Inchisoare si amenzi uriase pentru cei care abandoneaza deseuri

Pe fondul masurilor luate la nivel international care urmaresc stoparea si rezolvarea problemelor generate de activitatile umane, autoritatile din tara noastra au emis reguli noi ce vizeaza imbunatatirea efectelor nefaste asupra mediului.

Lipsa centrelor de colectare a anumitor tipuri de deseuri, gestionarea inca defectuoasa la nivel national a problemei deseurilor, precum si alte inconveniente au determinat legiuitorul roman sa opereze o serie de modificari legislative care sa ajute la fluidizarea problemelor.

Legea nr. 17/2023 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 92/2021 a adus o serie de modificari privind regimul deseurilor.

Pe langa abandonarea, ingroparea, incendierea sau eliminarea acestora in afara spatiilor autorizate in acest scop, din acest an, si aruncarea, ascunderea ori detinerea si pastrarea deseurilor in afara spatiilor autorizate sunt interzise.

Practic, se va amenda chiar si ascunderea sau pastrarea deseurilor in afara spatiilor autorizate. Sanctiunile pentru managementul deficitar al deseurilor constau in amenzi de pana la 45.000 de lei si pedepse cu inchisoarea de pana la cinci ani (in situatia in care impactul asupra mediului ori asupra vietii, integritatii corporale sau sanatatii persoanelor este major).

Pe langa amenzi, in aceste cazuri se aplica si sanctiunea contraventionala complementara de confiscare a vehiculelor, bunurilor si mijloacelor folosite la savarsirea contraventiei pentru abandonarea/aruncarea/ eliminarea deseurilor in spatii neautorizate, incendierea deseurilor, ingroparea deseurilor, dupa caz.

In urma modificarilor aduse legislatiei de mediu obligatia desemnarii unui responsabil privind managementul deseurilor nu mai este impusa doar celor care detin autorizatie de mediu, ci pentru orice generator de deseuri sau activitati care gestioneaza deseurile.

Toti producatorii de deseuri nepericuloase sau periculoase, cei care colecteaza sau transporta gunoi, trebuie sa tina o evidenta cronologica lunara a tuturor cantitatilor gestionate.

Normele de transport ale deseurilor au suferit si ele modificari, transportatorii fiind obligati sa inscriptioneze vehiculele cu litera D si sa urmeze rute bine stabilite atunci cand introduc deseuri pe teritoriul Romaniei. Obligatia desemnarii unui responsabil privind managementul deseurilor nu mai este impusa doar celor care detin autorizatie de mediu, ci oricarui generator de deseuri sau activitati care gestioneaza deseurile.

Contrar opiniilor destul de raspandite cum ca firmele cu putini angajati sau cele care au doar activitate de birou, nu si de productie, ar fi scutite de obligatii in acest domeniu, pe legislatia de mediu toti operatorii economici sunt considerati a fi generatori de deseuri, astfel ca inclusiv aceste tipuri de firme au o serie de responsabilitati minimale de management a deseurilor.

Autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa asigure spatiile necesare pentru colectarea separata a deseurilor, dotarea acestora cu containere specifice fiecarui tip de deseu, pentru a oferi posibilitatea de a se debarasa, fara plata, de deseuri de hartie si carton, sticla, metal, materiale plastice, lemn, textile, ambalaje, deseuri de echipamente electrice si electronice, baterii si acumulatori, ulei vegetal uzat si deseuri voluminoase, inclusiv saltele si mobila.

Legea defineste:

„ascunderea” – asezarea deseurilor si/sau substantelor ori obiectelor intr-un loc in care sa nu poata fi vazute si/sau gasite, alta decat ingroparea;

„ingroparea” – ascunderea sau incercarea de ascundere in sol a deseurilor;

„aruncarea” – debarasarea de catre o persoana fizica ori juridica a deseurilor si/sau substantelor ori obiectelor in locurile sau spatiile, altele decat cele special amenajate pentru colectarea, depozitarea si tratarea acestora.

Presant si greu de navigat, cadrul legal in acest domeniu va deveni din ce in ce mai stufos, incluzand concepte din ce in ce mai ambigue, de la „raspundere extinsa a producatorului” pana la pachete de masuri privind „economia circulara”.

 

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide