Investiție europeană de 6,7 milioane de euro pentru colectarea deșeurilor alimentare

WASTE2FUNC este un proiect european care a primit din partea Bio Based Industries Consortium Joint Undertaking (BBI-JU, un parteneriat public-privat între Uniunea Europeană și organizația non-profit Bio-based Industries Consortium) o investiție în valoare de 6,7 milioane de euro pentru a construi o platformă de colectare a deșeurilor alimentare cu scopul de a le transforma în bioplastice și biosurfactanți pentru aplicații care includ produse cosmetice, de uz casnic și de îngrijire personală.

Potrivit documentației proiectului, fluxurile de deșeuri alimentare provenite din agricultură, industria alimentară, de la retaileri, licitații și restaurante sunt aruncate, abandonate pe câmpuri sau incinerate dacă nu îndeplinesc anumite standarde, ceea ce înseamnă totodată că nu pot fi vândute și au o valoare finală redusă. WASTE2FUNC se va concentra pe aceste fluxuri despre care susține că generează emisii inutile de CO2. Sofie Lodens, coordonatorul proiectului WASTE2FUNC, a oferit mai multe informații: „Aceste emisii pot fi evitate prin transformarea deșeurilor alimentare în produse de mare valoare. TripleW, un IMM israeliano-belgian și Universitatea din Ghent, împreună cu uzina pilot Bio Base Europe, au dezvoltat o tehnologie pentru a transforma loturile mixte de deșeuri alimentare în ingrediente funcționale, mai exact în acid lactic, respectiv în biosurfactanți microbieni, care pot fi utilizați pentru producția de bioplastice și pentru aplicații de îngrijire personală și casnică. WASTE2FUNC va construi o platformă logistică pentru a colecta deșeurile agricole și alimentare și va demonstra tehnologia de conversie la scară largă”.

Acest proces de conversie folosește biotehnologia industrială și reunește eforturile a 12 parteneri din 5 țări, printre care și Inbio.be (laboratorul de cercetare al Universității Ghent), Universitatea din Hong Kong, Triple W, Ecover, Boerenbond, Organic Waste Systems, Arche Consulting, Group Op de Beeck, Croda, Evonik și NNFCC. Proiectul își propune ca prin platforma creată să reducă emisiile de CO2 cu cel puțin 20%, să crească valoarea deșeurilor de două până la zece ori și să creeze locuri de muncă noi în sectoarele relevante din Belgia și alte țări europene. Primul pas în atingerea obiectivelor va fi realizarea unei platforme logistice al cărei scop va fi colectarea eficientă a fluxurilor de deșeuri alimentare care nu au o utilizare finală. Aceasta va funcționa printr-un website de înregistrare și cu ajutorul unei aplicații, care vor putea fi folosite pentru identificarea fluxurilor de deșeuri din agricultură și industria alimentară, în vederea colectării lor de către colectorii de deșeuri. Boerenbond, organizația profesională a muncitorilor agricoli din Flandra și din estul Belgiei, se va implica în dezvoltarea aplicației de înregistrare în colaborare cu fermierii, iar compania de colectare a deșeurilor Group Op de Beeck va furniza un flux de materii prime.

Potrivit reprezentanților proiectului, fermierii vor fi consultați în privința metodei prin care colectarea deșeurilor alimentare ar putea fi profitabilă, dar și cu privire la compensațiile ce ar trebui oferite la schimb pentru a genera noi modele de venituri. Consultările de acest tip vor implica și industria alimentară în general pentru stabilirea disponibilității acestor fluxuri de deșeuri. În ceea ce privește producția, coordonatorul proiectului precizează că lucrurile au fost deja puse în mișcare: „TripleW a început deja producția de acid lactic în fabrica pilot a Grupului Op de Beeck din Kallo, Belgia. Universitatea Ghent și Bio Base Europe Pilot Plant au înființat recent compania spin-off Amphi-star pentru a aduce pe piață tehnologia lor de producție de biosurfactanți microbieni”. Ingredientele astfel produse vor fi testate, evaluate și utilizate apoi în produsele finale ale producătorilor Evonik, Croda și Ecover. Croda, companie britanică producătoare de produse chimice de specialitate, a anunțat recent un parteneriat în cadrul căruia va lucra la dezvoltarea unor lacuri biodegradabile de protecție, fără microplastice, pentru semințe – o soluție destinată sectorului agricol. WASTE2FUNC nu a trecut cu vederea nici legislația în vigoare – compania de consultanță Arche Consulting va analiza reglementările privind deșeurile și va ajuta la înregistrarea produselor pentru a contribui la introducerea lor pe piață.

Scopul final al proiectului este înțelegerea potențialului creării unei biorafinării în care moleculele funcționale pot fi obținute din deșeuri alimentare colectate într-un mod sustenabil din punct de vedere economic. Moleculele astfel obținute vor fi deci baza pentru bioplastice sau vor deveni ingrediente în componența produselor cosmetice, detergenților etc. Proiectul a fost lansat în 2021 și se preconizează că va fi definitivat până în noiembrie 2024.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide