Evenimentul a inceput cu o vizita organizata la Tipografia Infopress Group S.A. care anul acesta sarbatoreste 35 de ani de la infiintarea sa de catre dl Andras Albert, prezent la randul sau la eveniment. In discursul sau de deschidere, dl Laszló Szabó Bencző, actualul Director General al Grupului, a punctat ca industria de tipar se afla intr-o tranzitie continua. Astfel, daca in urma cu zece ani unitatea pe care o conduce tiparea cu precadere publicatii in tiraje mari, astazi, cu echipamentele moderne din dotare (unul instalat chiar in aceasta primavara) care folosesc tehnologii noi de imprimare si finisare, realizeaza in special tiraje mici si medii.
Presedintele ATT, dl David Istvan, a multumit tuturor participantilor pentru prezenta lor intr-un numar atat de mare la Odorhei si a adresat felicitari dlui Laszló Szabó Bencző si angajatilor firmei pe care o conduce pentru realizarile impresionante din cei 35 de ani de la infiintare.
Cu aceasta ocazie speciala, ATT a oferit gazdelor o placheta aniversara inscriptionata cu textul: „Infopress Group, 35 de ani – La multi ani companiei care demonstreaza ca prin dedicare si viziune se pot atinge culmi impresionante. Felicitari pentru toate reusitele si mult succes in tot ceea ce urmeaza.” Asociatia Tipografilor „Transilvania”.
Dl Dávid István și dl László Szabó Bencző
ATT l-a avut ca fondator initiator chiar pe dl Albert Andras, cel care a pus piatra de temelie a Tipografiei Infopress Group S.A. si in cei 23 ani de la infiintare a avut un parcurs deosebit cu realizari pentru industria grafica. In prezent ATT este membru FIGPA (Federatia Industriei Grafice a Productiei Publicitare si a Ambalajelor din Romania) din care mai fac parte ARSIT & D (Asociatia Romana de Serigrafie, Imprimare Tampografica si Digitala) si APIIP (Asociatia Producatorilor si Importatorilor din Industria de Publicitate).
Incepand din octombrie 2022, ATT a devenit membru Intergraf Europe (Confederation for the European Printing Industry) care este o asociatie europeana cu sediul la Bruxelles ce reprezinta interesele nationale ale industriilor de tipar din diferite tari europene. Membrii sai sunt asociatiile nationale de printing (de exemplu, din Germania, Franta, Italia, Romania etc.).
Intergraf Europe reprezinta industria tiparului in fata institutiilor UE (Parlamentul European, Comisia Europeana etc.), urmareste legislatia europeana care afecteaza industria (mediu, standarde, munca etc.), publica rapoarte si statistici despre starea industriei de print, organizeaza conferinte si evenimente pentru profesionistii din domeniu.
Atat dl David Istvan cat si dl Laszló Szabó Bencző au subliniat cat de importanta este apartenenta unei companii de tipar la o asociatie de profil, avand in vedere si faptul ca la ora actuala un numar mic, doar 54, dintre cele aproximativ 500 de tipografii din tara sunt membre ATT. In timpul discutiei cu dumnealor au reiesit avantajele nete ale calitatii de membru, printre care o reprezentativitate crescuta la nivelele superioare in industrie si chiar si in fata aparatului de stat pentru a sustine si rezolva la nivel national probleme din domeniul printului.
Conferinta ATT, a 45-a dintr-o lunga serie incepand din 2002, s-a desfasurat in sala Szent Istvan, sala de conferinte a primariei municipiului. In deschidere, Dna Mirela Marica, Director Executiv al asociatiei le-a adresat un calduros bun venit tuturor invitatilor, dupa care i-a prezentat pe membrii Consiliului Director ATT: dl Presedinte David Istvan, dl Vicepresedinte Gabriel Valentin Petrea si dl Vicepresedinte Trezorier Remus Farcas.
Prima prezentare a fost tinuta de invitatul special al Conferintei, dl Jacek Kusmierczyk, presedintele Asociatiei Tipografilor din Polonia, membru al Breslei Cavalerilor lui Gutenberg din aceasta tara care face parte din Camera Poloneza a Industriei de Tipar. Dumnealui a punctat cateva aspecte importante ale industriei de tipar in contextul Uniunii Europene, fiind urmat de fiul sau care a vorbit despre caracteristicile pietei de tipar si ambalaje tiparite din Polonia, prezentand si o carte lansata recent pe acest subiect.
Jacek Kusmierczyk,
Preşedintele Asociatiei Tipografilor din Polonia
Dl Michal Obdržalek, reprezentant al companiei japoneze KOMORI, a sustinut o prelegere pe tema „Komori – noi dezvoltari in printul offset si digital”.
Dupa dumnealui, dl Sławomir Iwanowski de la compania israeliana SCODIX a prezentat un discurs cu tema „Innobilarea digitala – realitati si mituri”.
A urmat prezentarea „Puterea de a pune in miscare. Calitatea de a impresiona” facuta de catre dl Catalin Gindac, Project Business Developer in cadrul companiei CANON ROMANIA.
Dl Gabriel Dumitru, Production Sales Executive al companiei BEST PLATE s-a axat pe prezentarea intitulata „Portofoliul echipamentelor de productie de la Canon”.
Directorul de vanzari al companiei EUROCOM, dl Gabriel Istrate, a continuat cu prezentarea intitulata „Cartea in tiraj scurt”.
In discursul sau, Dl Victor Matei, reprezentant al Grup Transilvae, a sustinut cu argumente solide convingerea sa ca „viitorul industriei de print este inkjet”.
Compania KONICA MINOLTA ROMANIA, reprezentata de dl Bogdan Ciobanu, Business Development Manager Industrial & Profesional Printing, a tinut o prelegere cu tema: „Konica Minolta la Labelexpo Barcelona, septembrie 2025”.
Prezentarile au continuat cu discursul dlui Otto Danko, Managing Director al companiei DIGIDON PLUS care a avut ca tema „Rebranding Digidon: o noua interfata, noi tehnologii – evolutia imprimarii cu Dilli Neo Picasso”. Compania, cu sediul in Cluj-Napoca si o filiala in capitala – al carei motto este „Dam culoare povestilor de succes” – livreaza in toata tara o gama larga de echipamente: imprimante digitale, lasere, finisare si prelucrare foarte diversificata; cerneluri, materiale si consumabile, echipamente second-hand.
Dl Otto Danko, Director General Digidon Plus
Dl Danko a facut si o scurta prezentare a doua noi companii cu care colaboreaza: firma coreeana DILLI, care in curand isi va face simtita prezenta si in Romania (portofoliul producatorului include imprimante roll-to-roll, imprimante hibride si imprimante UV flatbed, printre care se numara si imprimanta Neo Picasso, careia i-au fost prezentate in detaliu caracteristicile tehnice) si producatorul american BAYSEK, care in urma recomandarilor primite, a ales Digidon ca distribuitor la noi in tara si care produce printre alte echipamente, stante plane cu cilindru rotativ cu o productivitate de 60 000 buc./ora.
Dl Roland Henn, Director General pentru Europa de Est al companiei MÜLLER MARTINI, a continuat cu tema „Transformarea digitala”. Dumnealui a facut o scurta prezentare a istoriei prestigioasei firme elvetiene, fondata in 1946, care in 2013 a centralizat stocul logistic de piese de schimb in Elvetia, in 2014 a integrat serviciile si piesele de schimb ale liniilor de finisare postpress de la HEIDELBERG, in 2018 a cumparat departamentul de grafica al companiei KOLBUS iar in 2023 a achizitionat integral compania HUNKELER AG, o firma specializata in producerea de echipamente de finisare de inalta clasa.
Roland Henn,
Director General pentru Europa de Est
MÜLLER MARTINI
Compania MÜLLER MARTINI, a aratat dl Henn, se concentreaza pe producerea echipamentelor de finisare pentru productia de carti conventionale dar si digitale, incepand de la tiraje mari pana la productia la cerere de tiraje scurte si foarte scurte. Intr-o industrie aflata in continua schimbare, compania elvetiana recunoaste trendurile emergente inca din stadiul incipient, dezvolta solutii adecvate si convinge prin expertiza sa remarcabila in consultanta. Dintre tendintele actuale, Dl Henn a identificat digitalizarea, productia „la cerere” bazata pe cresterea personalizarii continutului, economia de resurse si productia durabila.
Acestor tendinte gigantul elvetian le-a raspuns cu o crestere a gradului de automatizare a echipamentelor sale, personalizare in masa, solutii end-to-end ce integreaza perfect sistemele din amonte si din aval, precum si optimizarea proceselor si a fluxurilor operationale. Ca ilustratie pentru acestea din urma, dl Henn a prezentat pe scurt Connex, un software de flux operational care, prin numeroasele sale module, optimizeaza procesele de productie, ceea ce conduce la transformarea digitala si asigura o productie eficienta.
Dupa o scurta pauza de socializare si cafea, reprezentantul ANTALIS a transmis un scurt comunicat intitulat „60 de ani de excelenta XEROX in portofoliul Romania”, ANTALIS anuntand preluarea distributiei hartiei de copiator XEROX.
Catalin Caia, reprezentant XEROX ROMANIA, a prezentat un discurs cu tema „Ecosistemul XEROX pentru transformarea productiei de print comercial”. Dumnealui a aratat ca gigantul american se concentreaza in ultimul timp pe construirea unui asa-numit „ecosistem” complet in jurul echipamentelor pe care le produce. Exista cinci piloni de baza pe care compania construieste si inoveaza, asa incat rezultatul sa nu fie doar un echipament cum ar fi o presa digitala, ci si intregul ambient in care acesta functioneaza.
Astfel, pe langa echipamentele ultra-productive (create cu un grad avansat de automatizare ghidata de inteligenta artificiala si cu un accent pe simplificarea exploatarii lor), dl Caia a mentionat aplicatiile software si workflow-urile (care ajuta la eliminarea repetitivitatii, a pierderii, a risipei si a momentelor de redundanta si duc la castigarea timpului pretios pentru operatori), suportul tehnic global ca si local, standardul de securitate compatibil cu nevoile prezentului si in final, sustenabilitatea.
Dintre solutiile software create de XEROX, dl Caia s-a oprit asupra FreeFlow®Vision Connect, o platforma cloud de monitorizare si de management al flotei de echipamente din spatiul de productie, ce foloseste infrastructura de securitate Microsoft Azure. Informatiile vizualizate pe monitor cu ajutorul acestei aplicatii software sunt extrem de usor de inteles, operatorul putand sa identifice vizual in timp real echipamentele, joburile pe care acestea le desfasoara (atat local, cat si la distanta) si sa primeasca instantaneu notificari.
In sala de conferinte a fost prezentat un echipament de imprimare digitala Xerox, model Versant280 cu kit de culori speciale (auriu, argintiu, alb si alb transparent) la care se adauga culorile fluorescente rosu, galben, albastru.
Dl Adrian Florea, fondatorul companiei Trend Consult, fondatorul SoNexy.com si autorul bestseller-ului „STELL*R, Ghid practic de gestionare a culturii organizationale”, a sustinut o prelegere pe tema „Doua Romanii”. Dumnealui a vorbit despre conflictul dintre cultura nationala si culturile multinationalelor moderne, cautand sa raspunda intrebarilor „Ce are de facut micul antreprenor local?” si „Cum poate face fata provocarilor?” Prezentarea dumnealui a fost deosebit de antrenanta si interactiva cu cei din sala.
La finalul Conferintei au avut loc discursurile sustinute de membrii din conducerea a trei companii din industrie care si-au exprimat recent dorinta de a adera la asociatie: societatile BESTPLATE, TOP INVEST si EUROCOM.
In cadrul Adunarii Generale a ATT, care a avut loc a doua zi, 5 aprilie, s-a decis si componenta noului Consiliu Director: dl Gabriel Valentin Petrea – Presedinte, dl David Istvan – Vicepresedinte si dl Remus Farcas – Vicepresedinte Trezorier, fiind validate si solicitarile celor trei societati care au dorit sa devina membri ATT.
Urmatoarea intalnire ATT va avea loc in perioada 17-18 octombrie a.c. la Bucuresti unde gazda va fi Imprimeria Arta Grafica.
Toţi cei interesaţi o pot contacta pe dna Director Executiv ATT, dna Mirela Marica, la telefon 0744 620 525 sau email: birou@asociatia-tipografilor.ro