Reputatul institut PANTONE, cu sediul in New Jersey, SUA, selecteaza si da publicitatii in fiecare an o culoare care surprinde spiritul global – Culoarea Anului – ce exprima si o atitudine si totodata reflecta dorinta colectiva sub forma unei singure nuante distincte. Nuanta este stabilita pe baza unei analize a tendintelor globale si influentelor din arta, moda vestimentara si tehnologie, precum si o serie de evenimente culturale si sociale. Odata aleasa, aceasta devine un simbol al starii de spirit colective pe tot parcursul anului. Anuntul are o importanta deosebita pentru mediul corporatist, la fel ca pentru publicul larg, influentand tendintele de design la nivel mondial si inspirandu-i atat pe profesionisti, cat si pe consumatori sa integreze culoarea aleasa in diferite activitati de productie, manifestari sau trenduri actuale.
Culoarea desemnata de Pantone drept Culoarea Anului 2025 este „Mocha Mousse”, o nuanta calda si bogata de maro. Este prima din istoria de 25 de ani a brandului care ocupa un loc central, denotand o orientare catre tonuri pamantii si reconfortante. Compania descrie Mocha Mousse ca un neutru versatil care imbina eleganta cu accesibilitatea.
Totodata, nuanta se aliniaza tendintelor actuale de a crea spatii care sa fie primitoare si confortabile, pastrand in acelasi timp o nota de sofisticare. In plus, continua directia din 2024 stabilita de nuanta Peach Fuzz. De subliniat este ca aceasta culoare are scopul de a oferi un sentiment de siguranta si atemporalitate intr-o lume incerta.
Sustinut de dorinta noastra pentru placerile cotidiene, PANTONE 17-1230 Mocha Mousse exprima un nivel de rasfat atent. Sofisticata si luxurianta, dar in acelasi timp clasica si lipsita de pretentii, nuanta extinde perceptia noastra despre maro dincolo de reperele simplitatii si modestiei, aducand-o in domeniul aspiratiei si luxului. Astfel, este un maro bland, imbogatit cu o caldura senzoriala si reconfortanta.
Pe de alta parte, culoarea anului 2025 reflecta teme cum ar fi conexiunea cu natura, ingrijirea personala si luxul discret. Asocierea sa cu pamantul o defineste ca nuanta stabilizatoare, fie ca este utilizata in designul interior, moda sau branding. Alegerea institutului reprezinta o miscare continua catre un stil de viata mai constient si un design mai simplu. Insa totodata, nuanta ramane suficient de versatila pentru a se armoniza cu palete dintre cele mai indraznete si experimentale.
Pantone a creat o serie de palete dedicate pentru a evidentia potentialul nuantei Mocha Mousse, cum ar fi:
- Relaxed Elegance, asociata cu tonuri delicate precum Cannoli Cream si Chocolate Martini;
- Deliciousness, care ii accentueaza bogatia cromatica alaturi de nuante inspirate de deserturi, cum ar fi Winery si Caramel;
- Floral Pathways, ce o conecteaza cu natura prin culori precum Cornflower Blue si Rose Tan.
Aceste combinatii demonstreaza modul in care Mocha Mousse poate juca un rol principal in amenajarea decoratiunilor interioare sau poate servi drept fundal pentru alte culori.
Mocha Mousse este o nuanta calda, profunda. In design, creeaza spatii care sunt percepute ca fiind intime si primitoare. Pantone sugereaza ca aceasta culoare poate aduce o contributie importanta la crearea unui ambient in care oamenii sa se simta bine si sa doreasca sa-si petreaca timpul. Alegerea subliniaza o tendinta mai larga de a imbratisa nuante discrete si organice, spre deosebire de culorile indraznete si saturate din anii anteriori. Concentrarea pe tonuri de maro evidentiaza dorinta de autenticitate si atemporalitate, fiind pe placul esteticii contemporane, dar si al sensibilitatilor traditionale.
Institutul PANTONE este o organizatie recunoscuta la nivel mondial pentru cercetarea, dezvoltarea si promovarea tendintelor in culorile folosite din diferite industrii cum ar fi moda vestimentara, designul de interior sau designul grafic. Organizatia este cunoscuta pentru implementarea sistemului de asortare cromatica Pantone Matching System (PMS), utilizat la nivel global in diferite procese de productie. Pentru alegerea nuantei anului, compania gazduieste, timp de doua zile, mai multe prezentari si dezbateri la care participa experti din intreaga lume, iar ulterior da publicitatii rezultatul sedintei. Institutul a fost fondat in anul 1963 de catre Lawrence Herbert care a creat si sistemul Pantone Matching System destinat simplificarii procesului de identificare si reproducere a culorilor.