NFT – riscuri legale

Pe măsură ce economia mondială se super-digitalizează, sunt găsite noi modalități de a „tokeniza” activele și de a extinde utilizările acestora. Creșterea exponențială a jetoanelor nefungibile (NFT) a stimulat interesul pentru tokenizarea multor tipuri de active.

Avocat Dr. Constantin Neacșu –
Baroul București
Tel.: 0744244852

 

Tokenurile/jetoanele nefungibile sau NFT-urile (Non-Fungible Token) reprezintă active criptografice pe un blockchain cu o serie de coduri unice de identificare și metadate. Acestea diferă de jetoanele fungibile, cum ar fi criptomonedele, care sunt identice între ele și prin urmare pot fi folosite ca mijloc pentru tranzacții comerciale. Un NFT reprezintă combinația unică dintre „contract address” și tokenID, care este unică la nivel global și stocată pe blockchain.

În practică, datorită garanțiilor de fiabilitate oferite de blockchain, cumpărătorul unui NFT deține un certificat de autenticitate care stabilește unicitatea activului atașat acestuia.

Aceste jetoane pot fi utilizate pentru a reprezenta o varietate de conținut digital, cum ar fi de pildă arta digitală 2D sau 3D, fotografii, videoclipuri, fișiere audio, obiecte de colecție, articole, bilete și alte active digitale.

NFT-urile reprezintă o adevărată inovație în lumea digitală, înlesnind propagarea artei către public prin intermediul mediului online.

Practic, aproape orice element care poate fi stocat în mediul virtual poate face obiectul unui NFT. Pe lângă aceasta, NFT-urile au un potenţial mare de a fi folosite în lumea finanţelor descentralizate (DeFi) care evoluează rapid. Spre exemplu, pot fi folosite pentru a vinde obiecte de artă, proprietăţi şi alte active de valoare, pentru împrumuturi sau pentru asigurări.

Ca în cazul oricărui nou activ care se află în primele etape de dezvoltare, jetoanele nefungibile au anumite riscuri, fiind departe de a fi acceptate de publicul larg. Dacă un investitor optează să cumpere un asemenea token şi interesul în tranzacţionarea acestuia stagnează sau chiar scade, preţurile vor scădea, iar cumpărătorul ar putea avea pierderi majore.

NFT-urile nu sunt scutite de fraudă. Au existat cazuri în care operele unor artişti bine cotați au fost vândute pentru sute de mii de dolari, dar s-au dovedit a fi falsuri.

Detractorii chiar au asemănat jetoanele nefungibile cu o schemă Ponzi, dar creșterea continuă a creării și vânzării de opere de artă digitale nu poate fi ignorată. Principalele probleme de proprietate intelectuală sunt legate de legea drepturilor de autor, atâta vreme cât aplicația lor în lumea software-ului și a criptomonedelor este destul de ambiguă.

Cine deține cu adevărat drepturile de autor ale unei opere: creatorul, cumpărătorul NFT, cumpărătorul după revânzare, platforma, platformele, contractele inteligente? Desigur se poate spune că proprietatea este definită și reglementată printr-un acord, dar va fi recunoscut în toate jurisdicțiile în care există blockchain-ul? Dar situațiile cu mai mulți creatori, mai ales dacă aceștia nu sunt de acord cu privire la modul în care ar trebui utilizată opera?

Lipsa unei reglementări exprese a NFT-urilor – cel puțin în România – reprezintă, în același timp, o oportunitate și un dezavantaj. Este o oportunitate pentru că încă nu există reglementări restrictive specifice, care să limiteze accesul publicului pentru ele. Este un dezavantaj pentru că în lipsa unei reglementări precise, incertitudinile de tot felul planează asupra acestui subiect, fiind recomandat un nivel sporit de due dilligence.

Ținând cont de schimbările frecvente din acest domeniu, actualul cadru legal și fiscal pentru operațiunile cu jetoanele nefungibile necesită, la rândul său, o reinterpretare continuă pentru a fi adaptat la evoluțiile din piață.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

This Post Has One Comment

  1. Marius Katona

    Interesant material, dar trebuie completat cu faptul ca, prin NFT-uri, infractorii isi pot face de cap, iar organele de cercetare sunt cu trei pasi in urma lor. Oricum, felicitari autorului!

Lasă un răspuns

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide