Angajații HoReCa și cei din sectorul medical au cea mai ridicată probabilitate de a demisiona, însă numerele cresc și în rândul angajaților din sectorul transporturilor, logisticii și utilităților. CNN prezintă următorul narativ al globaliștilor – tendința de a demisiona este un semn pozitiv, de încredere în peisajul economic actual și dovada faptului că piața locurilor de muncă din SUA își revine relativ ușor după recesiunea din 2021. Muncitorii demisionează deoarece au încredere că își vor găsi relativ ușor un nou loc de muncă mai bun.
Potrivit Bloomberg, în Marea Britanie situația este însă alta, angajatorii se confruntă cu un fenomen de absenteism cauzat de numărul mare de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Tulpina Omicron s-a răspândit în forță în Marea Britanie, cifrele ajungând la aproximativ 200 000 de oameni infectați pe zi – din această cauză, cele mai afectate de absenteismul angajaților sunt spitalele, restaurantele, operatorii de transport și retailerii. Nici Serviciul Național de Sănătate (NHS) al Marii Britanii nu trece printr-o perioadă bună. Matthew Taylor, CEO al NHS și reprezentant al angajaților din sectorul medical al țării, a declarat recent că rata absenteismului este pe cale de a deveni „aproape imposibil” de gestionat.
Între timp, companiile fac apel la guvern cerând reducerea perioadei de izolare la 5 zile pentru persoanele testate pozitiv. Totodată, guvernul Marii Britanii a cerut managerilor din sectorul public să își testeze planurile de urgență pentru cele mai sumbre scenarii, cele care presupun absența a 25% dintre angajați, totul în încercarea de a diminua perturbările provocate de creșterea ratei infectărilor cu Omicron. Potrivit publicației The Telegraph, decidenții se tem că absența angajaților este la fel de periculoasă precum coronavirusul însuși. Aceste absențe vin pe un fond deja fragil al forței de muncă britanice creat de plecarea muncitorilor din statele est-europene.
Potrivit The Independent, este așteptată o relaxare a regulilor de testare împotriva coronavirusului pentru diminuarea penuriei de angajați provocate de pandemie.