Mimaki Global Innovation Days 2022 – analiza FESPA despre trenduri și viitorul industriei

Mimaki – lider global în producția de imprimante inkjet și sisteme de tăiere – a organizat în perioada 19-21 octombrie 2022 seria de webinarii „Mimaki Global Innovation Days 2022”, un program de evenimente virtuale gândit pentru a inspira și revitaliza industria de print. Încă din prima zi experții Mimaki au discutat cu Graeme Richardson-Locke – responsabilul pentru sectorul tehnic în cadrul FESPA – despre FESPA Global Print Expo 2022 (31 mai-3 iunie 2022, Messe Berlin), despre trendurile de piață identificate în timpul expoziției și despre ce înseamnă aceste trenduri pentru viitorul tiparului.

Moderatoarea webinarului „Moving Forward: FESPA Review, Market Trends, and the Future” a fost Danna Drion, director de marketing în cadrul Mimaki Europe, care l-a invitat pe Graeme Richardson-Locke să facă un scurt rezumat al expoziției FESPA Berlin 2022. Potrivit acestuia, organizatorii au fost încurajați de faptul că ediția din 2022 a fost de două ori mai mare decât cea din 2021, organizată în Amsterdam. Fiind o perioadă post-pandemică a existat un număr mai mic de vizitatori, însă potrivit expozanților, calitatea vizitatorilor cu planuri de investiții a fost mult mai bună. De asemenea, Richardson-Locke a precizat că în cadrul rețelei de asociații a FESPA există o preocupare intensă pentru reducerea consumului energetic prin apelarea la producătorii de tehnologie care oferă sisteme de producție mai eficiente, fluxuri de lucru mai rapide și reducerea risipei de materiale. Reprezentantul FESPA a precizat că automatizarea, sustenabilitatea și eficiența energetică sunt temele centrale de discuție ale industriei poligrafice internaționale.

Potrivit lui Mark Sollman, manager al departamentului de aplicații în cadrul Mimaki Europe, producătorul japonez se confruntă cu o creștere tot mai mare a cererii de suporturi de imprimare fără PVC – prețurile încep să scadă pentru aceste materiale ecologice, fapt care le transformă în preferatele clienților. Totodată, pe fundalul crizei energetice, Mimaki observă o creștere a cererii pentru tehnologie UV LED pe segmentele de semnalistică, arte grafice și producție industrială. În ceea ce privește imprimarea pe textile, Mimaki observă că tot mai mulți clienți optează pentru imprimarea directă pe bumbac și pe materiale care nu au în compoziție PVC sau poliester.

Reprezentantul FESPA a adus în discuție și evoluțiile pozitive care vin din partea producătorilor de echipamente – aceștia încep să se concentreze tot mai mult pe standardele de certificare a eficienței energetice (precum Energy Star), care dovedesc că tehnologia de imprimare/uscare UV LED este mult mai eficientă energetic în comparație cu sistemele de uscare a cernelii pe bază de lămpi cu vapori de mercur. Alte standarde care câștigă tot mai multă credibilitate și importanță în ceea ce privește sustenabilitatea și siguranța cernelurilor sunt GREENGUARD Gold și STANDARD 100 de la OEKO-TEX.

Foarte importante în stabilirea noilor direcții și trenduri sunt și cele mai noi reglementări, precum „Strategia Uniunii Europene (UE) pentru produse textile sustenabile și circulare” – viziunea prevede că până în 2030 toate produsele textile introduse pe piața UE trebuie să fie sustenabile, reciclabile, confecționate în mare măsură din fibre reciclate, fără substanțe periculoase și produse cu respect față de drepturile sociale și de mediu. Totodată, acesta include și necesitatea ca „moda rapidă trebuie să nu mai fie la modă”, un scop ce poate fi atins prin comercializarea de textile de o calitate mai mare și prin servicii profitabile de reutilizare și reparare, care trebuie să fie disponibile pe scară largă. Printre celelalte trenduri tot mai vizibile pe piața de print, reprezentanții Mimaki observă și o cerere uriașă și o nevoie pentru tehnologie de automatizare – spre exemplu, echipamentele Mimaki permit integrarea și conectarea la mașini de finisare, la brațe robotice și software specializat. Potrivit lui Graeme Richardson-Locke, acest trend va duce la micșorarea numărului de oameni implicați în procesele de producție, însă acestora li se vor deschide noi oportunități în domenii precum programarea, permițând deci specializarea personalului. Graeme Richardson-Locke a subliniat și uriașul potențial creativ al tehnologiilor de imprimare digitale, îndemnându-i pe printeri să experimenteze cât mai mult în beneficiul clienților.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide