Dacă prețurile se vor menține la această cotă ridicată, vor apărea costuri suplimentare suportate de consumatori și comercianți, în vreme ce marjele de profit ale companiilor producătoare de diverse produse din plastic vor fi afectate. Din decembrie 2020, costul unor materiale precum polietilena și polipropilena au crescut cu 25 de procente, atingând valori de 1 500 euro pe tonă – potrivit companiei de cercetare de piață ICIS, acesta este cel mai înalt nivel atins pe piața plasticului din 2015 până în prezent. Potrivit lui Ron Marsh, directorul alianței „Polimers for Europe”, nivelul aprovizionării cu materii prime este extrem de redus și are efecte devastatoare asupra industriei: „Există fabrici fără materii prime și există fabrici care aveau stocuri rezonabile ce se vor epuiza destul de curând”. Renato Zelcher, directorul executiv al Crocco – companie italiană producătoare de polietilenă – a atras la rândul său atenția că rezultatele firmei pe care o conduce vor fi dezastruoase din cauza creșterii prețurilor.
Europa găzduiește aproximativ 50 000 de companii mici și mijlocii producătoare de plastic. Acestea transformă mai multe tipuri de rășini în plastic sau/și în ambalaje pentru produse alimentare, pungi și folii din plastic sau alte tipuri de recipiente de tipul containerelor și sticlelor. Lipsa pungilor din plastic folosite în procesele de amestecare a ingredientelor farmaceutice este o amenințare la adresa capacității de fabricare a vaccinurilor împotriva Covid-19 în întreaga lume – acesta fiind un singur exemplu al importanței plasticului.
În 2020, prețurile plasticului în Europa au fost printre cele mai mici din întreaga lume, însă au crescut rapid din cauza cererii ridicate și în cele din urmă a penuriei de materii prime. La acestea s-a mai adăugat și prețul petrolului nerafinat, din care sunt derivate rășinile necesare fabricării plasticului.