Bazele percepției și măsurării culorii (IV)

Metode de măsurare a culorii
Merele sunt roșii, lămâile sunt galbene, cerul este albastru; așa ne gândim cu toții la culoare în limbajul obișnuit. Nuanță (Hue) este termenul folosit în lumea culorilor pentru clasificările de roșu, galben, albastru etc. De asemenea, deși galbenul și roșul sunt două nuanțe complet diferite, prin amestecarea galbenului cu roșu se obține portocaliu (uneori denumit galben - roșu), amestecând culoarea galbenă cu verde rezultă verde-gălbui, amestecând albastru și verde rezultă albastru-verde și așa mai departe. Continuitatea acestor nuanțe are ca rezultat roata de culoare

Delta E*

Delta E* (diferența totală de culoare) se bazează pe diferența dintre toleranțele L*, a*, b* și se intenționează a fi o valoare numerică unică pentru trecerea de la o culoare la alta.

Acceptabilitatea în funcție de luminozitate-saturație

Datorită neuniformității spațiului de culoare, cu cât culoarea este mai deschisă cu atât este mai mare toleranța L* și sunt mai mici tolerațele a* și b*, iar cu cât L* este mai saturat cu atât sunt mai mari toleranțele a* și b*.

Reflexia luminii

În cazul materialelor opace, cea mai mare parte a luminii incidente este reflectată. Culoarea este observată în reflexia difuză, iar luciul este observat în reflexia speculară. Reflexia în unghiul specular reprezintă cea mai mare cantitate de lumină reflectată într-un unghi unic. Cu toate acestea, reflexia speculară reprezintă mai puțin de 4% din lumina totală reflectată, restul fiind reflexie difuză.

Efectul caracteristicilor suprafeței asupra culorii percepute

Când privim probe care au exact aceeași culoare, dar au caracteristici de suprafață diferite, culoarea aparentă pe care fiecare o percepe este diferită. Suprafețele lucioase apar mai întunecate și cromatice, iar suprafețele mate și texturate apar mai luminoase și mai puțin cromatice. Textura suprafeței micșorează intensitatea culorii pigmentului astfel încât acesta pare mai luminos și mai puțin saturat. Acest fenomen este cauzat de diluția reflexiei difuze (unde se observă culoarea pigmentului) prin dispersia crescută a reflectanței speculare (alb). Cu cât suprafața este mai texturată, cu atât este mai mare dispersia reflectanței speculare.

Efectul lucios asupra măsurării diferenței de culoare

În imagine se poate observa un card de o singură culoare. Partea dreaptă are un finisaj mat (citit ca eșantion), iar partea stângă are un finisaj lucios (citit ca standard). Măsurarea diferenței de culoare, realizată folosind un instrument de geometrie 0° / 45° (cu excepția reflexiei speculare) indică o diferență de culoare care se află în concordanță cu ceea ce se poate vedea cu ochiul liber (partea mată este mai luminoasă și mai puțin roșie). Acest lucru se datorează faptului că sunt măsurate atât efectul pigmentului, cât și efectul finisajului suprafeței. Geometria de 0° / 45° a instrumentului este excelentă pentru aplicațiile de control al calității în care concordanța despre care s-a menționat este importantă.

Spațiul de culoare ΔL*, Δa*, Δb*

Atunci când coordonatele Hunter L, a, b sau CIE L*, a*, b* sunt utilizate ca spațiu tridimensional pentru diferența de culoare, rezultatul este plasarea probelor acceptate într-un cub. 

Geometria difuză

Instrumentele de geometrie difuză folosesc în mod obișnuit o sferă albă pentru iluminarea difuză a eșantionului. Măsurarea se realizează la un unghi de 8° (d / 8°). În mod normal reflectanța speculară este inclusă în măsurători, care corespund modificărilor cauzate doar de culoarea pigmentului. Instrumentele de geometrie difuză au și capacitatea de a exclude reflexia speculară, însă nu sunt cu adevărat eficiente în acest sens.

Direcția geometrică

Direcția geometrică prezintă în mod obișnuit iluminare la un unghi de 45° și un unghi de măsurare de 0°. Acest lucru este numit geometria 45° / 0°. Geometria 0° / 45° prezintă iluminare la unghi de 0° și unghiul de măsurare la 45°. Ambele exclud reflexia speculară și oferă măsurători care corespund schimbărilor în aspectul vizual al eșantionului, cauzate atât de modificarea culorii pigmentului cât și de luciul sau textura suprafeței.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide