Cum arată piața de print din România după doi ani de pandemie

În ultimul deceniu industria tipografică din România – la fel ca și în alte țări din Europa de Est – a înregistrat o creștere deși pandemia de Covid-19 a avut un impact puternic asupra pieței de print. Impactul este însă dificil de estimat întrucât cele mai recente date publicate de Eurostat (biroul de statistică al Uniunii Europene) privind veniturile datează din 2018, pe când cele referitoare la România datează din 2017.

O analiză a pieței de print din România anului 2021 poate fi realizată însă pe baza unei serii de informații mai actuale – indicii înregistrați pentru producția de tipărituri și substraturi, care oferă informații despre modul în care au evoluat volumele de producție în comparație cu statisticile din 2015. Cei mai recenți indici de producție pentru România datează din august 2021. Potrivit Eurostat, în timpul apogeului pandemiei din aprilie 2020, indicele de volum al producției a scăzut în România la 85% față de media producției din 2015. Întrucât volumele erau deja în creștere în 2019 în comparație cu 2015, scăderea s-a situat la 25% sub media de dinainte de pandemie. Pe de altă parte, producția din UE (care o exclude pe cea din Marea Britanie) a scăzut cu 31% față de media de dinaintea pandemiei, ceea ce indică faptul că industria tipografică din România a înregistrat un declin ceva mai moderat.

Scăderea abruptă a lăsat loc unei redresări în perioada mai-septembrie 2020, însă începând cu luna octombrie redresarea a încetinit, cel mai probabil din cauza celui de-al doilea val al pandemiei. Totuși, deși ultimele două luni ale anului 2020 au adus noi creșteri, anul 2021 a început lent, cu un indice de producție care a suferit noi scăderi. Pe tot parcursul anului curent, indicele a înregistrat o ascensiune lentă cu mici fluctuații. În ciuda acestei creșteri constante, producția a rămas în mod vizibil sub nivelurile de dinaintea pandemiei – în 2021 indicele a fost în medie cu 19% sub nivelul producției de dinaintea pandemiei. De la apogeul pandemiei, industria tipografică din România a avut performanțe sub media UE, care la rândul său a rămas cu aproximativ 13% sub nivelurile anterioare pandemiei. Astfel, ținând cont atât de declin, cât și de recuperare, producția industriei tipografice românești din 2020 a înregistrat o scădere de aproximativ 17% față de 2019. Presupunând o ușoară creștere a prețurilor, scăderea veniturilor din 2020 față de 2019 ar putea fi de 15%.

Date Eurostat
Date Eurostat

 

Datele de producție oferă un sistem de referință util cu privire la evoluția sectoarelor industriale, însă nu același lucru se poate spune și despre raportarea veniturilor. Deși reprezintă un bun indicator al dimensiunii industriei, datele din 2018 corespondente veniturilor pieței de print din România nu au fost încă publicate. Potrivit raportării veniturilor din domeniul serviciilor de imprimare și activităților conexe pentru anul 2017, acestea au atins cota de aproximativ 763 de milioane de euro în 2017 în România, într-o ușoară creștere față de 2016. În ciuda unor mici fluctuații, veniturile de pe piața de print au crescut în mare parte în mod constant încă din 2009, iar pentru perioada 2009-2017, acest lucru însumează o creștere medie anuală de 2,6%.

Cu toate acestea, datele privind indicii de producție pentru 2018 și 2019 au arătat o oarecare scădere față de 2017. Este probabil ca veniturile totale, odată publicate, să arate un nou trend descendent. Având în vedere că anul 2020 a fost vizibil afectat de pandemie sunt de așteptat noi scăderi. Deși ultimele luni ale anului curent s-ar putea să fi adus ceva mai multe creșteri de producție, ne putem aștepta ca 2021 să fie cel mult un an stagnant.

Sursa: WhatTheyThink

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide