Clouds of Chernobyl – filmul care te întreabă ce viitor alegi pentru copiii noștri

„Clouds of Chernobyl” – primul film de lungmetraj al regizoarei Ligia Ciornei – povestește realitatea unei familii din România comunistă și modul în care a fost afectată de accidentul nuclear de la Cernobîl o femeie aflată la a treia sarcină în perioada decretului cu numărul 770 împotriva avortului. Ligia Ciornei este deja cunoscută publicului cinefil prin scurtmetrajele anterioare „Vintage” (2017) și „Somewhere in Moldova” (2019).

Excepționala echipă artistică a filmului s-a născut după revoluția din 1989, însă „Clouds of Chernobyl” este un film tribut pentru generația părinților lor, cei care au trăit perioada interzicerii avortului și a întreruperilor de sarcină desfășurate în condiții inumane. Vestea exploziei de la Cernobîl a ajuns mult mai târziu în România, drept urmare cazurile de nou-născuți cu malformații grave erau tot mai dese, în timp ce dictatura comunistă condamna în egală măsură de aspru atât pe femeile care făceau întreruperi de sarcină, cât și pe copiii născuți cu malformații. Aceștia din urmă erau condamnați la moarte în centre care se „bucurau“ de asistența unor medici dedicați protocoalelor ucigașe, fără ca părinții să aibă dreptul de a-i îngriji. În acest context Irina – eroina interpretată de actrița Isabela Neamțu – se confruntă cu o dilemă morală, are de ales între avort și închisoare sau nașterea unui copil cu malformații. Irina este o femeie intelectuală într-o lume guvernată de frică. Filmul regizat de Ligia Ciornei pledează pentru un personaj feminin tragic, educat să își ascundă sentimentele și să sufere cu decență împotriva indecenței generalizate care o torturează.

Pentru cei care au traversat personal perioada descrisă în film – a infestării radioactive dinspre Ucraina și prigoanei comuniste – este extraordinar să constate în 2022, la momentul galei filmului „Clouds of Chernobyl” care a avut loc pe 18 iunie la Muzeul Țăranului Român din București, că pericolele cele mai mari ne vin exact din aceleași direcții. Pe de o parte, din Ucraina ne vine atât războiul cât și dovada desfășurării laboratoarelor microbiologice cu agenți patogeni letali iar, pe de altă parte, acum traversăm perioada celor mai agresive încălcări ale drepturilor și libertăților personale datorită adoptării unei lungi serii de decizii și hotărâri cu un caracter vădit ilegal, luate de oficiali ai statului român fără adoptarea unei legi organice așa cum prevede Constituția.

Filmul, de un realism total – la urma urmei e transpunerea unei povești adevărate – oferă spectatorului o explicație la cum a fost posibil să avem în această pandemie un număr enorm de medici și decidenți medici lipsiți de principii morale, medici care au încălcat jurământul lui Hipocrat deoarece au făcut rău pacienților atât prin neadmiterea cronicilor în spitale cât și prin aplicarea unor protocoale ucigașe pacienților internați. Această majoritate a medicilor din spitalele covid sunt demnii urmași ai tipului de medic construit prin deformare de regimul comunist, cel care întreabă retoric în fillm „Ce e aia conștiință?”.

Probabil acesta este de fapt subiectul principal al filmului și anume cum definim fiecare CONȘTIINȚA și implicit eșalonul de valori după care ne aliniem acțiunile. Din nefericire, atât din film – excepție face numai eroina principală – cât și din modurile în care involuăm în societatea de azi rezultă clar că se adoptă decizii bazate numai pe obținerea unor valori materiale. Valorile morale sunt practic declarate inexistente de doctorița scorpie din film prin întrebarea retorică „CE E AIA CONȘTIINȚĂ?”. Dacă banii vor fi desființați prin marea resetare și de asemenea și posesiile noastre asupra bunurilor materiale, atunci ce va mai rămâne din noi ca oameni dacă decidem să rămânem ancorați unui eșalon de valori materiale, VALORI CARE VOR DISPĂREA? Printr-o întâmplare a sorții eroina principală ajunge teafără la cadrul din finalul filmului – împreună cu cei trei copii ai ei pe dana din port – cadru care pare să pecetluiască ideea că Universul conspiră pentru a construi un viitor familiilor în care există măcar un părinte care acționează aliniat unui eșalon de valori morale.

Ligia Ciornei – care s-a născut în Suceava, oraș de graniță cu Ucraina și o sursă constantă de inspirație pentru filmele sale – semnează de asemenea scenariul filmului. În rolurile principale spectatorii îi vor putea vedea pe actorii Isabela Neamțu, Gavril Pătru, Victoria Cociaș și Valler Dellakeza.

Începând cu data de 24 iunie 2022 filmul cu o durată de 76 de minute poate fi vizionat în lanțul de cinematografe Cinema City în următoarele orașe: București (Park Lake Titan, Mega Mall, Sun Plaza, Cotroceni), Bacău, Constanța, Iași, Timișoara, Suceava, Piatra Neamț, Galați, Cluj și Brașov.

Vă invităm pe toți la acest film care vorbește despre ce viitor alegeți pentru copiii noștri.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide