ATT – parcursul asociației care din 2002 promovează interesele patronatului industriei poligrafice românești

Asociația Tipografilor „Transilvania” (ATT) a sărbătorit 20 de ani de activitate în zilele de 14 și 15 octombrie 2022, în cadrul unui eveniment festiv organizat la Hotel Aro Palace din Brașov.

Gazda evenimentului a fost președintele ATT, David Istvan, secondat de ceilalți membri ai Consiliului Director ATT, vicepreședintele asociației, Nistor Gaspar Gheorghe și vicepreședintele trezorier ATT, Alexandru Galos. David Istvan a prezentat pe scurt istoria ATT, încă de la începuturile sale ca asociație profesională fondată de 12 companii: Infopress Group (Odorheiul Secuiesc), Alutus (Miercurea Ciuc), Balcanic (Timișoara), Nis Electronics (Cluj-Napoca), Studio Impress Design (Cluj-Napoca), Novis Casa de Editură și Tipografia (Cluj-Napoca), Tipografia Honterus (Sibiu), Tipoholding (Cluj-Napoca), Tiparnița (Cluj-Napoca), DEC (Oradea), F&F International (Gheorgheni) și Nevali (Cluj-Napoca). Președintele ATT a completat: „În 2002 foarte multe nu aveam, dar nu ne lipsea entuziasmul, poate și puțină inconștiență. Această asociere – de inconștiență și elan tineresc – ne-a ajutat să înființăm asociația care s-a numit ATT – Asociația Tipografilor din Transilvania. Condiția pentru a deveni membru în această asociație era să fii tipograf, dar să ai sediul în Transilvania”. Asociația a fost creată și în speranța că profesioniștii artelor grafice din alte zone ale țării își vor crea propriile asociații, ceea ce în viitor ar fi permis unirea tuturor asociațiilor de profil într-o federație patronală.

În 19.12.2017, ATT împreună cu Asociația Producătorilor și Importatorilor din Industria de Publicitate (APIIP) au înființat Federația din Industria Grafică a Producției Publicitare și Ambalajelor (FIGPA), iar din 2019 s-a alăturat și Asociația Română de Serigrafie, Imprimare Tampografică și Digitală (ARSIT&D). Printre invitații prezenți la evenimentul aniversar s-au numărat Lavinia Pop, reprezentanta FIGPA și Vasile Nemeș – primul director executiv al ATT. David Istvan i-a felicitat cu această ocazie pe colegii care au sprijinit cea mai importantă inițiativă a ATT din ultimii ani – formarea școlii poligrafice din România – care a avut drept rezultat înființarea de clase în domeniile „Tehnici Poligrafice“ și „Producție Media“ în licee, precum și înființarea a trei programe de masterat în trei mari centre universitare din țară: București, Cluj-Napoca și Timișoara.

În continuare au avut loc prezentările membrilor și partenerilor ATT, care au oferit informații despre companiile pe care le reprezintă și despre produsele/serviciile comercializate de acestea. Otto Danko a prezentat compania DIGIDONPLUS din Cluj-Napoca, înființată în 2019, care face parte din grupul Nis Electronics și oferă echipamente și soluții digitale pentru industriile de print și finisare. Ștefan Onoaie a prezentat compania Sistrade, cu sediul în Portugalia, punând accentul pe soluția software Sistrade ERP dezvoltată pentru îmbunătățirea performanțelor în procesele critice ale afacerilor. Vlad Marinescu a prezentat compania italiană SOLEMA, producător de soluții de automatizare pentru producția tipografică. Daniela Enescu, profesoară în cadrul Colegiului Tehnic de Transporturi „Brașov”, a vorbit despre prima promoție a clasei cu specializarea „Tehnician-operator, procesare text-imagine“ din cadrul liceului brașovean.

