Cel mai dinamic segment de vârstă în luna noiembrie a fost cel al tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, care au manifestat un interes crescut pentru găsirea unui nou loc de muncă sau schimbarea jobului actual, în comparație cu alte luni ale anului și față de statisticile lunii noiembrie 2020. Această categorie de vârstă a reprezentat 15% din totalul aplicărilor pentru locuri de muncă pe platformele de profil, cu cel puțin 3 procente mai mult față de nivelul lunilor precedente.
Tinerii și-au intensificat spre finalul anului încercările, aplicările lor crescând cu 25% în noiembrie în comparație cu lunile trecute și cu 67% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Aceasta este o veste excelentă dacă ținem cont de datele Institutului Național de Statistică, potrivit căruia aproximativ 20% dintre șomeri au vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. La fel de active în căutarea de joburi sunt și categoriile de vârstă 35-44 de ani (25% din totalul aplicărilor pe platformele de profil) și 25-34 de ani (24%). Candidații pot fi diferențiați și în funcție de nivelul joburilor la care au aplicat: 39% dintre aplicări au mers către locurile de muncă entry-level, pe când 47% din totalul aplicărilor au mers către joburile mid-level.
În ceea ce privește domeniile cele mai populare printre aplicanți amintim vânzările (78 000 de aplicări), domeniul financiar (55 000 de aplicări), management (52 000), activități de call center/serviciu cu clienții (26 000) și marketing (25 000). În plus, cele mai active județe au fost București, Ilfov, Timiș, Cluj, Brașov și Prahova. Un caz special îl reprezintă joburile remote, pentru care interesul s-a păstrat la aceleași niveluri în comparație cu lunile precedente, înregistrând aproximativ 11% din totalul aplicărilor.
De cealaltă parte a baricadei, domeniile cu cele mai multe oferte active pe platformele de joburi sunt următoarele: vânzări (13% din totalul locurilor de muncă disponibile), financiar (13%) și management (10%). În plus, peste jumătate dintre ofertele active în luna noiembrie (53%) s-au adresat specialiștilor (muncă de birou), 18% lucrătorilor (muncă manuală/fizică) și 16% candidaților care dețin calificări înalte (posturi cu grad înalt de specializare – chirurgi, ingineri, avocați sau piloți ș.a.).