Ecologia ne va da noi bătăi de cap

Toate societățile vor trebui de anul viitor să colecteze separat biodeșeurile - stabilește o lege apărută în 20 august în Monitorul Oficial. Cei care nu vor respecta obligația vor putea fi amendați de Garda de Mediu cu câteva sute sau chiar zeci de mii de lei. Prin Legea nr. 181/2020 privind gestionarea deşeurilor nepericuloase se introduc obligații noi de la 1 ianuarie 2021, obligații care privesc atât persoanele fizice cât și pe cele juridice.

Avocat Dr. Constantin Neacșu –
Baroul București
Tel.: 0744244852

 

Deșeurile presupun un grad de periculozitate, în sensul că prin volumul lor foarte mare și prin atenția insuficientă acordată reciclării sau tratării lor corespunzătoare, oamenii și planeta au tot mai mult de suferit. Însă o parte dintre acestea sunt periculoase în sensul cel mai propriu al cuvântului, efectele negative ale aruncării lor la întâmplare fiind directe și severe.

Industria tipografică este considerată printre marii generatori de deșeuri periculoase (cerneluri, cleiuri, soluții de spălare, ambalaje contaminate, lavete îmbibate etc), iar legea nr. 211 din 15 noiembrie 2011 privind regimul deşeurilor prevede că necolectarea separată – hârtie, metal, sticlă, deșeuri periculoase – poate fi sancționată cu amenzi de până la 40 000 lei.

Peste jumătate din deşeurile municipale sunt de fapt biodeşeuri, iar gradul scăzut de reciclare şi de reutilizare al acestora nu numai că reprezintă o pierdere pentru societate, ci generează şi probleme majore în comunitate – de la costurile asociate pentru companii, mirosurile puternice din preajma gropilor de gunoi, până la gazul metan produs de biodeşeuri, cu impact puternic asupra efectului de seră, care ar putea fi în schimb captat şi utilizat ca sursă de energie.

Prin Legea 181/2020 se urmărește stabilirea cadrului legal pentru desfășurarea activităților de gestionare a deșeurilor nepericuloase compostabile prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător. În urma procesului de tratare biologică a deșeurilor biodegradabile se obține compost care va fi folosit în agricultură și horticultură.

Potrivit aceleiași legi, cetățenii și operatorii economici care nu separă biodeșeurile riscă amenzi cuprinse între 400 și 800 lei, respectiv 10 000 și 20 000 lei pentru persoanele juridice. De asemenea, operatorii de instalații de compost riscă amenzi cuprinse între 15 000 și 30 000 în cazul în care compostul pe care îl produc conține, printre altele, substanțe otrăvitoare, poluante și radioactive. În plus, amenzile se vor aplica de către Garda de Mediu și pentru nerespectarea utilizării tipului de compost adecvat.

Separarea biodeșeurilor este vitală pentru creșterea semnificativă a nivelului de reciclare și evitarea unor amenzi costisitoare din partea UE. Având în vedere că România a reciclat doar 11,1% conform Eurostat, aplicarea Legii compostului ar contribui semnificativ la atingerea unui nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din masa totală generată, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeurile menajere sau, după caz, din alte surse.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide