Mecanismul prevenirii sau cum sa scapi de unele amenzi

Orice firma controlata de catre o autoritate (fie ca vorbim despre ANAF, ANPC sau Inspectia Muncii) ar trebui sa solicite indicarea expresa a actelor normative a caror nerespectare va fi urmarita in cadrul controlului. Cunoscand aceasta informatie, se va putea determina in ce masura societatea poate beneficia de prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017.

In baza respectivei legi, daca sunt indeplinite anumite conditii, societatea controlata trebuie sa fie sanctionata doar cu avertisment, fara posibilitatea aplicarii sanctiunilor contraventionale complementare, cum ar fi suspendarea activitatii sau oprirea de la comercializare a anumitor produse.

Sunt situatii in care societatile pot scapa de amenzi contraventionale, daca se afla la prima abatere, iar faptele sunt din sfera comertului, sanatatii si securitatii in munca sau protectiei consumatorilor. Vorbim, mai exact, de un mecanism aplicabil de cativa ani.

Legea nr. 270/2017 (Legea prevenirii) reglementeaza o serie de instrumente care sa asigure prevenirea savarsirii de contraventii. Pentru anumite contraventii, prin Hotararea Guvernului nr. 33/2018, se stabilesc contraventiile care intra sub incidenta Legii prevenirii. In aceste cazuri, agentul constatator aplica doar sanctiunea avertismentului la care anexeaza un plan de remediere.

Regula se aplica o singura data la trei ani, pentru fiecare contraventie in parte, incepand de la data aplicarii prevederilor legii. In termen de maximum 10 zile lucratoare de la data expirarii termenului de remediere, organul de control are obligatia sa reia controlul si sa completeze partea a II-a a planului de remediere anexat la procesul-verbal de constatare a contraventiei.

In cazul in care se constata ca nu au fost respectate obligatiile stabilite in planul de conformare, in termenul acordat, agentul constatator incheie un alt proces-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, prin care:

  • se constata savarsirea de contraventii;
  • se aplica sanctiunea/sanctiunile contraventionale, altele decat avertisment, prevazute de actele normative.

In situatia in care, ulterior aplicarii prevederilor Legii prevenirii pentru o contraventie prevazuta in H.G. nr. 33/2018, apar situatii in care contravenientul savarseste din nou aceeasi contraventie (tinand cont de faptul ca agentul constatator are obligatia sa verifice registrul unic de control si in evidentele autoritatii/ institutiei publice din care face parte), daca contravenientul a beneficiat de prevederile art. 4 din Legea prevenirii, se aplica sanctiunile contraventionale conform prevederilor legale in vigoare privind constatarea si sanctionarea respectivei contraventii, indiferent de organul de control care aplica sanctiunea contraventionala.

In ipoteza in care se incalca prevederile referitoare la aplicarea avertismentului, sanctiunea aplicabila este nulitatea procesului-verbal de constatare a contraventiei.

Anexa cu contraventiile care intra sub incidenta legii e destul de lunga si cuprinde mai multe zone de reglementare: de la emiterea de bonuri fiscale cu o valoare inferioara pretului de vanzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului pana la Legea comertului electronic. Ca atare, pentru a verifica daca agentul constatator a uitat sa faca aplicarea mecanismului prevenirii, trebuie urmarita lista din aceasta anexa si identificata sanctiunea pe care agentul a constatat-o.

Contraventiile incluse in Anexa, in numar de aproximativ 400, reglementate prin 70 de acte normative, vizeaza sfera de responsabilitate a 11 ministere, precum si a unor institutii publice cu atributii de reglementare si control ce se regasesc in subordinea si coordonarea acestora.

Doar ca pe parcursul trecerii timpului, Anexa nu a mai fost updatata cu noile schimbari legislative, facand ca aceasta initiativa care propune masuri decente pentru remedierea deficientelor de conformare la prevederile legislative in domeniul contraventiilor sa fie, incet-incet, „macelarita”.

Cu toate acestea, prevederile legii sunt binevenite, fiind o schimbare importanta a unei vechi paradigme, adanc inradacinate in mintea antreprenorilor: „daca vine un control, tot iti gaseste ceva”!

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide