Noua serie de absolvenți ai masterului „Tehnologii și Sisteme Poligrafice” din cadrul IMST

Vara aceasta s-a încheiat cel de-al treilea ciclu de studii universitare de masterat în specializarea "Tehnologii și Sisteme Poligrafice" de la Universitatea Politehnica din București.

O parte dintre proaspeții absolvenți au susținut pe data de 29 iunie examenul de dizertație, la care am asistat și noi la invitația doamnei Conf. Dr. Ing. Emilia Bălan, coordonatoarea acestui program de studii.

Tehnologii și Sisteme Poligrafice este un masterat de cercetare de tip complementar la care se pot înscrie absolvenți cu diplomă de licență din orice domeniu, cu singura condiție ca studiile pe care le-au finalizat să facă parte dintr-un plan de învățământ cu frecvență. În 2014, la înființarea sa, era primul masterat din România în acest domeniu, după cum a precizat chiar doamna Bălan: „În 2013 încă nu existau în România studii de acest tip în domeniul tipografic. La inițiativa bunului meu prieten Cristi Mihalcea am organizat o întâlnire între conducerea departamentului Mașini și Sisteme de Producție a facultății Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice și reprezentanți din domeniul tipografic, în urma căreia s-a decis demararea unui program de masterat în colaborare cu alte universități și facultăți. Astfel am întâlnit-o pe Conf. Dr. Ing. Viorica Cazac, șefa catedrei Design și Tehnologii Poligrafice din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, care ne-a vorbit despre planurile de învățământ, organizarea cursurilor și aplicațiilor, precum și despre temele de licență și dizertație. La sugestia Mirelei Marica de la Asociația Tipografilor „Transilvania” am participat și la forumul InPEQ (International Forum on Print Efficiency and Quality) care a fost organizat la Academia de Tipar din Lvov, Ucraina. În final, un an mai târziu – în 2014 – am înființat primul program de masterat în domeniul tipografic la București.”

Obiectivul acestui masterat este de a oferi studenţilor cunoştinţe despre tehnologiile poligrafice și sistemele moderne de producție, pentru inițierea sau transformarea afacerilor şi a managementului sub impactul tehnologiei informaţiei, dar și pentru crearea unor abilități de lucru utilizând tehnicile, metodele și instrumentele de dezvoltare a produselor în contextul organizațiilor moderne.

„Avem inclus în acest program de master și tipar offset, tipar digital, flexografie, serigrafie, tehnologie netradițională şi tehnologie hibrid de tipar”, a completat Viorica Cazac.

„În prima promoție am avut mulți patroni de tipografii, care și-au trimis apoi la studii și o parte din angajați. Programul de studii de master a evoluat și din punct de vedere al subiectelor tratate în cadrul lucrărilor de dizertație, iar ceea ce ne bucură este faptul că rezultatele nu sunt unele care vor rămâne undeva pe un raft, ci vor fi rezultate ce se vor implementa în procesele de fabricație. Masteranzii noştri sunt oameni cu 10-20 de ani de experienţă în domeniul tipografic. Fiecare povestește din experiența sa, nimeni nu ascunde ceea ce cunoaște. Când facem ore practice sunt deschiși, își împărtășesc experiențele și încearcă să ajungă la anumite soluții împreună, ceea ce este foarte interesant și benefic.

Masteranzii împreună cu Prof. Dr. Ing. Cristina Mohora (stânga), Conf. Dr. Ing. Viorica Cazac (mijloc) și Conf. Dr. Ing. Emilia Bălan (dreapta)
Masteranzii împreună cu Prof. Dr. Ing. Cristina Mohora (stânga), Conf. Dr. Ing. Viorica Cazac (mijloc) și Conf. Dr. Ing. Emilia Bălan (dreapta)

 

La sesiunea din iulie a examenului de dizertație au participat 7 dintre cei 14 absolvenți ai ciclului 2016-2018, cu lucrări de diplomă care au avut teme dintre cele mai diverse:

„Tehnologia producerii cărții în masă, de la cea manuală la cea mecanizată. Cum trebuie gândită ea pentru linia de producție”, realizată de Attila Blenyesi sub îndrumarea Conf. Dr. Ing. Nicoleta Pascu
„Analiza particularităților și posibilităților de asigurare a calității tiparului flexografic”, realizată de Gabriela Neamțu sub îndrumarea Conf. Dr. Ing. Viorica Cazac
„Design-ul produselor poligrafice – tiparul digital și finisare pentru produsele personalizate”, realizată de Victor Pop sub îndrumarea Conf. Dr. Ing. Nicoleta Pascu
„Optimizarea fluxului tehnologic într-o întreprindere tipografică prin reorganizarea amplasării utilajelor”, realizată de Doru Popa sub îndrumarea Conf. Dr. Ing. Emilia Bălan
„Studiul posibilităților de tipărire a etichetelor pentru produse vinicole”, realizată de Mariana Tanco sub îndrumarea Conf. Dr. Ing. Viorica Cazac
„Elaborarea conceptului estetic al etichetelor„, realizată de Oana Vintilă sub îndrumarea Conf. Dr. Ing. Nicoleta Pascu
„Un nou design de etichetă de produs”, realizată de Valerian Zaharia sub îndrumarea Prof. Dr. Ing. George Constantin.

Din toamnă vor începe cursurile studenții care s-au înscris la cel de-al cincilea ciclu de studii de master din cadrul facultății Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice, Universitatea Poligrafica București. Printre temele pe care le vor aprofunda se numără teoria, fundamentele și măsurarea culorii, managementul culorii folosind tehnologia ICC, designul produselor poligrafice, tehnologii (offset, flexo, digitale, speciale de tipărire), utilaje și echipamente poligrafice, optimizarea sistemelor de fabricație poligrafice, controlul de proces în tiparul convențional și digital, managementul proceselor poligrafice.

Redactia Afaceri Poligrafice

Adaugati un comentariu

Lasă un răspuns

Vizualizari:

Companii promovate

Articole Asemanatoare

Anunturi recente

Search this website Type then hit enter to search

Caută în tot websiteul

Mai multe...

Generic selectors
Potrivire exactă
Caută doar în titlu
Caută doar în conținut
Post Type Selectors
ANUNȚURI
COMPANII
EVENIMENTE
Filtrează după categorii
ALTE MODALITATI DE IMPRIMARE & INSCRIPTIONARE
CREATIE & EDITARE & WEB DESIGN
DIVERSE
FINISARE
INTELIGENTA ARTIFICIALA
MARKETING
OPORTUNITATI IN DOMENIU
PACKAGING
POVESTI DE SUCCES
PRODUCTIE PUBLICITARA & SEMNALISTICA & PROMOTIONALE
TIPAR DIGITAL
TIPAR OFFSET
Inchide