Cat de morale si constitutionale sunt restrictiile privind limitarea numerarului?

Toate incercarile din ultimii ani de a restrange excesiv folosirea numerarului in operatiunile de incasare, plata si plafon de casa reglementate prin lege au ridicat si ridica nu doar probleme de moralitate, ci chiar de constitutionalitate

Av. Dr. C-tin Neacşu
(tel. de contact: 0744-244 852)

Limitarea uzului de numerar constituie o restrangere a dreptului de a dispune asupra numerarului (care este o limitare a unui atribut al dreptului de proprietate asupra acestuia). In Constitutia Romaniei, dreptul de proprietate (cu toate atributele sale: posesie, folosinta si dispozitie) este garantat prin articolul 44. Evident, exercitiul acestui drept nu se poate face decat in temeiul legii, insa legea care disciplineaza exercitiul dreptului de proprietate trebuie sa fie constitutionala.

Modificarile care au restrans sau continua sa restranga folosirea numerarului obliga persoanele fizice si juridice sa renunte la numerar si sa-si deschida cont bancar, ceea ce incalca o serie de principii constitutionale:

  1. Principiul libertatii economice, prevazut de art. 45 din Constitutia Romaniei („Accesul liber al persoanei la o activitate economica, libera initiativa si exercitarea acestora in conditiile legii sunt garantate”);
  2. Principiul libertatii comerciale, prevazut de art. 135 alin. (2) lit. a) din Constitutia Romaniei („Statul trebuie sa asigure libertatea comertului, protectia concurentei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de productie”);
  3. Principiul nediscriminarii, prevazut de art. 16 alin. (1) din Constitutia Romaniei („Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”);
  4. Principiul proportionalitatii legiferarii, prevazut de 53 alin. (2) din Constitutia Romaniei („Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii”).

Plafonarea cash-ului incalca si Tratatul pentru Functionarea Uniunii Europene. In speta CJUE din ianuarie 2021, Dietrich si Haring contra Hessicher RundFunk, a fost statuat dreptul oricarui cetatean la plati in numerar fizic si obligatia corelativa a unor astfel de incasari.

Legea pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar (nr. 70 din 2015) stabileste ca operatiunile de incasari si plati se realizeaza numai prin instrumente de plata, fara numerar, cu exceptia celor efectuate de institutiilor financiare si autoritatilor publice.

Ca regula generala, „operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la / catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar”.

Ca exceptie de la regula de mai sus, entitatile amintite pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, dar in niste limite. Mai exact, potrivit Legii 70/2015, plafoanele de incasari si plati in numerar din 2025 sunt:

  • incasari de la firme, PFA-uri, II-uri, IF-uri, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica, in limita unui plafon zilnic de 5.000 de lei de la o persoana;
  • incasari efectuate de catre magazinele de tipul Cash and Carry de la persoanele amintite mai sus, in limita unui plafon zilnic de 10.000 de lei de la o persoana;
  • plati catre persoanele de la primul punct, in limita unui plafon zilnic de 5.000 de lei / persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 de lei / zi;
  • plati catre magazinele de tipul cash and carry, in limita unui plafon zilnic total de 10.000 de lei;
  • plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 5.000 de lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

Legea interzice incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 de lei sau, asa cum e in cazul magazinelor de tipul cash and carry, de 10.000 de lei, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000, respectiv de 10.000 de lei.

De asemenea, sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 si, respectiv, de 10.000 lei catre magazinele de tipul cash and carry. Firmele, PFA-urile, II-urile, IF-urile, liber profesionistii etc. pot achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 5.000 de lei catre furnizorii de bunuri si servicii, respectiv de 10.000 lei catre magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 / 10.000 de lei in numerar, suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar.

Totodata, operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre firme, PFA-uri, II-uri, IF-uri, liber profesionisti si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi, se pot face doar daca se incadreaza in plafonul zilnic de 10.000 de lei catre / de la o persoana.

Cu tehnologia in continua evolutie si cu schimbarile in comportamentul consumatorilor, este de asteptat ca plafoanele platilor cash sa ramana subiectul unor dezbateri constante. In viitor, s-ar putea sa asistam la ajustari ale acestor plafoane, dar este important sa se gaseasca un echilibru intre modernizarea sistemului financiar si asigurarea accesului la serviciile financiare pentru toti membrii societatii si in acord cu prevederile constitutionale. Pentru ca altfel riscam sa ajungem la totalitarism bancar.

Dan Caraciuc

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide