea ce privește randamentul real cât și în termeni de protecția datelor. Karp mizează în viitor pe instituțiile care se asigură că „datele sunt cu adevărat conservate într-un mod care le garantează veridicitatea, care le oferă confort cetățenilor, care se asigură că cetățenii nu sunt un simplu produs monetizabil”.
Potrivit lui Alex Karp, pe cât sunt de diverse instituțiile care solicită soluțiile Palantir – de la servicii secrete la asigurarea de inteligență artificială în cele mai sensibile contexte militare, de la munca alături de companii producătoare de carburanți până la cercetarea farmaceutică și companiile din toate domeniile care ajută la ameliorarea efectelor Covid-19 – există un singur trend: „Instituțiile, țările și indivizii care pot aprecia valoarea software-ului ce poate funcționa acum, acestea sunt cele care supraviețuiesc și oferă valoare atât în contexte guvernamentale, comerciale cât și în context moral”. Astfel Karp a abordat ceea ce, potrivit lui, este una dintre problemele principale ale țărilor vestice: foamea de legitimitate a instituțiilor, a experților comerciali și guvernamentali. „Acest lucru complică teme precum reconstruirea companiilor din punct de vedere intern și extern pentru a prospera într-un context foarte dificil unde există Covid-19 sau problema reconstruirii lanțului de aprovizionare, unde există volatilitate politică, incertitudine și scepticism general cu privire la orice spui”, a punctat CEO-ul Palantir. Potrivit lui Karp și aceasta este o provocare de software: „Cum abordezi de fapt datele înțelegând că sunt adevărate, înțelegând veridicitatea modelului, cum poți dovedi oamenilor că nu se abuzează de datele lor, că ele nu sunt monetizate sau folosite discriminator împotriva lor?”
Karp a adăugat că cifrele mari de afaceri obținute în 2020 de către compania sa sunt greu de înțeles la valoarea lor reală în lipsa unui istoric. Sunt cifrele de afaceri un indicator pentru evoluție sau unul ce anunță întârzierea în cadrul unui macro-trend pe care l-am înțeles corect sau eronat? Potrivit directorului companiei Palantir, unul dintre lucrurile de interes în filosofie, istorie și software este acela că atunci când ceva devine crucial pentru o societate, declanșează „o dialectică a învățării” așa încât ceea ce înțelegem despre ce înseamnă să procurăm și să folosim software se integrează într-o lume definită de software – iar totul este foarte diferit față de ceea ce credeam atunci când software-ul era un produs de lux: „Și în acest fel este văzut software-ul, drept ceva ce vă poate augmenta întreprinderea, compania, vă poate face firma puțin mai bună în comparație cu a competitorilor în mai multe contexte, mai eficientă, mai transparentă sau mai puțin transparentă în anumite contexte, poate face ca lucrurile să fie mai eficiente din punct de vedere al costurilor. Dar nu acesta este contextul în care ne aflăm acum, ci într-unul binar unde instituțiile și societățile care implementează software în mod eficient se vor autodepăși dramatic în orice context: militar, privat sau referitor la Covid-19”. Alex Karp abordează și întrebări precum „Ce înseamnă să supraviețuiești într-un context asemenea celui creat de Covid-19?” sau „Cum oprești următoarea pandemie?”. Potrivit lui, într-o „constelație vestică” unde drepturile civile și protecția datelor sunt cruciale, nu poți reorchestra pur și simplu societatea și datele „fără a cumpăra în mod nominal sau în întregime de la oamenii care controlează societatea”. În opinia lui Karp, acestea sunt probleme de software iar oamenii aflați la putere vor fi obligați să învețe – și vor învăța în timp – ce înseamnă când cineva spune că soluțiile de software funcționează, ce înseamnă implementarea eficientă a software-ului în combinație cu imperativele morale care ne permit să fim uniți ca societate.
Directorul companiei Palantir îl citează în acest context pe filosoful austriac Ludwig Wittgenstein: „Să crezi că urmezi o regulă nu înseamnă că urmezi o regulă”. Alex Karp leagă acest citat de locul ocupat de soluțiile software în societatea prezentului: „Citatul este folosit în mod tipic pentru a explica un trend important în filosofia limbajului, însă poate fi privit și astfel: pentru tine software-ul nu înseamnă de fapt a folosi software-ul. Dacă software-ul este determinant pentru actuala condiție, la fel cum a fost și limbajul, în sens filosofic am putea spune că am avut o trecere de la imperativele limbajului către un context de software care determină sensul, valoarea și legitimitatea. De ce instituțiile guvernamentale și comerciale se luptă pe tema legitimității? Pentru că în multe cazuri este foarte greu de înțeles care este rezultatul, cum s-a întâmplat, în ce context. Cât am plătit și ce am primit în schimb. Structurile pe care le-am construit tratează software-ul drept un atribut de augmentare cosmetică pe când, de fapt, software-ul este limbajul vremurilor noastre iar măiestria în software va determina ce funcționează și ce nu”. Conducerea Palantir consideră că transformarea care se petrece în prezent în lume se va accelera, iar software-urile dezvoltate de compania cofondată de Karp vor fi și cele pe care toată lumea le va folosi la un moment dat pentru a încerca să construiască sau să procure soluții software.
La finalul interviului, cofondatorul Palantir a afirmat că există multe „secrete” care au ajutat evoluția companiei despre care la început nimeni nu credea că va reuși deoarece se concentra exclusiv pe protecția și integrarea datelor. Când Palantir a realizat transferul din domeniul guvernamental către segmentul comercial, oamenii nu credeau că inițiativa sa va avea succes pentru că nu exista un precedent istoric în această privință. Când compania a devenit una globală, oamenii nu credeau va avea sorți de izbândă pentru că întreprinderile globale tipice care încep din sectorul guvernamental nu au succes în alte țări. „Iar acum, după ce am avut un an sublim potrivit oricărui tip de măsurătoare, dorim să subliniem această neobosită concentrare pe termen lung asupra a ceea ce noi credem că este și va continua să fie una dintre cele mai importante afaceri de software din lume. Și pentru a face acest lucru asigurăm îndrumare pe termen lung, ceva foarte radical în sensul că ne angajăm să păstrăm un prag al creșterii cifrei de afaceri de peste 30% în următorii 5 ani, dar fără să ne concentrăm pe evoluțiile semestriale. Sincer să fiu, cred că acesta e motivul pentru care atât de multe afaceri servesc doar instituția Wall Street și nu pe clienții lor”. Discursul directorului executiv al Palantir s-a încheiat cu un apel către parteneri și investitori. Alex Karp i-a îndemnat pe cei care doresc să se concentreze pe obiective de scurtă durată să se îndrepte către companii cu astfel de obiective.