Avocat Dr. Constantin Neacșu –
Baroul București
Tel.: 0744244852
În industria poligrafică, multe dintre controale pot veni din partea următoarelor autorități:
Agenția Națională de Administrare Fiscală
Orice control fiscal are ca scop combaterea evaziunii și verificarea conformității fiecărui contribuabil cu obligațiile fiscale. Pe lângă controalele clasice care să vizeze tranzacţiile uzuale desfăşurate de companii, vom asista în acest an şi la unele care să vizeze facilităţile oferite de guvern în perioada stării de urgenţă repetat prelungite şi modul în care acestea au fost implementate de către companiile care au beneficiat de facilităţi fiscale şi alte măsuri de ajutor. Inspectorii ANAF își pot anunța în avans verificarea pe care urmează să o efectueze la orice societate, însă există și posibilitatea controalelor inopinate.
Inspecția Muncii
Activitatea de control a Inspecției Muncii are ca scop asigurarea respectării și prevenirea încălcării dispozițiilor legale referitoare la relațiile de muncă, securitate și sănătate în muncă, protecția salariaților care lucrează în condiții deosebite și supravegherea pieței. Pe lângă acțiunile care vizează aspecte generale, verificate anual de inspector (munca nedeclarată, înregistrările din Revisal, regulile de sănătate și securitate în muncă), pentru 2021 se pregătesc acțiuni speciale, în contextul evoluției activităților și regulilor impuse cu caracter temporar în pandemie. Amenda pentru munca fără forme legale este de 20 000 de lei per angajat, iar plafonul amenzii este de 200 000 lei.
Administrația Fondului pentru Mediu
Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, Administrația Fondului pentru Mediu poate desfășura inspecții fiscale și controale inopinate pentru taxele și contribuțiile datorate de companii la bugetul Fondului pentru mediu. Deși facilitățile fiscale privind obligațiile către Fondul pentru mediu – prevăzute de OUG 69/2020 – nu au fost folosite pe scară largă pe parcursul anului trecut, anul acesta vor fi verificate în principal firmele autorizate pentru preluarea responsabilității privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare și valorificare a deșeurilor. De menționat este că ambalajele din hârtie şi carton, precum și vopselele tipografice intră în categoria deșeurilor reglementate de HG856/2002.
Poliția națională
Polițiștii pot face investigații privind criminalitatea economico-financiară, potrivit Legii 218/2002. Totodată aceștia mai pot verifica existența analizei de risc la securitatea fizică, așa cum reiese din Legea 333/2003 și normele sale de aplicare. Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice desfășoară activităţi informative, investigative şi de cercetare penală, având în competenţă infracțiunile economico-financiare oriunde sunt afectate grav libera concurență și mediul economic. Tot Poliția mai are ca atribuție efectuarea de acte premergătoare cu privire la cereri ori reclamații ce au ca obiect încălcările de lege în domeniul economico-financiar și soluționarea acestora în baza materialului probator administrat.
Poliția locală
Potrivit dispozițiilor din Legea nr. 155/2010, verificările Poliției locale vizează existența autorizațiilor, aprobărilor, documentelor de proveniență a mărfurilor, legalitatea comercializării produselor, respectarea prevederilor legale privind orarul de aprovizionare și funcționare sau contractele de salubrizare. În acest sens, Poliţia locală controlează respectarea prevederilor legale privind condiţiile de ridicare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere şi industriale.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență
Potrivit Hotărârii Guvernului 1.490/2004, Inspectoratul se ocupă în esență de verificarea respectării legislației specifice apărării vieții, bunurilor și mediului de incendii și dezastre. Acesta poate face inspecții și controale, dar se ocupă și de eliberarea sau anularea avizelor și autorizațiilor specifice domeniului său de activitate. Inspectoratul poate să dea amenzi, să stabilească restricții sau să interzică orice operațiuni sau lucrări, pentru prevenirea situațiilor de urgență. Totodată, personalul de control mai poate să dispună suspendarea sau încetarea activității comerciale și să intre în orice spații ale firmelor.
Consiliul Concurenței
Pentru verificarea legislației specifice domeniului competițional, controalele sunt desfășurate (inclusiv inopinat) de inspectorii din cadrul Consiliului Concurenței, care au atribuții în efectuarea investigațiilor în domeniul concurenței, analiza notificărilor în cazurile de concentrări economice și ajutoare de stat care intră sub incidența legii, cercetarea și supravegherea piețelor. Mai precis, inspectorii pot printre altele să intre în spațiile, terenurile și mijloacele de transport ale companiilor, indiferent dacă acestea sunt doar deținute legal sau dacă sunt folosite la desfășurarea activității. De asemenea mai pot examina documente, registre, acte financiar-contabile și comerciale sau alte evidențe legate de activitatea companiilor, să ridice sau să obțină copii ale acestora și să ceară explicații de la persoanele din cadrul firmelor verificate.