În a doua zi de eveniment, în cadrul Galei Dinner ATT20ANI desfășurată în Barul de Noapte de la Hotel Aro Palace Brașov, președintele ATT a vorbit despre locurile întâlnirilor asociației de-a lungul timpului. Organizate anual – începând din 2002, cu excepția anilor de pandemie – acestea au avut loc și în Cluj-Napoca, Odorheiul Secuiesc, Sibiu, Băile Felix, Timișoara, Săcele, Balvanyos, Bacău, București, Sibiu, Iași, Debrecen/Ungaria, Constanța, Poiana Brașov, Brașov. Cu această ocazie, David Istvan a oferit tuturor membrilor ATT câte o plachetă aniversară ATT20ANI și câte o diplomă pentru membru de onoare ATT și i-a prezentat pe cei mai noi cinci membri ai ATT, care au aderat la asociație în urma procesului de votare ce a avut loc pe data de 15 octombrie, în cadrul unei ședințe cu ușile închise – adunarea generală destinată exclusiv membrilor ATT: Polirom Packaging din Iași, Tipografia Mirton din Timișoara, Tiplog din Timișoara, Daisler Print House din Cluj-Napoca și Tipografia GrafX din Oradea.

Președintele ATT a oferit și un scurt interviu pentru cititorii revistei Afaceri Poligrafice: „Sunt fericit că un vis de-al nostru de acum 20 de ani a avut un parcurs atât de frumos. Cred că în decursul anilor am încercat să servim breasla noastră, a tipografilor, care a fost atât de vitregită de soartă în regimul trecut și ne-a trebuit foarte mult timp să începem să reinventăm efectiv această breaslă, care în opinia mea este una fundamentală într-o societate, întrucât a tipări și a da mai departe cuvântul pe hârtie este esențial”. De la o asociație pur profesională al cărei scop era inițial împărtășirea de idei și experiențe, ATT a ajuns în poziția de a avea un cuvânt important în această industrie. Președintele ATT a completat: „Am reușit să înființăm învățământul poligrafic, care lipsea cu desăvârșire, cum se spune. Ne-am unit forțele și am încercat să ne impunem pe piața muncii din România. Mă bucur foarte mult că am putut serba acest eveniment chiar aici la Brașov, orașul meu natal. Am avut o participare numeroasă, oamenii au fost deschiși și am observat că pentru fiecare evenimentul acesta a însemnat ceva, poate o încununare a anilor pe care i-am petrecut în asociație”.

Potrivit reprezentantului asociației, în cadrul adunării generale a membrilor ATT s-au născut câteva idei valoroase: „Dorim să continuăm cu FIGPA în vederea formării comitetului sectorial, pentru a ne putea spune și noi părerea în fața autorităților. Astfel vom putea elabora proiecte de legi sau amendamente la legile existente. De-a lungul anilor am tot fost niște anexe – ori la industrii creative, ori în altă parte – nimeni nu ne întreba de ce are nevoie industria noastră și care sunt directivele pe care putem să ne dezvoltăm. Acum, creând acest comitet sectorial, vom fi și noi o entitate care poate dialoga cu guvernanții noștri și vom putea să ne impunem și noi părerea și să spunem exact de ce avem nevoie pentru viitor”.

Un alt obiectiv de viitor pentru ATT este aderarea la organismul internațional Intergraf, care le oferă membrilor săi statistici asupra pieței: „Considerăm că membrii noștri merită mai mult, trebuie să știm și noi care sunt tendințele europene și tendințele mondiale, să știm și noi care sunt trendurile de piață, trendurile care vizează materia primă, scumpirile. Astfel fiecare manager va avea un atu în plus cu ajutorul căruia va putea să își creeze, să își croiască afacerea în continuare, în concordanță cu ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Nu suntem o insulă, suntem în Europa. Vor fi informații statistice secrete de care vor beneficia doar membrii ATT, deoarece sunt informații foarte complexe pe care ei le adună și le transmit membrilor contra-cost”. În plus, ATT își propune să reia cele două adunări generale anuale, care au fost întrerupte în anii de pandemie.

În ceea ce privește parteneriatul cu revista Afaceri Poligrafice, David Istvan a declarat: „Trebuie să remarc faptul că Afaceri Poligrafice a fost tot timpul lângă noi și a rămas partenerul nostru până în ziua de astăzi. Dacă ceilalți ne-au abandonat din diverse motive, la dumneavoastră am găsit înțelegere și vă mulțumim pentru acest lucru”.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide